ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Οι καταλύτες της νέας χρονιάς στο ΧΑ και ο νέος στόχος των 1.600 μονάδων

Ποιοι παράγοντες θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στην αγορά μετά το ράλι του 2023. Τελειώνει η μακροχρόνια συσσώρευση κάτω από τις 1.350 μονάδες, ενώ αναλυτές «βλέπουν» ακόμη και τις 1.670 μονάδες.

Μολονότι το 2023 αποδείχτηκε ένα από τα τρία καλύτερα έτη της τελευταίας 20ετίας, δίνοντας εξαιρετικές αποδόσεις για ένα μεγάλο φάσμα μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, το 2024 μπαίνει μάλλον με ακόμη καλύτερες προοπτικές από πλευράς θετικών καταλυτών, ασχέτως αν είναι δύσκολο να επαναληφθούν αποδόσεις όπως οι περυσινές.

Η χώρα κέρδισε το κεντρικό στοίχημα του 2023 που ήταν η απόκτηση σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής, κάτι που με τη σειρά του έφερε θετικό ντόμινο εξελίξεων με κυριότερο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης «ρολάρουν» καθώς πολλά έργα ωριμάζουν, ο τουρισμός ετοιμάζεται να «χτίσει» πάνω στο ράλι του ‘23 με νέο διαδοχικό ρεκόρ το ‘24, ενώ η οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις σοβαρότερες εκτιμήσεις κορυφαίων διεθνών οργανισμών (Κομισιόν, ΔΝΤ) θα έχει ανάπτυξη περίπου 2% φέτος, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε., καταγράφεται μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ λαμβάνει χώρα έκρηξη επενδύσεων.

Τα ελληνικά ομόλογα πλέον συγκαταλέγονται στην ελίτ παγκόσμια, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να ωριμάζουν όλες οι παράπλευρες ωφέλειες από την αναβάθμιση και να εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια από συντηρητικά ταμεία και παθητικά funds που λόγω καταστατικού, πρωτύτερα είχαν αποκλείσει την Ελλάδα από τις επενδυτικές επιλογές τους.

Μέσα σε αυτό το πλήρως αλλαγμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τοπίο, οι προοπτικές κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών αναβαθμίζονται εκ νέου. Οι τράπεζες – που παραμένουν η ναυαρχίδα του χρηματιστηρίου - έχουν επιστρέψει για τα καλά με πολύ μεγάλη κερδοφορία και διανομή μερίσματος μετά από 15 χρόνια, ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες, έχοντας περάσει από το υπερδεκαετές καθαρτήριο της δημοσιονομικής κρίσης αλλά και την πρωτοφανή δοκιμασία του Covid-19, είναι ισχυρότερες από ποτέ και το 2024 θα χτίσουν πάνω στην εκπληκτική πορεία του 2023.

Παράλληλα, το ελληνικό χρηματιστήριο αργά αλλά σταθερά διαμορφώνει προοπτικές και βελτιώνει το προφίλ του, ώστε πιθανότατα προς το τέλος του 2024 να επανέλθει στην πρώτη κατηγορία των διεθνών χρηματιστηρίων και στις λεγόμενες ώριμες αγορές, από τις αναδυόμενες που βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία. Αυτό, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις προοπτικές της αγοράς, θα διευρύνει το μωσαϊκό των ξένων επενδυτών, αλλάζοντας συνάμα και την ποιότητα των κεφαλαίων που θα επενδύονται.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το χρηματιστήριο δημιουργεί πλούτο, «κουμπώνει» με την πορεία της οικονομίας, έχει αλληλουχία με τις ευρύτερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και δείχνει ότι συνεχίζει να έχει μεγάλες προοπτικές. Και τούτο διότι παρά την άνοδο των 22 δισ. ευρώ το 2023, το Χ.Α. εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ, αποτιμώμενο κάτω από το 50% αυτού, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ασύγκριτα πιο κάτω από τους αντίστοιχους συσχετισμούς των αμερικανικών αγορών, που ασφαλώς διέπονται από διαφορετική φυσιογνωμία.

Τα τεχνικά όρια

Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό ότι το Χ.Α. έχασε το πρότερο υπερδεκαετές ράλι των διεθνών αγορών, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και για το νέο έτος. Αν και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά το 2023 όπου διεθνώς καταγράφηκε ιστορικό ράλι, ενώ οι εκτιμήσεις τέτοιο καιρό πέρυσι ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξες, τα αντικειμενικά δεδομένα υποστηρίζουν ξεκάθαρα το θετικό σενάριο.

