Την καλύτερη εβδομάδα της εδώ και οκτώ μήνες είχε η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο S&P 500 υποχώρησε χαμηλότερα από το χθεσινό ρεκόρ. Σε εβδομαδιαία βάση, τα κέρδη του S&P 500 έφθασαν το 3,2%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 0,54%, στις 3.327,71 μονάδες, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό.
Ο Dow Jones έχασε στο κλείσιμο 0,94%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,54%. «Βαρίδι» για τον Dow Jones ήταν η μετοχή - βαρόμετρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο τίτλος της Caterpillar, που έχασε 2,8%, εν μέσω των ανησυχιών για την επίδραση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα.
Ο σταθερός ανοδικός βηματισμός της αμερικανικής αγοράς για τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πειστική αντίδραση των κινεζικών αρχών για τη σταθεροποίηση των αγορών της χώρας, καθώς από την Δευτέρα άνοιξε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, ύστερα από παρατεταμένη αργία από τις 23 Ιανουαρίου, και χρειάσθηκε να χορηγηθεί άφθονη ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα της χώρας, για να αποτραπεί ένας πανικός στις τάξεις των επενδυτών.
Το γεγονός ότι, μετά τη «βουτιά» κατά 8% στη συνεδρίαση του κινεζικού Χρηματιστηρίου, την Δευτέρα, επέτρεψε στις αγορές διεθνώς, με πρώτη την Wall Street, να αφοσιωθούν περισσότερο στα θετικά, σε γενικές γραμμές, εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία, ώστε να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών από περισσότερες από 300 εισηγμένες που μετέχουν στον S&P 500 ήταν πάντως ενθαρρυντικές, καθώς περίπου 70% των εταιρειών ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, θετικά για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κρίνονται τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι τον Ιανουάριου δημιουργήθηκαν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 160.000 νέες θέσεις εργασίας. Πάντως, αν και αυτή η είδηση είναι θετική, οι επενδυτές φοβούνται ότι, αν η οικονομία ξεπεράσει τις αναμενόμενες επιδόσεις της, η Fed ενδέχεται να αλλάξει την ανακοινωθείσα στρατηγική της για τα επιτόκια και, αντί να τα διατηρήσει σταθερά φέτος, να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων για να «αποθερμάνει» την οικονομία.
Στην Ευρώπη, οι δείκτες έκλεισαν με πτώση, καθώς η επιδημία στην Κίνα αποτέλεσε παράγοντα προβληματισμού για τους επενδυτές. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε από την βρετανική εταιρεία μόδας Burberry Group πρόβλεψη για μειωμένη ζήτηση λόγω της επιδημίας, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα δεν έχουν εξαντληθεί. Επιπλέον, τα στοιχεία που έδειξαν τη σοβαρότερη υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Γερμανία αυτή τη δεκαετία διατάραξαν τις θετικές προσδοκίες των αγορών για ανάκαμψη στην Ευρώπη, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.