ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
texnologia, ypologistes, computer, data
Φώτο: Shutterstock

Ξεμένουν από... ενέργεια οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων στην Ε.Ε.

Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία γεννά αμφιβολίες για τη δυνατότητα προώθησης των επενδύσεων σε ενεργοβόρα data center.

Ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πλήρης ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών της ΕΕ. Όμως δεν υπολόγισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν σχεδίαζε αυτό το πρόγραμμά της και την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της οποίας η τεχνολογία μετατρέπεται σε μία «παράπλευρη απώλεια». 

Όταν η Google θέλησε να κατασκευάσει ένα νέο κέντρο δεδομένων αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση υποστήριξε την επένδυση και βοήθησε την εταιρεία να αποκτήσει το οικόπεδο. Παράλληλα χορήγησαν στη Meta Platforms άδεια για ένα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της χώρας να γίνει το «ψηφιακό κέντρο της Ευρώπης».

Με τη συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πολιτικές διαθέσεις, όμως, έχουν αλλάξει σχεδόν πλήρως. Τα δύο έργα σταμάτησαν μετά την αντίσταση από τους ντόπιους αλλά και τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Άλλωστε, πλέον, το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων έχει επικεντρωθεί στο να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και ως εκ τούτου η τεχνολογία και η αποθήκευση δεδομένων που μπορούν να καταβροχθίσουν την ενέργεια μιας μικρής πόλης δεν είναι πλέον τόσο της μόδας.  

Το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία συνεργάστηκαν για να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα αποδοτικότητας στην επικείμενη συνάντηση των υπ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουνίου. Στόχος είναι να υπογράψουν και τα 27 κράτη μέλη τους ίδιους κανόνες για την υψηλή τεχνολογία, ώστε να προστατευθούν οι στόχοι της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια. Αυτό σημαίνει να τεθεί αυστηρότερος έλεγχος στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται τα πάντα, από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι εφαρμογές για επιχειρήσεις.

«Αν δεν δράσουμε για τα κέντρα δεδομένων, χάνουμε μέρος της δυνατότητας να εξέλθουμε από το φυσικό αέριο και να βοηθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Claude Turmes, υπουργός Ενέργειας και Χωροταξίας του Λουξεμβούργου και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων. Οι τιμές ρεκόρ ωθούν τις χώρες της ΕΕ να βρουν τρόπους να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Το δίλημμα είναι πώς να συμβιβαστεί η πράσινη ατζέντα της Ένωσης με την προτεραιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα ηγηθεί της μετάβασης σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο.

Τα κέντρα δεδομένων στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 2,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 και ο συνεχής ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, κάνοντας ηλεκτρονικές αγορές ή προβάλλοντας ταινίες μέσω streaming. Αν δεν ελεγχθεί, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,2% έως το 2030, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ή κατανάλωση σχεδόν 100 τεραβατώρων. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019. 

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συστάδες κέντρων δεδομένων, προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Προέβλεψε ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 23% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας έως το 2030.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που λειτουργούν κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη λένε ότι ήδη τηρούν τα δικά τους υψηλά πράσινα πρότυπα. Η Meta δήλωσε ότι οι κόμβοι της έχουν επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υποστηρίζονται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Microsoft στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση νερού, που χρησιμοποιείται για τα συστήματα ψύξης των διακομιστών, στις δραστηριότητές της κατά 95% έως το 2024.

Το ερώτημα είναι αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για την ανάπτυξη πράσινων πόρων στο σημερινό κλίμα, σημειώνει η Julia Krauwer, αναλύτρια τεχνολογίας στην ABN Amro. «Για πολλούς ιδιώτες και πολιτικούς, το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ενέργεια από νεόκτιστα αιολικά πάρκα προς όφελος των κέντρων δεδομένων υπερ-κλίμακας μοιάζει εκτός ισορροπίας», τονίζει. 

Η ώθηση για την οικολογική αναβάθμιση της τεχνολογίας έρχεται καθώς η ΕΕ συζητά τη μαζική δέσμη μέτρων που παρουσίασε πέρυσι για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου στόχου για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% αυτή τη δεκαετία σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το σχέδιο θα επηρεάσει κάθε γωνιά της οικονομίας, εισάγοντας νέους στόχους για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εντατικοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας, απαιτώντας από τις εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και επιβάλλοντας τη στροφή σε καθαρότερες μεταφορές. Στη συνέχεια, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ως απάντηση, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα που εισάγονται από τη Ρωσία και πρότεινε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση για το 2030.

