Τη... μαγεία των συλλογικών επενδύσεων, μέσα από τα αμοιβαία κεφάλαια, φαίνεται ότι ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι επενδυτές, αλλά και συντηρητικοί αποταμιευτές. Μετά το ράλι εισροής κεφαλαίων του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά για τα αμοιβαία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν εντυπωσιακού ύψους εισροές νέων κεφαλαίων, κυρίως στα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε μετοχικά αμοιβαία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι συνολικές εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια πλησίασαν τα 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο (197,596 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια), ενώ ολόκληρο το 2019, που όπως προαναφέρθηκε ήταν μια εξαιρετική χρονιά, οι καθαρές εισροές είχαν φθάσει τα 580,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα σημειώθηκαν εισροές που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών περυσινών εισροών.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις προτιμήσεις των επενδυτών εξακολουθούν να έχουν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, που είχαν πέρυσι εντυπωσιακές αποδόσεις, οι οποίες θα είναι αδύνατο να επαναληφθούν, στον ίδιο βαθμό, στο μέλλον, καθώς την περυσινή χρονιά σημειώθηκε μια σπάνια υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τα ομόλογα δεν έχουν άλλες προοπτικές ανόδου, αφού η απόδοση των ελληνικών 10ετών ακόμη και σήμερα ξεπερνά το 1%, ενώ στην Πορτογαλία είναι χαμηλότερη από 0,3%, ενώ η Ελλάδα έχει μπροστά της αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, αλλά και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τον Ιανουάριο, στα ομολογιακά αμοιβαία εισέρρευσαν 94,2 εκατ. ευρώ. Από τις θυγατρικές αμοιβαίων των συστημικών τραπεζών, την καλύτερη επίδοση είχε η Πειραιώς, με 32,8 εκατ. ευρώ καθαρών εισροών και ακολούθησαν η Alpha με 30,76 εκατ. και η Eurobank με 23,7%. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι κορυφαίο σε εισροές αμοιβαίο αναδεικνύεται το Α/Κ Ομολόγων Ελληνικής Επιχειρηματικότητας της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων της Τρ. Πειραιώς, δηλαδή ένα αμοιβαίο που δεν επενδύει σε κρατικά, αλλά σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.
Και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, όμως, σημειώθηκαν αρκετά σημαντικές εισροές, ύψους 35,1 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες κατευθύνθηκαν σε αμοιβαία της θυγατρικής της Εθνικής (σχεδόν 16 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν η Πειραιώς με 9 εκατ. ευρώ και η Alpha με 8,7 εκατ. ευρώ. Τα αμοιβαία που επενδύουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο είχαν πολύ υψηλές αποδόσεις πέρυσι, καθώς το ΧΑ ήταν πρώτο διεθνώς σε απόδοση, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σχεδόν κατά 50%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των επενδύσεων σε αμοιβαία είναι αποτέλεσμα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι αυτή η πολιτική δεν έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, αλλά θα συνεχισθεί μέχρι να αυξηθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κοντά σε το 2%, κάτι που σήμερα φαίνεται πολύ μακρινή προοπτική.
Επενδυτές και αποταμιευτές έχουν πάρει το μήνυμα ότι, χωρίς ρίσκο, δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ικανοποιητική απόδοση, γι' αυτό και σημειώνονται μετακινήσεις κεφαλαίων από καταθέσεις, κυρίως προθεσμιακές, σε αμοιβαία κεφάλαια. Τις μετακινήσεις αυτές ενθαρρύνουν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς οι επενδύσεις σε αμοιβαία αποδίδουν στις τράπεζες σημαντικές προμήθειες διαχείρισης, σε μια εποχή όπου είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση των χαμηλών τους εσόδων από προμήθειες, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας.
Οι επενδυτές, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ενέχουν ρίσκο ακόμη και για μείωση του αρχικού κεφαλαίου και να προσέχουν πάντα να επιλέγουν εκείνα τα αμοιβαία που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους και στο ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Ακόμη και τα αμοιβαία που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος δεν προσφέρουν σταθερή απόδοση, καθώς η απόδοσή τους εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.