ΓΔ: 1396.96 -0.05% Τζίρος: 48.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:00 DATA
Φώτο: Pixabay

Μπαίνουν περισσότεροι στην Επιστρεπτέα, παράταση για τις αιτήσεις

Όσοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά δήλωσαν τα έσοδά τους ως τις 24 Φεβρουαρίου μπορούν τώρα να κάνουν αιτήσεις, με νέα προθεσμία στις 18 Μαρτίου.

Ανοίγει την περίμετρο του έκτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το υπουργείο Οικονομικών, με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, επιτρέποντας συμμετοχή και σε επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ, γίνονται δύο βασικές αλλαγές: όσες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει στοιχεία εσόδων ως τις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τώρα τις αιτήσεις τους, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μετατίθεται στις 18 Μαρτίου.

Όπως ορίζει η απόφαση,

  • «Κατ' εξαίρεση, δύνανται να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6, και οι επιχειρήσεις της παρ. 1 που δήλωσαν έως την 24η Φεβρουαρίου 2021 στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Τα Έσοδά μου”, που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην πλατφόρμα "myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έως την ως άνω ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου».
  • Οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλαν έως την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 232/1.3.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β' 804), η οποία απορρίφθηκε, εκ του λόγου ότι δεν είχαν υποβάλει τη σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 154/10.2.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β' 540), όπως ισχύει, δύνανται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, εφόσον έως την 24η Φεβρουαρίου 2021 δήλωσαν στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», που λειτουργεί στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. Η νέα αίτηση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 232/1.3.2021 κοινής υπουργικής απόφασης.
  • Η παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 232/1.3.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά το μήνα Ιανουάριο 2021» (Β' 804), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 18η Μαρτίου 2021».

Μεγάλο ποσοστό απορρίψεων

Η απόφαση για τη διεύρυνση της περιμέτρου προς την πλευρά των επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν αιτήσεις αλλά είχαν δηλώσει τα έσοδά τους έρχεται μετά την απόρριψη μεγάλου ποσοστού αιτήσεων, της τάξεως του 60%. Στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής υποβλήθηκαν περισσότερες από 720.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά «κόπηκαν» περισσότερες από 434.000, εκ των οποίων περίπου 312.000 αιτήσεις «κόπηκαν» επειδή δεν εκπληρώνονταν τα κριτήρια για τον τζίρο.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%».

Τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν μεγάλη μείωση του αριθμού δικαιούχων σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο κύκλο, καθώς θα λάβουν ρευστότητα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ 286.181 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έναντι των 359.691 που είχαν ενισχυθεί με τον πέμπτο κύκλο και 447.041 με τον τέταρτο.

Πάντως, όπως έχει γράψει το BusinessDaily, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, που έμειναν κλειστές τον Ιανουάριο 2021, «κόπηκαν» από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή λόγω του μαθηματικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση των τζίρων. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο, η σύγκριση έγινε με μήνα αναφοράς τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή με ένα μήνα που ήταν σχετικά «κανονικός» για τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς δεν είχε επιβληθεί ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι με διπλάσιο ποσό σε σχέση με τον 6ο κύκλο, το οποίο θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, και με περισσότερους δικαιούχους θα «τρέξει» σύντομα ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Χρ. Σταϊκούρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλα τα μυστικά της νέας ρύθμισης 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας

Ελάχιστη μηνιαία δόση μόνο 30 - 50 ευρώ, απαλλαγή από τόκους έως και για 36 δόσεις και επιτόκιο 2,5% για περισσότερες. Εντάσσονται όλοι οι πληγέντες, ακόμη και όσοι έμειναν άνεργοι για μικρή περίοδο.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη για την Επιστρεπτέα, ως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, εκταμιεύσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δικαίωμα συμμετοχής σε όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, κριτήριο ο τζίρος α' τριμήνου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Από σήμερα οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής

Δημοσιεύθηκε μετά τα μεσάνυκτα η σχετική υπουργική απόφαση, που προβλέπει ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα myBusinessSupport έως τις 22 Φεβρουαρίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πιο χαλαροί οι κανόνες για αναστολή στην εξόφληση των επιταγών

Με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%, έναντι 50% στην προηγούμενη ρύθμιση, θα παίρνουν την αναστολή οι επιχειρήσεις που πλήττονται, χωρίς να έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Τι προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια στήριξης των επιχειρήσεων στην πανδημία

Νέα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών και εγγυημένων δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Καίνε» 2,4 δισ. ευρώ το μήνα τα περιοριστικά μέτρα από τον τζίρο της αγοράς.