Εξαιρετική ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία επέδειξε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με τις εταιρείες να είναι αισιόδοξες για τις επιδόσεις που θα καταγράψουν φέτος, ενώ θεωρούν πως και το 2021, με τη μετάβαση στα δίκτυα 5G, τα αποτελέσματα τους θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένα.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε το Telecoms.com, σχεδόν επτά στις δέκα εταιρείες τηλεπικοινωνιών θεωρούν θετικές τις επιδόσεις του κλάδου μέχρι τώρα το 2020. Συγκεκριμένα, το 54% των τηλεπικοινωνιακών παρόχων εκτιμά ότι ο κλάδος έχει μια καλή επίδοση το 2020, ενώ το 13% κάνει λόγο για μια χρονιά με εξαιρετικές επιδόσεις. Το 24% θεωρεί πως ο κλάδος κινήθηκε μέτρια, ενώ μόλις το 9% κρίνει ως φτωχές τις φετινές επιδόσεις.
Πώς κρίνονται οι επιδόσεις του κλάδου το 2020
Στο ερώτημα κατά πόσο έχουν πληγεί φέτος οι εταιρείες από την πανδημία, το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό. Το 44% των εταιρειών αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά, ενώ 36% αναφέρει πως η πανδημία δεν είχε κανένα αρνητικό αποτύπωμα στη λειτουργία τους και υπάρχει και ένα 15% που αναφέρει ότι τα πήγε καλύτερα στην επιχειρησιακή του δραστηριότητα λόγω της πανδημίας.
Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις του κλάδου το 2021
Παράλληλα η είσοδος του 5G δείχνει να «ανοίγει την όρεξη» των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, με παραπάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν αισιόδοξες για τις επιδόσεις του 2021. Στην αγορά επικρατεί θετικό κλίμα καθώς εκτιμάται ότι οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μακροοικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσουν να ωθούν τον κλάδο υψηλότερα. Ειδικότερα, το 46% θεωρεί πως θα είναι θετικές οι προοπτικές για τις τηλεπικοινωνίες και το 31% τις εκτιμά ως πολύ θετικές. Μόλις το 7% κρίνει ως φτωχές και πολύ αρνητικές τις προοπτικές του κλάδου το 2021, ενώ το 15% θεωρεί πως θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Προτεραιότητα η ανάπτυξη του 5G
Όπως αναφέρει η έρευνα, «ένας κυνικός θα μπορούσε να αποδώσει την αισιοδοξία στην πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Από την άλλη, οι θετικές εκτιμήσεις μπορεί να προέρχονται από τους νέους πυλώνες ανάπτυξης, στους οποίους προσβλέπει ο κλάδος, με πιο βασικό εξ αυτών το 5G». Πράγματι το 5G βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικά το 39% των στελεχών του κλάδου ανέφεραν πως αποτελεί την τεχνολογία που έχει ξεσηκώσει την περισσότερη συζήτηση. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα ακολούθησαν με 38%, όμως την πρώτη θέση στις απαντήσεις των στελεχών για την πιο πολυαναμενόμενη τεχνολογία έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι επενδυτικές προτεραιότητες των επόμενων 3 ετών
Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί την βασική προτεραιότητα για τον κλάδο τα επόμενα τρία χρόνια, όπως αναφέρει το 68% των στελεχών. Παράλληλα το 40% τοποθετεί και την επέκταση του δικτύου 5G ως προτεραιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 51% τοποθετεί την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ως κύρια προτεραιότητα, με το 46% να αναφέρει την εικονική πραγματικότητα. Το 38% θεωρεί ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των τεχνολογιών νέας γενιάς.
Το 64% των στελεχών απάντησαν επίσης πως το 5G αποτελεί το επίκεντρο των επενδύσεων τους για το 2021. Οι επενδύσεις σε cloud και ψηφιακό μετασχηματισμό θα είναι η προτεραιότητα για το 48% των εταιρειών όπως αναφέρει η έρευνα που τονίζει ότι «σε γενικές γραμμές, η ετήσια έρευνα για τον κλάδο έδειξε ότι, παρά τις δυσκολίες, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών έχει παραμείνει σταθερή και δείχνει να ξεπερνά ένα από τα πιο σκληρά τεστ, που έχει αντιμετωπίσει ποτέ».
Για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία, το 24% των στελεχών απάντησαν πως η μεγαλύτερη απειλή είναι να μην επιτευχθεί γρήγορα η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, ενώ το 22% νιώθει να απειλείται περισσότερο από την αυξημένη πίεση να χαμηλώσουν τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους.
Ο ρόλος της ευρυζωνικότητας
Η ζήτηση για broadband ήταν υψηλότερη από κάθε χρονιά φέτος εξαιτίας της πανδημίας, καθώς πολλές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν με τηλεργασία για μήνες ενώ υπάρχει μια τεράστια πίεση στο ΙΤ προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις εντείνεται από την αλλαγή του τρόπου ζωής που επιβάλλει να μένουμε περισσότερο σπίτι, με περισσότερους πελάτες να ζητούν μια σταθερή, αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερες ηλεκτρονικές εφαρμογές σε όλο και περισσότερες συσκευές.
Οι βασικοί παράγοντες ζήτησης για broadband
Από τους βασικούς παράγοντες για καλύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις που ζητούν οι καταναλωτές είναι σύμφωνα με το 36% των στελεχών του κλάδου, η ζήτηση για τις εφαρμογές βίντεο. Δεύτερος παράγοντας, που συγκεντρώνει ποσοστό 23% των απαντήσεων είναι η εργασία εξ αποστάσεως, ενώ στην τρίτη θέση, το 10% των στελεχών τοποθετούν τις επιχειρηματικές εφαρμογές που βασίζονται στις υπηρεσίες cloud.