ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:57:53 DATA
revma
Φώτο: Shutterstock

Φθηνότερο το ρεύμα τον Ιανουάριο παρά την κατάργηση των επιδοτήσεων

Η καθοδική πορεία των τιμών χονδρικής επέτρεψε στη ΔΕΗ να κατεβάσει χαμηλότερα από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα τη βασική χρέωση του πράσινου τιμολογίου. Ευκαιρίες αλλά και ρίσκα στα κίτρινα τιμολόγια.

Το βασικό στοίχημα που είχε θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να καταργηθούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα χωρίς να δουν οι καταναλωτές «φουσκωμένους» λογαριασμούς, φαίνεται ότι θα το κερδίσει, καθώς η ΔΕΗ τοποθέτησε αρκετά χαμηλά τη βάση για τις χρεώσεις στο πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο, στο οποίο έχουν μεταπέσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου οι περισσότεροι καταναλωτές.

Σε αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση έχει σύμμαχο τις χρηματιστηριακές τιμές του ρεύματος στην αγορά της χονδρικής, που έχουν πάρει την κατιούσα και επιτρέπουν στους παρόχους να μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα οφέλη στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Με βάση την αρχική κοινοποίηση που είχε κάνει στη ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε εκτιμήσει ότι η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα θα ήταν 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, η βασική τιμή χρέωσης της ΔΕΗ για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες ήταν 15,932 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Ωστόσο, η καθοδική πορεία που ακολούθησε η τιμή χονδρικής μέσα στον Δεκέμβριο την έφερε στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, η ΔΕΗ προσάρμοσε σχεδόν 15% χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση τη βασική χρέωση στο πράσινο τιμολόγιό της, που ανακοινώθηκε ότι θα είναι 13,63 λεπτά/KWh.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών δεν θα επιλέξει να αναζητήσει την… τύχη του σε κάποιο άλλο, κυμαινόμενο ή σταθερό τιμολόγιο, αλλά θα μεταπέσουν στο πράσινο, εκτιμάται ότι θα γίνει «αναίμακτα» η μετάβαση στο νέο καθεστώς της αγοράς, όπου πλέον δεν θα παρέχονται οριζόντιες επιδοτήσεις από το κράτος.

Η μείωση των τιμολογίων θα επιτρέψει να πληρώνουν οι καταναλωτές ίσως και ελαφρώς λιγότερα ποσά κάθε μήνα, από τα 15 – 16 λεπτά του ευρώ που ήταν η μέση επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό δεν ήταν ένα εύκολο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που έδωσε πολύ υψηλές οριζόντιες επιδοτήσεις, οι οποίες κατέβαζαν περισσότερο από 40% τις τελικές τιμές, σε σχέση με τις τιμές χονδρικής, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πλήρης ορατότητα των πράσινων τιμολογίων των παρόχων για να γίνουν οι συγκρίσεις από τους καταναλωτές, καθώς πολλοί αναμένεται να τις ανακοινώσουν σήμερα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει στις 5 Ιανουαρίου να έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ για να γίνουν και οι τελικές συγκρίσεις.

Με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις, φαίνεται ότι η ΔΕΗ, που θα έχει και με συντριπτική διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα πράσινα τιμολόγια, έχει τις χαμηλότερες χρεώσεις, αν και είναι επίσης εμφανές ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι ανακοίνωσαν χρεώσεις που δεν απέχουν πολύ από αυτές της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν καλή εικόνα στο καταναλωτικό κοινό όταν γίνουν οι συγκρίσεις, έστω και αν δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον ανταγωνισμό στα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια.

Ειδικότερα,

  • Η ΔΕΗ, όπως προαναφέρθηκε, δίνει χρέωση 13,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ για τις επιπλέον κιλοβατώρες η χρέωση είναι 14,59 λεπτά και το νυκτερινό τιμολόγιο, για όσους καταναλωτές το έχουν, είναι 11,55 λεπτά.
  • Η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 14,26 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.
  • Η Volterra θα χρεώνει 14,39 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.
  • Η Volton ανακοίνωσε χρέωση 14,41 λεπτά, όπου υπολογίζονται δύο εκπτώσεις (αρχική 20% και έκπτωση συνέπειας 20%).
  • Η ZENIΘ ανακοίνωσε χρέωση 16,9 λεπτών στο δικό της πράσινο τιμολόγιο Power Home Start.
  • Η χρέωση της Elpedison για το πράσινο τιμολόγιο ορίζεται στα 17,06 λεπτά/KWh.

Ευκαιρίες στα κίτρινα τιμολόγια με υψηλότερο ρίσκο

Στα κίτρινα τιμολόγια δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ορατότητα, αλλά οι… επιμελείς καταναλωτές που θα κάνουν αρκετή έρευνα θα βρουν τιμολόγια χαμηλότερα από τα πράσινα, με βάση βεβαίως την υπόθεση ότι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τους επόμενους μήνες δεν θα αυξηθούν, κάτι που θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο.

