Με αρνητικό πρόσημο αλλά και σημαντική υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών κινείται η αγορά, σε μία αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία καταφθάνει μετά την «έξαρση» λόγω του placement της Εθνικής Τράπεζας και που δικαιολογείται έως ένα βαθμό από την αργία στη Wall Street, που «αφαιρεί» αρκετά ενεργητικά χαρτοφυλάκια από τα διεθνή χρηματιστήρια.
Άλλωστε και το κλίμα στην Ευρώπη είναι αρκετά υποτονικό, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τον DAX να έχει άνοδο μόλις 0,10%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,06%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά τη συνεδρίαση και στις 11:37 εμφανίζει απώλειες 0,09% στις 11.257,63 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ 47 μετοχές ενισχύονται και 40 κινούνται με απώλειες. Στο -0,26% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,21% υψηλότερα.
Πτωτική κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες 0,31%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 0,20%, τη Eurobank να έχει πτώση 0,72%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται στο -0,19% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 0,44%. Αυτό που φάνηκε από τη χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής της ΕΤΕ -καθώς χθες εισήχθησαν στην αγορά οι νέες μετοχές - ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που μπήκαν στο placement ήταν μακροχρόνιας στόχευσης και όχι κερδοσκοπικής ή καιροσκοπικής λογικής. Υπάρχει δηλαδή μια αξιοσημείωτη ποιοτική αναβάθμιση του «μωσαϊκού» των μετόχων της Εθνικής, καθώς φεύγουμε από την εποχή των hedge funds, που κυριαρχούσαν στην αγορά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και πάμε στην εποχή των long funds, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μία ευρωπαϊκή αγορά χαμηλού κινδύνου.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφοροποίηση και μια αλλαγή σελίδας που ασφαλώς συνδέεται με το timing που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το χρηματιστήριο. Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής πλέον, αλλά με τρεις αναβαθμίσεις που αναγνωρισμένους οίκους έχει ήδη επιστρέψει και έχει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Μεγάλες οι πιέσεις για τη μετοχή της Jumbo στο -3,91%, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Απώλειες 0,40% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,23%, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,21%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,68% εμφανίζει η ΔΕΗ. Άνω του +1% τα κέρδη για Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ οριακές απώλειες 0,08% εμφανίζει η Lamda μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι είχε υπερδιπλάσια EBITDA στο 9μηνο, με την Quest να υποχωρεί 1,22%, αν και πέτυχε διψήφια αύξηση πωλήσεων στο 9μηνο με οριακά μειωμένα κέρδη.