ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:56 DATA
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.

Μια από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως έχει (και) το 2024 το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μπει σε τροχιά μακροχρόνιας πορείας αναβάθμισης όλου του προφίλ του, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα και με το παραπάνω τις εξελίξεις στην οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να καρπώνεται τα πολλά θετικά που έφερε και συνεχίζει να φέρνει η επενδυτική βαθμίδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η αγορά έκλεισε για 5η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά με τον Φεβρουάριο να μην έχει μέχρι στιγμής πτωτική ημέρα, ενώ από τις 25 συνεδριάσεις που έχουν γίνει το 2024, οι 19 είναι ανοδικές, επιβεβαιώνοντας το ανοδικό momentum και την ισχυρή δυναμική που έχουν αποκτήσει οι αγοραστές, οι οποίοι «τραβούν» δείκτες και μετοχές υψηλότερα.

Η αγορά κάνει διαρκείς υπερβάσεις με όλους τους δείκτες να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν πριν από 13 ή και 14 χρόνια, ενώ η πορεία των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι εισρέουν και νέα κεφάλαια στο σύστημα, ακόμη και από τη δραστηριοποίηση retail επενδυτών.

Αρκετοί μικροεπενδυτές που πήραν πολύ λίγες μετοχές από το Αεροδρόμιο (μόλις 4,3% από αυτές που ζήτησαν στην εγγραφή), φαίνεται πως φέρνουν κεφάλαια στην αγορά, με την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος να επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι μπορεί να είναι κομβική για την επανέλκυση μέρους των μικροεπενδυτών και γενικώς των εγχώριων κεφαλαίων ξανά στο χρηματιστήριο.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι καλή νέα εισαγωγή το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να δει πάνω από είκοσι χρόνια, καθώς σχεδόν και όλες όσες έγιναν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ασχέτως της επιχειρηματικής πορείας της εισηγμένης έκτοτε, δεν λειτούργησαν θετικά προς την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Σχεδόν όλες μπήκαν σε «φουσκωμένες» από τους αναδόχους τιμές με αποτέλεσμα καμιά νέα εισαγωγή εδώ και πολλά χρόνια να μην λειτουργήσει ως κράχτης, όπως έκαναν οι εισαγωγές παλαιότερων εποχών.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια υποδοχή θα έχει η αγορά στην αυριανή πρεμιέρα του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο ταμπλό, που θα εισαχθεί στην τιμή των 8,20 ευρώ ανά μετοχή, με κωδικό στο ΟΑΣΗΣ «ΔΑΑ».

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων είναι ότι ο ημερήσιος τζίρος όχι απλώς ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν υψηλότερος από τα 130 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει placement ή αναδιάρθρωση δεικτών. Αυτό δεν έγινε επί τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις ούτε το εξαιρετικό περυσινό έτος, κάτι που δείχνει ότι εισρέουν κεφάλαια στην αγορά.

Η μεγάλη επιτυχία της πώλησης του 22% της Εθνικής το Νοέμβριο (έγινε στα 5,30 ευρώ με τη μετοχή πλέον στα 7,18 ευρώ), η εμφατική υπερκάλυψη του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η επίσης θεαματική υπερκάλυψη κατά δώδεκα φορές της προσφοράς του ΔΑΑ, αλλά και η επίσπευση της πώλησης του πακέτου της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ μέσα στον τρέχοντα μήνα, δημιουργεί καλό κλίμα στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι από την ημέρα του placement και εντεύθεν, η Εθνική έχει σχεδόν τριπλασιάσει όγκους και τζίρους, αναβαθμίζοντας το προφίλ αλλά και όλο τον κλάδο και το σύνολο του Χ.Α.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που πρώτος αντανακλά τις εξελίξεις στην οικονομία, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει χθες στις 1.238,83 μονάδες (+2,33%), επίπεδο που είναι υψηλό σχεδόν 100 μηνών ή οκτώ και πλέον ετών. Πλέον, από την αρχή του χρόνου ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 16,69%, έχοντας ξεκινήσει άριστα το νέο έτος. Την ίδια ώρα, ο κλάδος κάνει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις το ήμισυ των συναλλαγών όλης της αγοράς, επιβεβαιώνοντας την καταλυτική συνδρομή του στο momentum.

Χθες ο συνολικός τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 142,8 εκατ. ευρώ, με τα 73 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες. Ο αυξημένος τζίρος είναι το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο που βάζει τις βάσεις και αυξάνει το βάθος της αγοράς σε μια συγκυρία που κάνει σημαντικές υπερβάσεις, όπως είναι το νέο ρεκόρ 13 ετών και η προσπάθεια ανάκτησης και των 1.400 μονάδων.

Μένει να δούμε αν η αγορά θα κάνει άμεση κίνηση κατοχύρωσης και του κομβικού ορίου των 1.400 μονάδων, ή αν θα συσσωρεύσει, αφομοιώνοντας κεκτημένα ή και διορθώνοντας λελογισμένα, ώστε να συγκεντρώσει δυνάμεις. Ασχέτως με το timing της συγκεκριμένης κίνησης, η ουσία είναι η μεγάλη εικόνα της αγοράς, η οποία είναι πολύ καλή, ενώ όσο παρουσιάζει τέτοιο πρόσωπο δημιουργικού αναβρασμού, τόσο θα βελτιώνει την ψυχολογία και θα ελκύει ακόμη περισσότερους κωδικούς.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 1.395,99 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαΐου 2011, ήτοι ένα περίπου χρόνο από τότε που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης, στις 23 Απριλίου 2010 με το διάγγελμα στο Καστελόριζο του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η αγορά λοιπόν, σημειολογικά και ουσιαστικά, δείχνει ότι θέλει να κλείσει τον υπερδεκαετή «μαύρο κύκλο» της χρεοκοπίας.

Σε νέα υψηλά οκταετίας έκλεισε και ο FTSE 25 καθώς πάνω από τις 3.400 μονάδες (έκλεισε στις 3.410,18 μονάδες) είχε να βρεθεί από τις 3 Οκτωβρίου 2014, ενώ ο Mid Cap έκλεισε σε νέα υψηλά 14 ετών. Από την αρχή του 2024, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 7,95% φέρνοντας το ελληνικό χρηματιστήριο στις δύο – τρεις κορυφαίες θέσεις παγκόσμια, ο FTSE 25 κερδίζει +9,20%, o Mid Cap είναι στο +4,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με άνοδο 16,69%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.