Προς το παρόν υπάρχουν πάροχοι που έχουν ανακοινώσει αρκετά χαμηλές βασικές χρεώσεις -ακόμη και κάτω από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα- για τα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους, στις οποίες όμως ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίσει τι θα προστεθεί όταν υπολογισθεί και η διακύμανση κόστους αγοράς, δηλαδή η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει δύο βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό αυτό: τον συντελεστή προσαύξησης που δίνει κάθε εταιρεία και ο οποίος έχει μια τιμή πάνω από το 1 (π.χ. 1,15, δηλαδή προσαύξηση 15%) και την ανώτατη τιμή, πέραν της οποίας υπολογίζεται η προσαύξηση. Για παράδειγμα, αν η ανώτατη τιμή του παρόχου είναι 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ο συντελεστής προσαύξησης 1,20, ενώ η μέση τιμή εκκαθάρισης είναι 10 λεπτά, τότε στη βασική τιμή θα προστεθεί μια προσαύξηση 4,8 λεπτών. Αν η βασική τιμή ήταν 8 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι στον τελικό υπολογισμό θα διαμορφωθεί στα 12,8 λεπτά.

Σε αυτό το σενάριο, ο καταναλωτής θα έχει χαμηλότερο κόστος από το πράσινο τιμολόγιο, ωστόσο θα έχει αναλάβει και έναν κίνδυνο να επιβαρυνθεί περισσότερο, αν ακολουθήσει ανοδική πορεία η τιμή χονδρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάροχοι που έχουν δημιουργήσει και υβριδικά προϊόντα κυμαινόμενων τιμολογίων, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή με μια πρόσθετη, πάγια χρέωση να «κλειδώσει» μια ανώτατη τιμή για την κιλοβατώρα.

Προς το παρόν, σαφής εικόνα υπάρχει για το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (myHome4All). Η ιδιαιτερότητα αυτού του τιμολογίου είναι ότι δίνει χαμηλότερες χρεώσεις από το αντίστοιχο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε όσους έχουν μικρή κατανάλωση: για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες, το κίτρινο τιμολόγιο έχει τελική χρέωση 12,653 λεπτά, έναντι 13,635 στο πράσινο. Πάνω από τις 500 κιλαβατώρες, όμως, στο κίτρινο τιμολόγιο η χρέωση ανεβαίνει στα 17,133 λεπτά, ενώ στο πράσινο είναι 14,595.

Τέλος, στα μπλε τιμολόγια έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα αρκετά έντονος ανταγωνισμός των παρόχων. Απευθύνονται στους καταναλωτές που θέλουν να αποφύγουν επιβαρύνσεις από μια απρόβλεπτη άνοδο των τιμών χονδρικής, όμως αυτή η «προστασία» έχει και αρκετά υψηλό κόστος, καθώς οι πάροχοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έτσι, τα μπλε τιμολόγια είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα αντίστοιχα πράσινα. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων υπάρχει δέσμευση 12μηνης παραμονής με επιβολή πέναλτι για πρόωρο «σπάσιμο» του συμβολαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ποια είναι τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος: «Βουτιά» τιμών για τον Μάρτιο

Γύρω στα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα κινούνται οι τιμές των πράσινων τιμολογίων, ενώ το φθηνότερο της αγοράς πλησιάζει τα 8 σεντς. Η πτώση της τιμής χονδρικής κατά 21% τον Φεβρουάριο έφερε τις χαμηλότερες χρεώσεις.
revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα τρία φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος και τα... στοιχήματα στα κίτρινα

Ποια είναι τα καλύτερα τιμολόγια της αγοράς με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή στις τρεις βασικές κατηγορίες: πράσινα, μπλε και κίτρινα. Πώς παίζονται τα «στοιχήματα» των κίτρινων τιμολογίων.
revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλα τα νέα τιμολόγια του ρεύματος: Γιατί τα μπλε είναι πολύ φθηνότερα

Επιθετική εμπορική πολιτική μέσω των σταθερών τιμολογίων ακολουθούν και τον Οκτώβριο οι πάροχοι, με τιμές κάτω και από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα. Αναλυτικός πίνακας με όλα τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν.
revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Η ζούγκλα του ρεύματος και πώς η ρήτρα αναπροσαρμογής έγινε... φίλος μας

Η αλλαγή σκηνικού στην αγορά χονδρικής, όπου οι τιμές έχουν εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, ευνοεί την επιλογή κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος. Τι προβλέπεται για το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Γρίφοι και κίνδυνοι ηλεκτροσόκ από τα... τετράχρωμα τιμολόγια στο ρεύμα

Τρία χρώματα τιμολογίων από τη Ρυθμιστική Αρχή και ένα ακόμη από το υπ. Ενέργειας. Επιστρέφει σε τρεις δυσνόητες παραλλαγές η ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε ειδική κατηγορία οι καταναλωτές που δεν είναι... επιμελείς.