ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Δυναμική ανάκαμψη στην Wall Street παρά τη «βουτιά» στην Κίνα

Η ευχάριστη έκπληξη από τις θετικές επιδόσεις της μεταποίησης και οι προσδοκίες για τα κέρδη της Alphabet (Google) έδωσαν ορμή στους αμερικανικούς δείκτες. Ξεχώρισε ο Nasdaq με άνοδο 1,34%.

Ανθεκτικότητα έδειξε η Wall Street στην παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορωναϊού που μετράει πια 361 νεκρούς στην Κίνα και οδήγησε σε «βουτιά» τα χρηματιστήρια της χώρας στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εορταστική περίοδο. 

«Οι επενδυτές κοιτάζουν πέρα από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του κοροναϊού», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Αρόουν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο State Street Global Advisors στη Βοστώνη. «Ιστορικά, αυτά τα γεγονότα έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές».

Με τους επενδυτές να προσπαθούν να εντοπίσουν τις ευκαιρίες εν μέσω της γενικότερης κρίσης λόγω του ιού, θετικά στην αγορά λειτούργησε και η απροσδόκητη ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Ο δείκτης μεταποίησης ISM ανήλθε πάνω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο ISM αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες από 47,8 τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η μέτρηση άνω των 50 μονάδων δηλώνει επέκταση του κλάδου.

Ο Dow Jones κατέγραψε αύξηση 0,5% ή 142 μονάδες κλείνοντας στις 28.396, ο S&P ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 3.250 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,34% κλείνοντας στις 9.273 μονάδες.

Οι μετοχές της Αlphabet (Google) κέρδισαν 3,1% με τους επενδυτές να αναμένουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας, που θα ανακοινώνονταν μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν Nike (+3,1%) και Microsoft (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Exxon Mobil (- 2,6%) και Verizon (-2%).

Εντυπωσιακά (16%) ενισχύθηκε η Tesla (Nasdaq), μετά την ανακοίνωση της Panasonic, που προμηθεύει μπαταρίες τη βιομηχανία του Έλον Μασκ, ότι εμφάνισε κέρδη στον αμερικανικό τομέα μπαταριών για πρώτη φορά το δ' τρίμηνο του 2019.

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1062 δολ. από 1,1096 την προηγούμενη μέρα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,53%.

Μεγάλες απώλειες είχε σήμερα το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε πτώση 1,45 δολ. ή 2,8%, στα 50,11 δολ. το βαρέλι. Το  Brent Απριλίου, είχε πτώση 2,17 δολ. ή 3,8% και κλείνοντας στα 54,45 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή το 20% περίπου της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης.

Πιο ανθεκτικός ήταν ο χρυσός που λειτούργησε ως εναλλακτική και πιο ασφαλής επένδυση. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου έχασε 5,50 δολ. ή σχεδόν 0,4% και έκλεισε στα 1.582,40 δολ. ανά ουγγιά.

Βουτιά 8% στην Κίνα παρά τα μέτρα στήριξης

Η πρώτη συνεδρίαση του κινεζικού χρηματιστηρίου μετά την εορταστική περίοδο, ήταν η χειρότερη των τελευταίων 5 ετών. Η ρυθμιστική Αρχή του κινεζικού χρηματιστηρίου απαγόρευσε το short-selling ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση παροχής ρευστότητας με πράξεις reverse repos, συνολικού ύψους 1,2 τρισ. γιουάν, δηλαδή περίπου 173 δισ. δολ.

Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 1 τρισ. γιουάν, αφορούν την ανανέωση πράξεων παροχής ρευστότητας που θα έληγαν σήμερα, ενώ η καθαρή νέα ρευστότητα, όπως υπολογίζεται από το Bloomberg, θα ανέλθει σχεδόν σε 22 δισ. δολ.

Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών σε Σαγκάη και Σενζεν έκλεισε με απώλειες 8,45% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει απώλειες μέχρι και 9,1%. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015 μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων. Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία και παραγωγή αγαθών οδήγησαν την πτώση του δείκτη με τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες 7,72%. Το γουάν κατρακύλησε περισσότερο από 1% σε σχέση με το δολάριο.

Στη πρώτη συνεδρίαση 3.500 μετοχές κατέγραψαν πτώση 10% που είναι το ημερήσιο όριο. Την ίδια στιγμή η διάρκεια και η έκταση που θα έχει ο κινεζικός κοροναϊός είναι δύσκολο να προβλεφθεί και υπάρχει αμφιβολία πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έχει σύντομα έτοιμο ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.