Το πρώτο βήμα για την είσοδο στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς έγινε χθες με την επιτυχημένη δημοπρασία των συχνοτήτων, όπου οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) προσέφεραν συνολικά 372 εκατ. ευρώ. Όμως, αν και η πρώτη εκπομπή σήματος θα αρχίσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, στην πραγματικότητα μόλις άρχισε ένας μαραθώνιος για την ουσιαστική υιοθέτηση του 5G, που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, μέχρι να ξεπεράσει η κάλυψη το 90%.
Με βάση τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.
Μιλώντας χθες στο διαδικτυακό συνέδριο «Digital Economy Forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε πως ο όμιλος έχει προχωρήσει σε εντατικές κινήσεις για να προετοιμάσει το δίκτυο του για το 5G, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν διαθέσιμα προϊόντα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι «δεν θα δούμε αμέσως όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρει το 5G, καθώς η ανάπτυξη του θα γίνει σε δύο κύματα». Εξήγησε πως το πρώτο κύμα θα λάβει χώρα μέσα στο 2021-2022 και θα αποσκοπεί να αξιοποιηθούν οι συχνότητες, ώστε να επιτευχθεί επαρκής κάλυψη στην επικράτεια και να αναβαθμιστεί το δίκτυο της εταιρείας σε χωρητικότητες, ώστε σταδιακά να αρχίσουν να προσφέρονται στους πελάτες υψηλότερες ταχύτητες.
«Οι υψηλές ταχύτητες θα έρθουν με την αξιοποίηση των συχνοτήτων που δημοπρατήθηκαν σήμερα, και καθώς εντάσσονται στο δίκτυο μας θα μπορούν οι πελάτες μας σταδιακά να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες αν έχουν και τις κατάλληλες συσκευές», υπογράμμισε. Για το δεύτερο κύμα ανάπτυξης του δικτύου 5G, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως θα πρέπει να υλοποιηθεί πρώτα το δίκτυο κορμού που θα μπορέσει να απελευθερώσει όλα τα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορεί να υποστηρίξει το νέας γενιάς δίκτυο.
«Το 5G είναι μια disruptive τεχνολογία. Δίνει την δυνατότητα να αλλάξουν πολλά πράγματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής και Εταιρικού Μετασχηματισμού, WIND Hellas Νίκος Μπάμπαλης. Η εκκίνηση του δικτύου 5G θα γίνει στις αρχές του 2021 και θα υπάρξει ένα «ξεδίπλωμα» του δικτύου ξεκινώντας από τα αστικά κέντρα, ενώ στα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορέσει να φτάσει στο όριο της κάλυψης που χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Μπάμπαλης και, αφού παρέθεσε όλες τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με την χρήση του 5G, επεσήμανε πως θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.
Η πολυπλοκότητα του διαγωνισμού
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το 5G, τονίζοντας πως τηρήθηκε πλήρως το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το 2019.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «για πρώτη φορά σαν κράτος δημοπρατήσαμε 4 μπάντες συχνοτήτων μαζί. Είχε από μόνο του μεγάλη πολυπλοκότητα αυτό, απαιτήθηκαν πάνω από 70 διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες για να φτάσουμε με ένα σπριντ 12 και περισσότερων μηνών στη σημερινή μέρα» και προσέθεσε ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ειδικά ως προς το 5G, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό το τραίνο δεν θα το χάσουμε».
«Αυτή η μεγάλη αλλαγή θα φέρει και μεγάλες ανάγκες» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε πως θα δοθεί βάρος για να εκπαιδευτούν οι πολίτες και να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους ικανότητες. Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών είναι μια πύλη του Δημοσίου με περισσότερα από 200 διαθέσιμα μαθήματα και, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, «μπροστά μας έχουμε πολλαπλά στοιχήματα». Υπογράμμισε πως «έχουμε κατ' αρχάς το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού η οποία δημοσιοποιήθηκε, είναι αυτή τη στιγμή στη διαβούλευση και κωδικοποιεί πάνω από 400 έργα πληροφορικής τα οποία θα δημοπρατηθούν και θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια».
«Το σημερινό γεγονός της διάθεσης του 5G είναι η αρχή αυτού που έχει να ακολουθήσει. Τώρα ξεκινάμε», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης που τόνισε ότι «το 5G θα είναι καταλύτης της επόμενης ημέρας». Ο κ. Σταβέρης επεσήμανε τις θέσεις εργασίας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του δικτύου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση του 5G.
Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το τίμημα της δημοπρασίας ήταν υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση των 350 εκατ. ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (EETT), Κωνσταντίνος Μασσέλος. Τόνισε παράλληλα το γεγονός πως η δημοπρασία διεξήχθη εντός του χρονοδιαγράμματος παρά την πανδημία του κορονοϊού «σε αντίθεση με άλλες χώρες που την ανέβαλαν». Ο κ. Μασσέλος υπογράμμισε πως «η τεχνολογία του 5G απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας για τον τρόπο που σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών», αναφέροντας πως εντός τριών θέλουν να επιτευχθεί η δυνατότητα download 100 Mbps στο 60% της κάλυψης και σε μια εξαετία να έχει επιτευχθεί 90% και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικού δικτύου 5G και να αξιοποιηθεί πλήρως