Περιζήτητες αλλά σπάνιες είναι οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Salesforce, η οποία διερεύνησε την σημασία των πανεπιστημιακών τίτλων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η έρευνα έγινε με την συμμετοχή περισσότερων από 11.000 εργαζόμενων σε 11 χώρες -ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ινδία και Σιγκαπούρη.
Ειδικότερα, το 84% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από τα πτυχία στην αναζήτηση εργασίας, διαπιστώνοντας παράλληλα αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που προτιμούν οι εταιρείες κι εκείνων που χρησιμοποιούνται από τα στελέχη. Έτσι, ενώ 4 στους 5 εργαζόμενους παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες εντάσσονται στην καθημερινή επαγγελματική τους ενασχόληση, λίγοι είναι τελικά εκείνοι που χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από email, άμεσα μηνύματα, ή ψηφιακό project management. Στο περιβάλλον αυτό, αν και η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών έχουν μεγάλη ζήτηση, συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες, παρά τον ενθουσιασμό μάλιστα των εργαζόμενων για τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Η έρευνα της Salesforce πιστοποιεί πάντως την παγκόσμια στροφή προς τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες, καθώς το 82% των ερωτηθέντων ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων τις θεωρεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στην αξιολόγηση των υποψηφίων. Μόλις το 18% δίνει προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών, καθώς τα διευθυντικά στελέχη πιστεύουν σε ποσοστό 47% ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζόμενων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, το 43% διαβλέπει καλύτερη ομαδική απόδοση και το 40% βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
Ταυτόχρονα, το 58% των ερωτηθέντων εργαζόμενων εκφράζει ενθουσιασμό στην προοπτική της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, το 42%, ανησυχεί για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το στοιχείο δείχνει να συμβαδίζει με τα σχέδια των διευθυντικών στελεχών, καθώς το 67% αυτών εξετάζει τρόπους χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Παρά ταύτα, μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους, συμμετέχοντες στην έρευνα της Salesforce, δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ακόμη και στον κλάδο τεχνολογίας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 27%.
Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των στελεχών είναι αναγκαία, με το 97% των εργαζομένων παγκοσμίως να εκτιμούν ότι είναι υποχρέωση των εταιρειών να δώσουν προτεραιότητα στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης των εργαζόμενων τους. Μάλιστα, τα ανώτατα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι οι δεξιότητες ασφαλείας δεδομένων, ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης και προγραμματισμού θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές στον εργασιακό χώρο, χωρίς ωστόσο να απαξιώνουν την σημασία και των αποκαλούμενων soft skills, όπως οι δεξιότητες που αφορούν στις πελατειακές σχέσεις, αλλά και τις ηγετικές και δημιουργικές δεξιότητες.