ΓΔ: 2233.19 0.59% Τζίρος: 19.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:01
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
Φώτο: Shutterstock

ΝΔ: Η ρύθμιση του 2022 έβαλε τέλος στις εικονικές δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου

Πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι η ρύθμιση του 2022 συνέδεσε για πρώτη φορά τις ενισχύσεις με πραγματικό κύκλο εργασιών, περιορίζοντας τις εικονικές δηλώσεις και ενισχύοντας τη διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, καθοριστική ρύθμιση της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2022 συνέδεσε για πρώτη φορά τη χορήγηση του Εθνικού Αποθέματος με την ύπαρξη πραγματικού οικονομικού κύκλου εργασιών από πώληση ζωικών προϊόντων.

 Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αριστέα Βολιτάκη, ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι πλέον δεν αρκούσε η απλή δήλωση των ζώων.

Όπως εξήγησε, το ίδιο κριτήριο εφαρμόστηκε και στην ενίσχυση ζωοτροφών τον Ιανουάριο του 2023. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, «περιόρισε σημαντικά την εικονική κατοχή ζώων» και διασφάλισε ότι οι ενισχύσεις κατευθύνονται αποκλειστικά σε πραγματικά ενεργούς κτηνοτρόφους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το μέτρο λειτούργησε ως ουσιαστικό φίλτρο στις άμεσες ενισχύσεις, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη του συστήματος. Η κατάθεση της κυρίας Βολιτάκη, όπως τονίζεται, επιβεβαιώνει πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση των εικονικών δηλώσεων εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετηθεί μια τεχνική λύση με τις ΔΑΟΚ να έχουν την αρμοδιότητα καταμέτρησης των ζώων.

Τονίζεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στόχευσαν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, οι μαρτυρίες στελεχών του Οργανισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταρρίπτουν το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προώθησε πρώτη κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας στον αγροτικό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας για 13 βουλευτές της ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η άρση ασυλίας και των 13 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με επιδοτήσεις παραγωγών του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021. Για την Κατερίνα Παπακώστα, 287 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και ένας κατά.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα: Δεν άσκησα πίεση ή παράνομη παρέμβαση σε υπηρεσίες

Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής ΝΔ, ξεκαθάρισε στη Βουλή για την άρση ασυλίας της ότι η επικοινωνία της με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούσε τυπική διαδικασία και αρνείται οποιαδήποτε πίεση ή παράνομη ενέργεια.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Απόντες οι βουλευτές της ΝΔ σε κρίσιμη ημέρα στη Βουλή

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή στηλιτεύοντας τα άδεια έδρανα της ΝΔ, τονίζοντας τις υποθέσεις άρσης ασυλίας 13 βουλευτών και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί, με 154 βουλευτές απόντες.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: Η αντιπολίτευση χωρίς εναλλακτική για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Μαρία Συρεγγέλα σχολίασε στο Mega τη στάση της αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για άρνηση σε ελέγχους και τονίζοντας τη σημασία του τεκμηρίου αθωότητας στις σχετικές υποθέσεις.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας για Τ. Χατζηβασιλείου και Χ. Αθανασίου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για τους βουλευτές της ΝΔ Χ. Αθανασίου και Τ. Χατζηβασιλείου, ζητώντας άρση ασυλίας τους για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Το θέμα θα εξεταστεί από την επιτροπή Δεοντολογίας στις 20 Απριλίου.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ψηφιακό κράτος ως λύση στη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, διέψευσε τις κατηγορίες για συγκάλυψη στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας και παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για θεσμικές αλλαγές και καταπολέμηση του πελατειακού κράτους.