Από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννης Κοντόπουλος έχει καταθέσει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συγκεκριμένες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ.
Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τους κανόνες διασποράς των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών, όσο και την κατάταξη των εταιρειών στην Κύρια ή την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησής τους.
Τα στελέχη του ΧΑ και της Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να διευκρινιστούν όλες οι νομικές λεπτομέρειες και κυρίως τεχνικά ζητήματα με στόχο το τελικό κείμενο να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, καθώς θεωρείται σίγουρο πως θα «ξεβολέψει» πολλές εισηγμένες.
Στις εξαγγελίες του το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Κοντόπουλος είχε περιγράψει το πλέγμα των νέων κανόνων που έχουν διττό στόχο: Να ενισχυθεί το κύρος της Κύριας Αγοράς και να καταστούν πιο ελκυστικές οι εισηγμένες μέσα από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες, οι εισηγμένες (νεοεισερχόμενες και υφιστάμενες) με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά μετοχών τουλάχιστον 25% και εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%.
Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά το ελάχιστο όριο τίθεται στα 40 εκατ. ευρώ. Οι νεοεισερχόμενες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 40 εκατ. ευρώ θα μπορούν να διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά.
Για τις υφιστάμενες εισηγμένες που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 40 εκατ. ευρώ μάλλον δεν θα προβλέπεται κάποια ποινή αλλά θα ενθαρρύνονται να μεταφερθούν στην Εναλλακτική Αγορά για μια νέα αρχή όπου θα απολαμβάνουν και χαμηλότερες χρεώσεις.
Από το ΧΑ αναφέρουν ότι η Εναλλακτική Αγορά έχει βοηθήσει πολλές εταιρείες να αναπτυχθούν και να κάνουν το βήμα προς την Κύρια Αγορά επισημαίνοντας τα παραδείγματα των Epsilon Net, Entersoft και Alpha Trust. Για τις ήδη εισηγμένες θα δοθεί μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους για να συμμορφωθούν στα νέα κριτήρια διασποράς.
Να σημειωθεί ότι σήμερα μέτρα λαμβάνονται για όσες εταιρείες έχουν διασπορά κάτω του 10% και λιγότερο από 30 μετόχους. Το δεύτερο κριτήριο «σώζει» αρκετές εισηγμένες από ποινές καθώς εύκολα ή δύσκολα βρίσκονται 30 μέτοχοι να έχουν έστω και μία μετοχή την ίδια ώρα που η εταιρεία μπορεί να έχει διασπορά ακόμη και κάτω του 10% (Καρέλιας, Τrastor, Attica Συμμετοχών, Alpha Aστικά Ακίνητα, AVE κ.α)
Εκτός από τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου συμμόρφωσης στους νέους κανόνες και τις ποινές που θα προβλέπονται για τους παραβάτες, αυτό που απασχολεί την Κεφαλαιαγορά και εξετάζεται ενδελεχώς είναι πως πολλές εισηγμένες βρίσκονται στο όριο της κεφαλαιοποίησης των 200 εκατ. ευρώ και μπορεί τη μία μέρα να είναι υποχρεωμένες να έχουν διασπορά 25% και την άλλη μέρα 15%, ανάλογα αν είναι ανοδική ή πτωτική η πορεία της μετοχής. Για αυτό και θα πρέπει να θεσπιστεί ένα κριτήριο για ένα μέσο όρο κεφαλαιοποίησης για κάποιο διάστημα, δεδομένου ότι οι έλεγχοι από το ΧΑ θα γίνονται σε καθημερινή βάση.
Επίσης, ένα άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις ΑΕΕΑΠ, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν χαμηλή διασπορά. Αν δεν συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό θα διαγραφούν; Ο νόμος τους παρέχει φορολογικά κίνητρα αλλά προβλέπει την υποχρεωτική εισαγωγή τους στο ΧΑ εντός δύο ετών από την ίδρυσή τους ώστε μέσα από αυτές χιλιάδες μικρομέτοχοι να επενδύουν στο real estate.
Είναι εμφανές πως το επόμενο διάστημα οι βασικοί μέτοχοι μεγάλων ΑΕΕΑΠ θα πρέπει επιτέλους να δρομολογήσουν την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών ώστε δικαιολογημένα να απολαμβάνουν τα φορολογικά οφέλη που τους παρέχει ο νόμος και να υπηρετήσουν το σκοπό για τον οποία συστάθηκαν...