ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πηγή: Shutterstock

Economist: Γιατί τα crypto έχουν την ίδια αντοχή με... τις κατσαρίδες

Παρά τη συνεχή πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές, τις μεγάλες απάτες και καταρρεύσεις, τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν.

Τα κρυπτονομίσματα θυμίζουν τις… κατσαρίδες, σύμφωνα με τον Economist, τουλάχιστον στα μάτια αρκετών αναλυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών ανά την υφήλιο. Το βασικό τους χαρακτηριστικό, που ταιριάζει άριστα με τις κατσαρίδες, είναι ότι όποιους τρόπους και να χρησιμοποιήσεις για να τα εξαφανίσεις αυτά κατορθώνουν να επιβιώσουν και συνεχίζουν να σε ταλαιπωρούν. 

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για ξέπλυμα χρήματος, τρομοκράτες για χρηματοδότηση των ενεργειών τους, ενώ ακόμη και οι hackers ζητούν τα λύτρα να πληρωθούν σε κρυπτονομίσματα. Παράλληλα πολλά κρυπτονομίσματα δημιουργούνται απλώς και μόνο για να μπορούν οι δημιουργοί τους να βγάλουν «πραγματικά» χρήματα.

Η βιομηχανία φαίνεται επίσης να είναι άφθαρτη. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση το 2022. Υπήρξαν αρκετές ηχηρές καταρρεύσεις, όπως αυτή της FTX. Ο συνιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και ο ιδρυτής της Binance, Τσανγκπενγκ Ζάο καταδικάστηκαν για οικονομικά εγκλήματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να κυνηγούν την αγορά, αλλά όχι μόνο επιβιώνει αλλά στην ουσία θριαμβεύει. Το bitcoin έφθασε στα 45.000 δολάρια στις αρχές του μήνα από μόλις 16.000 δολάρια που ήταν στο ξεκίνημα του 2023. 

Ο Economist τονίζει ότι ο βασικός παράγοντας που διατηρεί αλώβητα τα κρυπτονομίσματα είναι ότι αποτελούν ένα τεχνολογικό προϊόν. Το bitcoin ή το Ether δεν είναι εταιρείες που μπορεί να χρεοκοπήσουν ή να διακόψουν τη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούν αλυσίδες μπλοκ, οι οποίες διατηρούν μια βάση δεδομένων των συναλλαγών. Οι λίστες τους επαληθεύονται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών που έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να τις διατηρούν με την υπόσχεση νέων tokens. Μόνο αν τα tokens μηδενιστούν, η όλη αρχιτεκτονική καταρρέει.

Επιπρόσθετα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πειστεί κάποιος ότι τα κρυπτονομίσματα όντως αξίζουν αρκετά. Ο Economist σημειώνει ότι ο πρώτος λόγος γι’ αυτήν τη στάση είναι ότι η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι ένα στοίχημα για ένα μέλλον στο οποίο η χρήση της τεχνολογίας θα είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι άνθρωποι σε όχι και τόσο φιλελεύθερες χώρες χρησιμοποιούν ήδη bitcoin και stablecoins (tokens συνδεδεμένα με ένα σκληρό νόμισμα, όπως το δολάριο) για να αποθηκεύουν αποταμιεύσεις και μερικές φορές για να πραγματοποιούν πληρωμές. 

Καλλιτέχνες και μουσεία εξακολουθούν να δημιουργούν ή να συλλέγουν μη-φθαρτά tokens (NFTs). Την ίδια ώρα αρκετοί, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιούν τα NTFs για να βγάλουν χρήματα. Ο ίδιος πουλά προς 99 δολάρια μία φωτογραφία από τη σύλληψή του. Σχεδιάζει να κόψει σε κομμάτια το κοστούμι που φορούσε όταν συνελήφθη, να το μεταφέρει σε κάρτες και να το δώσει σε traders ΝΤFs. Εκτιμάται ότι αυτά θα γίνουν ανάρπαστα.  

Επίσης κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθησης, η βιομηχανία κρυπτογράφησης συγκέντρωσε πολλά χρήματα και προσέλαβε πολλούς έξυπνους προγραμματιστές. Αυτοί που έχουν απομείνει εργάζονται πάνω σε νέες χρήσεις, όπως εφαρμογές κοινωνικών μέσων ή παιχνίδια που παίζουν για να κερδίζουν. Ίσως αυτά να μην υιοθετηθούν ποτέ ευρέως. Αλλά ακόμη και η μικρή πιθανότητα να πετύχουν αξίζει κάτι.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με κάθε κύκλο άνθησης και κατάρρευσης, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η κρυπτογράφηση δεν είναι μια φούσκα όπως η μανία της τουλίπας τη δεκαετία του 1630 ή η τρέλα με τα Beanie Babies τη δεκαετία του 1990. Παρόλο που το bitcoin είναι ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, το ιστορικό των τιμών του μοιάζει περισσότερο με μια οροσειρά και φαίνεται να συσχετίζεται στενά με τις μετοχές τεχνολογίας.

Ωστόσο, η σχέση του με την ευρύτερη αγορά είναι αρκετά περιορισμένη. Ένα περιουσιακό στοιχείο που ταλαντεύεται πάνω - κάτω και όχι παράλληλα με άλλα assets που μπορεί να υπάρχουν σε ένα χαρτοφυλάκιο, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο παράγοντα καλύτερης διάρθρωσής του.

Το γεγονός ότι το bitcoin τείνει να καθιερωθεί ως ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο φαίνεται να είναι η πηγή της τελευταίας ανόδου. Τον Αύγουστο ένα αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η κύρια ρυθμιστική αρχή των αμερικανικών αγορών, ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» όταν απέρριψε την προσπάθεια της επενδυτικής εταιρείας Grayscale, να μετατρέψει ένα καταπίστευμα ύψους 17 δισ. δολαρίων που επενδύθηκε εξ ολοκλήρου σε bitcoin σε ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ΕTF). Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την επένδυση σε bitcoin για τον μέσο trader.

Τον Οκτώβριο, το δικαστήριο επικύρωσε την απόφασή του και στην πραγματικότητα διέταξε τη SEC να υποχωρήσει. Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock και της Fidelity, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία ETFs. Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εισροή σημαντικού αριθμού νέων κεφαλαίων στην αγορά του bitcoin.

«Πολλοί αισθάνονται απέχθεια άμεσα, ακριβώς τη στιγμή που εντοπίζουν μια κατσαρίδα. Αλλά παρά τα ελαττώματά της, έχει αρκετές "χρήσεις": μετατρέπει την αποσυντιθέμενη ύλη σε θρεπτικά συστατικά και τρώει άλλα παράσιτα, όπως τα κουνούπια. Η κρυπτογράφηση έχει επίσης τις χρήσεις της, όπως η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και η ασφάλεια των χρημάτων σε μη φιλελεύθερα καθεστώτα. Και, όπως έχει αποδειχθεί, είναι σχεδόν αδύνατο να τη σκοτώσεις», καταλήγει ο Economist.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Ethereum: Πώς «χτυπάει» το bitcoin με μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Η αναβάθμιση του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, που είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του bitcoin. Γιατί χαρακτηρίζει «καρκίνωμα» το bitcoin ο «γκουρού» Ν. Τάλεμπ.