ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
Φώτο: Shutterstock

Νέος νόμος για τις κεραίες του 5G, στόχος η επιτάχυνση της εγκατάστασης

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που πρόκειται να δώσει ώθηση στο οικοσύστημα των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Επιταχύνεται η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα έρθει ένα νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, το νέο πλαίσιο πρόκειται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου, με την διαδικασία να αναμένεται να είναι αυτοματοποιημένη, διευκολύνοντας την γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κ. Στάβερης δήλωσε ότι, με βασικό στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5g) σχεδιάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα απλοποιηθεί η εγκατάσταση των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ωστόσο, ο κ. Στάβερης υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εκπτώσεις στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες υπηρεσίες που θα πατήσουν πάνω στο δίκτυο 5G ώστε να μπορέσει να αρχίσει να αποδίδει κέρδη τόσο για τους παρόχους αλλά και να αλλάξει την κουλτούρα των χρηστών που μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιληφθεί τις σημαντικές υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας έθιξε το σημαντικό ζήτημα της επένδυσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιτυχίας των εφαρμογών 5G ύστερα από 7-10 χρόνια. Οι μεγαλύτερες εφαρμογές και αλλαγές αναμένονται στις μεταφορές, τα logistics, την υγεία, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, τόσο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Φαιστός που έχει αναπτύξει η Ελλάδα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Έξαρχος, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers υπογράμμισε το επίτευγμα της Ελλάδας να προηγείται της Ευρώπης στην ανάπτυξη του 5G. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα αποδώσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους νωρίτερα.

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανανέωση και η δημιουργία νέων σημείων στο δίκτυο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως και οι πάροχοι, έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος πρώτων υλών, αλλά αποτελεί και ένα δομικό θέμα του 5G που απαιτεί υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όμως, λόγω της τεχνολογίας, το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά bit είναι μικρότερο, συγκριτικά με το 4G.

O Sergio Solivera Vela, αντιπρόεδρος της ΝΟΚΙΑ για την περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών στα δεδομένα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, κάτι που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική και την κουλτούρα της εταιρείας. Ο κ. Vela ανέφερε σειρά εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του 5G, παρουσιάζοντας σκηνές από το μέλλον. Οι περισσότερες σχετίζονται με το Internet of Things και τη διασυνδεσιμότητα μηχανών και ανθρώπων με άπειρες πρακτικές εφαρμογές. Όμως, η ανάπτυξη αυτή απαιτεί τη δημιουργία ικανών δικτύων υψηλής χωρητικότητας και δυναμικότητας που σημαίνει επενδύσεις και συνεργασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ικανών δικτύων που να υποστηρίζουν τη διασυνδεσιμότητα των μηχανών, επισημαίνοντας ότι χωρίς κατάλληλες υποδομές και επενδύσεις, η τεχνολογία 5G δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε, οι υποδομές μπορούν να είναι επίγειες, αλλά και δορυφορικές, και όλες μαζί να συνεργάζονται. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων μεγάλης δυναμικότητας αποτελεί η επένδυση, αλλά κυρίως η απόφαση των επιχειρήσεων να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, ακόμα κι αν αυτό περιορίσει βραχυπρόθεσμα την κερδοφορία.

Από τα γρηγορότερα παγκοσμίως το ελληνικό δίκτυο 5G

Ταχύτητες που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 200 Mbps έχουν φέρει τα δίκτυα 5G στους Έλληνες χρήστες, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως σε μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα για το τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η ταχύτητα του δικτύου 5G στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και 12η παγκοσμίως, με τη μέση ταχύτητα download να είναι στα 200 Mbps. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταχύτητες που πιάνουν τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα αν και βρίσκονται πίσω από Βουλγαρία, Σουηδία και Νορβηγία που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 300 Mbps, κατατάσσουν τη χώρα μας πάνω από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βρετανία ή ακόμα και οι ΗΠΑ. Την παγκόσμια πρωτιά κατέχουν ωστόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολουθεί η Νότια Κορέα με την Βουλγαρία στην τρίτη θέση και την Σαουδική Αραβία στην τέταρτη.
 
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η υπογραφή των συμβάσεων χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind). Το πρώτο βήμα για την είσοδο στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 με την επιτυχημένη δημοπρασία από την κυβέρνηση των συχνοτήτων, όπου οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) προσέφεραν συνολικά 372 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο ευρωπαϊκό top-10 των ταχυτήτων τα ελληνικά δίκτυα κινητής 5G

Με ταχύτητες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ οι χρήστες δικτύων κινητής στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 12η παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με ρυθμό... χελώνας προχωρά η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα

Μόνο 440.000 υπολογίζεται ότι είναι οι χρήστες του δικτύου 5G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει αρκετά την κάλυψη. Η σημασία του ταμείου «Φαιστός» για την προσφορά νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του 5G.