ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
Φώτο: Shutterstock

Τηλεπικοινωνίες: Μόνο στα... χαρτιά, ακόμα, οι υπερταχύτητες των οπτικών ινών

Μπορεί οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διαφημίζουν την παροχή υψηλών ταχυτήτων 1 Gbps μέσω οπτικών ινών, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι διαφημίζουν εδώ και αρκετούς μήνες οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλά, κατά σύμπτωση, καμία δεν προσφέρει μέχρι σήμερα ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 Mbps!

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις επενδύουν σε υποδομή οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (ή το γραφείο) που μπορεί να παρέχει σύνδεση με ταχύτητα μέχρι 1 Gbps, δηλαδή σχεδόν πενταπλάσια από αυτή που δίνουν οι εγχώριοι πάροχοι. Αντ’ αυτού λαμβάνουν υπηρεσίες με ανώτερη ταχύτητα τα 200 Mbps για «κατέβασμα» (download) και τα 20 Mbps για «ανέβασμα» (upload). Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εξακολουθούν να διαφημίζουν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, για «Giga Fiber» κ.λπ. 

Πριν από λίγες ημέρες κάτοικος ακριβού προαστίου της Αττικής ενημερώθηκε πως έφτασε στην περιοχή του το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) ενός παρόχου. Ενημερώθηκε, μάλιστα, πως μπορεί να λάβει επιδότηση ώστε να εγγραφεί στη νέα υπηρεσία, μέσω του προγράμματος «Superfast Broadband», αλλά και πως οι ταχύτητες δεν θα είναι 1 Gbps (σε «ανέβασμα» και «κατέβασμα») που δίνει η οπτική ίνα, αλλά 200 Mbps. Η επιδότηση αφορά στο κόστος σύνδεσης με 48 ευρώ εφάπαξ και στο μηνιαίο πάγιο της σύνδεσης με 13 ευρώ ανά μήνα για 24 μήνες. Από αντίστοιχη παρουσίαση της Vodafone Ελλάδος προκύπτει πως η εγγυημένη ταχύτητα στις υπηρεσίες FTTH της εταιρείας είναι ακόμα χαμηλότερη, είναι 186 Mbps.

Μεγάλες επενδύσεις από τον ΟΤΕ

Το θετικό από την εγγραφή σε μια τέτοια υπηρεσία είναι πως, πάντα κατά τους παρόχους, έχεις εγγυημένη ταχύτητα καθώς σήμερα, με τις υπηρεσίες VDSL και τα παρακλάδια τους, η πραγματική ταχύτητα διαφέρει συχνότατα από αυτήν που προβλέπει το συμβόλαιο του πελάτη. Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα έχει προς το παρόν ο ΟΤΕ η διοίκηση του οποίου επενδύσει πολλά στην ταχύτατη ανάπτυξη της υποδομής FTTH

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, όπως αναφέρεται στο δικτυακό του τόπο, η υποδομή για την υπηρεσία FTTH είναι ήδη διαθέσιμη σε σπίτια κι επιχειρήσεις συγκεκριμένων περιοχών σε Αμπελόκηπους, Ζωγράφου, Άγιο Αρτέμιο, Άγιο Δημήτριο, Βύρωνα, Γαλάτσι, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ερυθραία, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Παπάγου-Χολαργό, Πατήσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Πετρούπολη, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Διόνυσο, Εκάλη, Καματερό, Κερατέα, Κορωπί, Νέα Χαλκηδόνα, Δάφνη, Υμηττό, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Σαρωνίδα, Χαϊδάρι, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πειραιά, Νέα Φιλαδέλφεια, Παλλήνη, Ανάβυσσο, Ραφήνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Σπάτα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, αντίστοιχα, σε συγκεκριμένες περιοχές στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αγίου Γεωργίου, Σίνδου, Καλαμαριάς, Επανομής, Ωραιόκαστρου, Ευκαρπίας, Πανοράματος καθώς και στη Καβάλα, τη Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, το Κιλκίς, τη Νάουσα, τις Σέρρες, την Καστοριά, τη Πτολεμαΐδα, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά.

Στη Στερεά Ελλάδα, πρόσβαση σε υποδομή Fiber To The Home έχουν ήδη το Αγρίνιο, η Λαμία και η Χαλκίδα, στη Θεσσαλία πρόσβαση έχουν τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Λάρισα, ενώ στη Πελοπόννησο η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Μεσσήνη, ο Πύργος Ηλείας, η Τρίπολη, το Αίγιο και το Ναύπλιο.

Στη νησιωτική Ελλάδα, η υποδομή Fiber To The Home είναι διαθέσιμη στη Κρήτη στους δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας καθώς και τη Ρόδο, στη Σάμο και στη Λέσβο.

Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ δεν παρέχουν αντίστοιχα, αναλυτικά, στοιχεία στους δικτυακούς τους τόπους. Μπορεί, όμως, κάποια ή κάποιος να προχωρήσει σε έλεγχο διαθεσιμότητας βάζοντας τη διεύθυνση του σπιτιού ή της επιχείρησής που ενδιαφέρει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.