Η άριστη εικόνα των τελευταίων μηνών στο ΧΑ έχει δημιουργήσει «άμυνες» και απέναντι στα αρνητικά του διεθνούς κλίματος, όπως είναι η ένταση στη Μέση Ανατολή, το κλείσιμο του απόπλου της Ερυθράς Θάλασσας, η απόσυρση των «στοιχημάτων» για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων κλπ.
Τα θετικά ανακοινωθέντα από τις ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, ελεγχόμενος πληθωρισμός) εκλαμβάνονται ως στοιχεία ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αποφεύγει την ύφεση.
Στο αντιπέρα άκρο, η Κίνα αντιμετωπίζει προκλήσεις στο δημογραφικό και στον τομέα των ακινήτων, με το Χρηματιστήριο της να διολισθαίνει σε πολυετή χαμηλά, καθώς υπάρχει αδυναμία τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και καθυστερήσεις στη λήψη φιλοεπενδυτικών μέτρων.
Με βάση τα παραπάνω και ενώ εμμένουν οι εστίες πολεμικής ανάφλεξης σε Κριμαία και Μέση Ανατολή, θα λέγαμε «πάλι καλά» για την εικόνα που επιδεικνύει το ΧΑ.
Επιλέγουμε αγορές και εισηγμένες που ακολουθούν το «μοναχικό μονοπάτι» της ανοδικής τάσης και της σχετικής υπεραπόδοσης. Όταν δε είναι μικρές αγορές και βρίσκονται σε δεκαετή υψηλά, όπως ισχύει στον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι μια ανοδική διάσπαση είναι ιδιαίτερα πιθανή και πολλά νέα κεφάλαια θα αφήσουν τους ενδοιασμούς και θα εισέλθουν σε αυτές ως αγοραστές.
Σε καθημερινή βάση κοιτάμε τη σχέση ανοδικών/καθολικών μετοχών και το ποσοστό αυτών που βρίσκονται πάνω από τους κινητούς μέσους τους.
Άπαξ και ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώσει το επίπεδο των 1.350 μονάδων σε κλείσιμο, «η πόρτα θα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα» με στόχο τις 1.400.
*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.