Παρά το μεγάλο ράλι του 2023, τα Ρ/Ε των μετοχών – ακόμη και αυτών που έδωσαν τις κορυφαίες αποδόσεις – δεν κινούνται σε επίπεδα που να θεωρούνται κορεσμένα και υπεραγορασμένα, ενώ αν συγκριθούν με τα διεθνή δεδομένα, τότε, ακόμη και σήμερα, το κεντρικό «σώμα» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, παραμένει φθηνό και ελκυστικό επενδυτικά.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης θέτει ως δυνητικό στόχο για το 2024 το όριο των 1.670 μονάδων, κάτι που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης πιστεύει ότι στη μεγάλη εικόνα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή των 1.600 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση που έχει την έναρξη της στα τέλη του 2011. Ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 μηνών συνιστά την κυριότερη περιοχή αύξησης της προσφοράς με την κρίσιμη τεχνική ζώνη αντίστασης να βρίσκεται μεταξύ 1.326 και 1.350 μονάδων. Το δυνητικό πέρας αυτής της εκτόνωσης βρίσκεται στις 1.670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011».

Βεβαίως, ο αναλυτής διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το αν τα απόλυτα νούμερα και οι αριθμοί διατηρούν την ίδια αξία και την ίδια αλληλουχία με τα προ 12ετίας δεδομένα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλαπλές αναδιαρθρώσεις στη σύνθεση του δείκτη, ενώ μηδενίστηκαν οι τιμές μετοχών - καταλυτών, όπως οι τράπεζες, οπότε πιθανότατα δημιουργούνται στρεβλώσεις και λάθος αναγνώσεις αν προσεγγιστεί ο Γενικός Δείκτης αποκλειστικά με... λογιστικούς όρους, ως απόλυτο νούμερο. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη εικόνα, παραμένει θετική, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι το Χ.Α. «χρωστά» περαιτέρω ανοδική πορεία

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, πιστεύει ακράδαντα ότι και το 2024 θα είναι ένα έτος γεμάτο επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις, κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά μετοχών, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον τα επίπεδα των 1.600 μονάδων που πιθανότατα μπορεί να τα δει η αγορά εντός του 2024, «με βάση τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία όσο και με το σημαντικό growth που έχουν αναπτύξει αρκετές εισηγμένες».

Ο επικεφαλής της Fast Finance θυμίζει πως το νέο έτος θα δούμε μερίσματα και στον τραπεζικό κλάδο κάτι που έχουν να δούμε πάρα πολλά χρόνια, ενώ μπροστά μας έχουμε σημαντικά πακέτα διάθεσης τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς. Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος θα μας απασχολήσει το πρώτο τρίμηνο, μιας και αναμένεται η εισαγωγή του ενώ αρκετές εταιρείες είναι στην ουρά για εισαγωγή.

Σε πιο βραχυχρόνιο επίπεδο, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η ζώνη των 1.310 – 1.320 μονάδων είναι αντίσταση και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει τα υψηλά του 2023 – που είναι και υψηλά από το 2014 – στη ζώνη των 1.350 μονάδων». Σε κάθε περίπτωση, ο χρηματιστής βλέπει μια ορθολογική ανοδική κίνηση από την αγορά, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις, κάτι που παραπέμπει σε ξεκάθαρο bull market.

Οι επιδόσεις και η «προίκα» του 2023

Την καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2019 και την τρίτη καλύτερη σε αποδόσεις από τη χρονιά – φούσκα του 1999 παρουσίασε το 2023 το Χ.Α., ενώ η άνοδος απλώθηκε σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και σε μετοχές όλων των αποχρώσεων.

Στον Large Cap υπήρξαν τρεις μετοχές με ράλι άνω του 100% (Cenergy Holdings, Πειραιώς και Aegean Airlines), δέκα μετοχές ξεπέρασαν σε απόδοση το 50%, ενώ συνολικά είκοσι τίτλοι είχαν διψήφιο ποσοστό απόδοσης. Στο χώρο του Mid Cap δύο μετοχές ξεπέρασαν το 100% και μία το 200%, εννέα μετοχές είχαν άνοδο άνω του 50%, ενώ 14 μετοχές ενισχύθηκαν πλέον του 23%.

Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το 2023 με άνοδο 39,08%, o FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 39,70%, ο Mid Cap κατέγραψε άνοδο κατά 59,47% σηματοδοτώντας την επιστροφή των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστάτησε στην άνοδο με το δείκτη να κάνει ράλι +65,73%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πρόσθεσε 22 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του τη χρονιά που έφυγε, φτάνοντας στα 88,2 δισ. ευρώ, επίδοση που παραπέμπει στο 2009, όταν βεβαίως οι εισηγμένες ήταν περισσότερες, αρκετές μεγάλες πολυεθνικές δεν είχαν αποχωρήσει, ενώ οι τράπεζες ήταν – πριν τη χρεοκοπία – σε ασύγκριτα υψηλότερες αποτιμήσεις. Οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 50% έναντι του 2022 που ο τζίρος ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.