Ο υπ. Ενέργειας του Λουξεμβούργου και οι σύμμαχοί του σκοπεύουν να εισαγάγουν αυστηρότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τα κέντρα δεδομένων, μεταξύ άλλων σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ενέργειας, ψύξης και νερού. Οι πέντε χώρες θέλουν επίσης να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να θέσει ελάχιστα κριτήρια απόδοσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεσμευτικά ολοκληρωμένα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κέντρων δεδομένων, τα οποία πρόκειται να πολλαπλασιαστούν σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι Κάτω Χώρες, για παράδειγμα, στεγάζουν ήδη εγκαταστάσεις υπερ-κλίμακας για τις εταιρείες Google και Microsoft και αντιμετωπίζουν αιτήσεις για 20 έως 25 νέα ή διευρυμένα κέντρα δεδομένων.

Η Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook, σχεδίαζε τη νέα της επένδυση στην ολλανδική πόλη Zeewolde, και η  εταιρεία έτυχε αρχικά θερμής υποδοχής από τους πολιτικούς το 2019. Τρία χρόνια αργότερα, το τοπικό κόμμα Leefbaar Zeewolde  κέρδισε μια περιφερειακή ψηφοφορία με επικεφαλής την καμπάνια του για την εναντίωση στην εγκατάσταση. Με έκταση 166 εκταρίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 230 γήπεδα ποδοσφαίρου, θα ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Λίγο πριν από τις εκλογές, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ένα εννεάμηνο μπλοκάρισμα των αδειών για νέα κέντρα δεδομένων που είναι μεγαλύτερα από 10 εκτάρια και απαιτούν ενέργεια άνω των 70 μεγαβάτ. Οι υπουργοί, ωστόσο, εξαίρεσαν την περιοχή Zeewolde και τις επαρχίες όπου η Google και η Microsoft φιλοξενούν ήδη τα υπερσύγχρονα κέντρα τους.

Το κέντρο της Meta επρόκειτο να είναι «ένα από τα πιο αποδοτικά στον κόσμο», με σχεδόν κάθε watt που εισέρχεται στο κέντρο δεδομένων να χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του υπολογιστικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Παρ’ όλα αυτά αναμενόταν να χρησιμοποιεί 1.380 γιγαβατώρες ενέργειας, ποσότητα συγκρίσιμη με τη διπλάσια συνολική κατανάλωση του Zeewolde, μιας πόλης με περίπου 23.000 κατοίκους, όπως προκύπτει από τα σχέδια ανάπτυξης.  

Αυτό υπογράμμισε το μέγεθος της πρόκλησης για την Ευρώπη όταν η ενέργεια είναι πιο σπάνια, δήλωσε ο Guus Dix, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Twente και ακτιβιστής για το κλίμα της Extinction Rebellion, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία κατά του κέντρου δεδομένων Zeewolde. «Έχουμε μόνο περιορισμένη διαθέσιμη ενέργεια και έχουμε και άλλες ανάγκες, όπως να πρασινίσουμε τα σπίτια μας και να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τόνισε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εντοπίζουν τεράστια κοιτάσματα μετάλλων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η πράσινη μετάβαση απαιτεί νέα κοιτάσματα μετάλλων στρατηγικής σημασίας, όπως το νικέλιο και ο χαλκός. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων επιταχύνονται δραστικά, όπως τονίζει η ING.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αντεπίθεση περνούν οι Big Tech κατά του νέου νόμου για την τεχνολογία

Ο νέος νόμος της ΕΕ, Digital Markets Act- DMA, τίθεται σε εφαρμογή το 2023, θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των τεχνολογικών εταιρειών. Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ένωσης για τις ρυθμίσεις.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην παγκόσμια κούρσα των ημιαγωγών εισέρχεται με αξιώσεις η Ευρώπη

Μόλις 9% το μερίδιο της Ε.Ε. στην παγκόσμια αγορά, ενώ τίθεται στόχος να ανέλθει στο 20% τα επόμενα χρόνια, με επενδύσεις 43 δισ. ευρώ. Κυρίαρχες διεθνώς δύο εταιρείες από την Ταϊβάν και η Samsung.