Η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο καλύτερος έλεγχος των λειτουργικών δαπανών οδηγούν τις τράπεζες σε διεθνείς συνεργασίες, κερδοφορία και καταβολή μερισμάτων, με τον πήχη των προσδοκιών για τη συνέχεια να έχει ανέβει σημαντικά.
Το ΧΑ ενσωμάτωσε τις θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, με την επιπλέον βοήθεια σε επίπεδο μάκρο να προέρχεται από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Πλέον αναμένεται η αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος κάτι που μόνο θετικό θα είναι για το "ρηχό" ΧΑ.
Διεθνώς, οι Αγορές Μετοχών βρίσκονται εν αναμονή του Άγιου Βασίλη, ενώ επιλέγουν να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις πληθωριστικές πιέσεις, στα πολεμικά μέτωπα και στις "υπεραγορασμένες" μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Οι κυριότεροι ξένοι δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά με τη συνδρομή των μετοχών των «υπέροχων 7» τεχνολογικών κολοσσών που αναβιώνουν μέρες 2000 στη Wall Street. Επειδή, όμως, συχνά η "ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα", ευχόμαστε να μην επαναληφθούν τα μεγαλοπρεπή σκασίματα φούσκας που σημάδεψαν το τότε millenium rally.
Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτός αναμετράται με την πτωτική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά υψηλά των 4 τελευταίων μηνών. Από άποψη στήριξης, αυτή εντοπίζεται το αργότερο στις 1.200 μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να συντηρηθούν προκειμένου η χρηματιστηριακή χρονιά να ολοκληρωθεί με θετικά συναισθήματα.
* Ο Πέτρος Στεριώτης ([email protected]) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.