Περίπου 300 δισ. ευρώ επενδύσεων χρειάζονται ακόμα για να επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη του 5G και των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη που θα οδηγήσουν στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας μέχρι το 2030. Οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καλούν να υπάρξουν άμεσες κινήσεις ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης και να διασφαλιστεί η επιτυχία του υψηλού αυτού στόχου.
Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators Association), επικαλούμενος μελέτη, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Boston Consulting Group (BCG), περίπου 150 δισ. ευρώ θα χρειαστούν να επενδυθούν στα δίκτυα οπτικής ίνας και ακόμα τόσα θα πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, ώστε να φτάσει στον προορισμό της η ΕΕ βάσει της «Ψηφιακής Πυξίδας» που έχει θέσει μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την έκθεση της BCG μόνο η ανάπτυξη του δικτύου 5G και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει 2,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2025 και να αυξήσει ετησίως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 113 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές «η προηγμένη συνδεσιμότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ως μέρος της ανάκαμψης της από την πανδημία Covid-19».
Μεγάλο μέρος αυτής της επενδυτικής δραστηριότητας θα βαρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως επισημαίνει η μελέτη, ωστόσο, ο ETNO καλεί τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. «Η επένδυση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων πρέπει να γίνει ελκυστική και να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα των τηλεπικοινωνιών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση με τους αναλυτές να προσθέτουν πως «οι πάροχοι θα επενδύσουν με στόχο το συνολικό καλό, ωστόσο οι οικονομικές αποδόσεις των επενδύσεων για μεμονωμένες εταιρείες δεν θα είναι απαραίτητα ελκυστικές. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».
Αναγκαία η ανάπτυξη γρήγορων δικτύων
Από την στιγμή που η συνδεσιμότητα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της Ευρώπης, τότε οι γρήγορες, αξιόπιστες και ενισχυμένες ψηφιακές υποδομές είναι απαραίτητο να φτάσουν σε όλους τους πολίτες της ηπείρου. Οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έχουν προχωρήσει σε ανάπτυξη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας την κάλυψη του high speed broadband στο 84% των νοικοκυριών στην ΕΕ με τις ταχύτητες να ξεπερνούν τα 30 Mbps. Μέχρι το 2025, το 50% των σπιτιών στην Ευρώπη αναμένεται να έχουν ταχύτητες πολύ παραπάνω από τα 100 Mbps και να φτάνουν μέχρι το 1Gbits με FTTH.
Παράλληλα οι επενδύσεις στα δίκτυα κινητής έχουν επεκτείνει τα δίκτυα 4G στο 96% της έκτασης στην Ευρώπη με την μέση ταχύτητα να ξεπερνά τα 40 Mbps. Τώρα το επόμενο όριο είναι η ανάπτυξη του 5G με το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να κινείται με τις γρήγορες ταχύτητες των δικτύων νέας γενιάς από τα τέλη του 2020.
Η αξιοπιστία των υποδομών των ευρωπαϊκών παρόχων δοκιμάστηκε και πέτυχε κατά την διάρκεια της πανδημίας και τα δίκτυα έδειξαν πως μπορούν να αντέξουν το βάρος παρά την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε την περασμένη χρονιά. Όπως επισημαίνει η Boston Consulting Group, οι επενδύσεις που είχαν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια, απέδωσαν καρπούς στην πιο κρίσιμη στιγμή, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 50% λόγω τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και εγκλεισμού στο σπίτι.
Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά για τους παρόχους καθώς η οπτική ίνα και το 5G σε σπίτια και γραφεία αποτελεί τον μεγάλο στόχο ώστε να δημιουργηθούν τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Χαρακτηριστικά το 10% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών δεν διαθέτουν καμία σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ η ανάπτυξη δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, με αποτέλεσμα αρκετό μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να συμμετέχει στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.
Επίσης προβληματικό αποτελεί το γεγονός πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2019, τουλάχιστον το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη των δικτύων, ώστε να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα που θα οδηγήσει σε μελλοντικές ανισότητες. Όπως αναφέρει η BCG οι ταχύτητες 30 και 40 Mbps είναι αρκετές για να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες όμως οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες καταναλωτών και επιχειρήσεων και οι απαιτήσεις χωρητικότητας των δικτύων οδηγούν στην ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερο τα πακέτα των 100 Mbps.
Όμως περισσότερο από το 30% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε τέτοιες ταχύτητες. Εκατομμύρια πολίτες δουλεύουν εξ αποστάσεως και χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία για να έρθουν πιο κοντά, με έρευνα του Eurofound να αναφέρει πως σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη βρέθηκαν σε τηλεργασία κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020. Μια τάση η οποία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και μετά το πέρας των εμβολιασμών όταν θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση και θα έχουμε γυρίσει στην κανονικότητα, καθώς η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.