Ένα μικρό δείγμα του πόσο καταλυτικά μπορούν να επιδράσουν τα τεράστια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια σε μια αγορά τόσο μικρή και ρηχή όπως το ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκε το περασμένο εξαήμερο, όπου με αφορμή το placement της Εθνικής «παρέλασαν» μερικά από τα πιο βαριά επενδυτικά ονόματα της υφηλίου, αλλάζοντας μονομιάς το «χάρτη» εκροών – εισροών για το 2023, που ήταν αρνητικός τους προηγούμενους επτά μήνες, με συνεχή καταγραφή εκροών από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα επενδυτικά σχήματα που μπήκαν στο placement της Εθνικής διαχειρίζονται πολλά τρισεκατομμύρια, οπότε σε μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 86,3 δισ. ευρώ και μόλις 19 εταιρείες με αποτίμηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μπορούν όχι απλώς να κάνουν τη διαφορά, αλλά να οδηγήσουν σε αλλαγή πίστας.
Στην Εθνική «πέρασαν» κεφάλαια άνω των 1,53 δισ. ευρώ στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου και πλέον αυτή η περίπτωση αποτελεί case study για όλο το οικοσύστημα της αγοράς, καθώς αναβάθμισε με μια κίνηση προσδοκίες και απαιτήσεις. Μάλιστα την Πέμπτη έγινε γνωστό πως σημαντική θέση στη μετοχή έχει αποκτήσει πλέον το Capital Group, με ποσοστό 5,06%.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2,6 τρισ. δολ. Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα μεγέθη, αρκεί να αναφερθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν ξεπερνά τα 86 δισ. ευρώ, δηλαδή η Capital θα μπορούσε να αγοράσει σχεδόν τριάντα (!) φορές ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το Χ.Α. αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της παγκόσμιας επενδυτικής πίτας, όμως ελάχιστα αν αυξηθεί η κατανομή διεθνών κεφαλαίων στην αγορά, όπως έγινε την εβδομάδα που πέρασε, μπορεί να έλθει μια κοσμογονική αλλαγή στην ελληνική αγορά.
Και φυσικά, πλην του Capital Group, μετοχές της Εθνικής απέκτησαν και άλλα κορυφαία παγκοσμίως θεσμικά χαρτοφυλάκια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία όπως Blackrock, Fidelity, Capital, Norges, Allianz, Wellington, GIC, Romero, IRWS και πολλοί άλλοι εξαιρετικής ποιότητας θεσμικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund GIC, sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιοτικά επενδυτές στον κόσμο και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο.
Επίσης, είναι καλό ότι με αφορμή το placement αυτό, το Χ.Α. «άνοιξε» εκ νέου για εγχώριους ισχυρούς παίκτες, όπως εφοπλιστές, βιομήχανους και άλλους επιφανείς επιχειρηματίες που μπήκαν στην Εθνική, αποκαθιστώντας την παραδοσιακή ισχυρή σχέση της παλαιότερης ελληνικής τράπεζας με την εγχώρια οικονομική ελίτ και σε μετοχικό επίπεδο, σχέση που είχε διαταραχθεί με την κρίση και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση αξία συναλλαγών την εβδομάδα που πέρασε ανήλθε στα 162,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 55,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ πλέον σε επίπεδο 2023 οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 110,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 49,4% έναντι του 2022 που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.
Η αγορά δείχνει ότι σταδιακά αλλάζει πίστα και αποκτά σιγά σιγά το βάθος που της έλλειπε. Αυτό φέρνει νέο ενάρετο κύκλο καθώς όσο περισσότερο αυξάνεται ο τζίρος, τόσο πιο εύκολο είναι να μπουν μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια που δεν θα φοβούνται τον εγκλωβισμό.
Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει αρχίσει και καρπώνεται τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα, βγαίνοντας από ένα τούνελ απαξίωσης και μιζέριας που κράτησε 13 χρόνια. Έτσι, έχοντας πλέον την επενδυτική βαθμίδα, όλα τα ανωτέρω μεγάλα επενδυτικά σχήματα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο Χ.Α., ενώ δεν μπορούσαν όταν ήταν στην κατηγορία junk.
Ο Νοέμβριος λοιπόν φαίνεται ότι όχι μόνο θα κλείσει με καταγραφή εισροών από ξένα χαρτοφυλάκια, μετά τις συνεχείς εκροές των προηγούμενων επτά μηνών, αλλά είναι πιθανό οι εισροές του Νοεμβρίου να υπερκαλύψουν και τις εκροές που προηγήθηκαν.
Κινητικότητα και για άλλες κινήσεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πλήρως ότι το χρηματιστήριο είναι ένας πολύ καθοριστικός κρίκος σε όλη την αλυσίδα της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σηματοδοτεί την ανάπτυξη και συνδράμει σε αυτήν. Έτσι, υπάρχει έντονη κινητικότητα καθώς οι ιθύνοντες θέλουν να εκμεταλλευτούν το καλό momentum αλλά και το ευνοϊκό κλίμα και στο εξωτερικό.
Η απρόσμενα εντυπωσιακή επιτυχία της Εθνικής ασφαλώς φέρνει πιο κοντά και το δεύτερο σκέλος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα, πιθανότατα επισπεύδει παρόμοια κίνηση και στην Πειραιώς, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει σε ό,τι αφορά τις διεργασίες και τις ετοιμασίες για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
Θα είναι μια μεγάλη εισαγωγή, η μεγαλύτερη τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας και – αν τελεσφορήσει – ασφαλώς θα αναβαθμίσει την αγορά, θα της προσδώσει κύρος, ενώ θα ανεβάσει την εκπροσώπηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού, στο Χρηματιστήριο. Τώρα άλλωστε ο κλάδος εκπροσωπείται μόνο από την Aegean Airlines, λιγότερο από την Autohellas και από τη Λάμψα (Μεγάλη Βεττανία, Athens Plaza κ.α.).
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας για μια διάθεση μετοχών της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), *από κοινού με τον όμιλο Λάτση.
Πολλά περιμένει η αγορά και από το road show της προσεχούς Δευτέρας και Τρίτης στο Λονδίνο όπου σε συνεργασία της Morgan Stanley με την ΕΧΑΕ, θα παρουσιαστούν 36 εισηγμένες του Χ.Α. και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ θα μιλήσει στους ξένους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το road show γίνεται στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, μετά την επιτυχία της ΕΤΕ, αλλά και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία. Συνάμα, την επόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αναμένεται ο οίκος Fitch να δώσει και αυτός με τη σειρά του την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.
Τα στατιστικά στοιχεία
Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 1.258,73 μονάδες με μικρή πτώση 0,14%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.069,56 μονάδες με πτώση 0,15%. Καλύτερη εικόνα είχε ο Mid Cap που έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 2.094,60 μονάδες, καθώς υπήρξε κινητικότητα στο χώρο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.061,89 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,69%, o Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 1,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,20%. Σε επίπεδο 11μήνου 2023, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 35,38%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +36,33%, ο Mid Cap καταγράφει κέρδη 48,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με ράλι 65,78%.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η διαφυγή από την αντίσταση των 1.300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς η μεγάλη συσσώρευση που έχει προηγηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα απαιτήσει σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι 1.250 μονάδες δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο πλατύσκαλο ανόδου, το χτίσιμο και η δομή της ανόδου δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της αγοράς και η κάθε κίνηση γίνεται μετά από σβήσιμο των τζίρων.
Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τα σήματα αγορών είναι σε ισχύ και η κίνηση από τα χαμηλά Οκτωβρίου έχει διαμορφώσει ένα κανάλι τάσης στο οποίο η στήριξη βρίσκεται κοντά στις 1.240 μονάδες. Το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δώσει αφορμές ανοδικής δράσης καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε υψηλά επίπεδα».