Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής κοινωνίας των Gigabit 2025. Επιπλέον θα ενσωματώνει τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, και θα παρουσιάζει το σχέδιο για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και τεχνολογιών για το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of Things – IoT).
Βασικός στόχος του νέου σχεδίου είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε συνδέσεις ταχύτητας 100+ Mbps. Στην κατεύθυνση αυτή βασική δράση αποτελεί η αναβάθμιση της διασύνδεσης των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Επισημαίνεται πως το υπουργείο προετοιμάζει έργο εγκατάστασης υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το έργο αυτό να συμπεριληφθεί εκείνα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για την περίοδο 2021 - 2027.
Ειδικά για τα δίκτυα 5G θα υπάρξει πρόσθετο Σχέδιο Δράσης καθώς δεδομένης της υστέρησης της Ελλάδας σε υποδομές οπτικών ινών, αλλά και του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφού της καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη την πλήρη γεωγραφική - πληθυσμιακή κάλυψη με ασύρματα δίκτυα. Το συγκεκριμένο σχέδιο «θα προδιαγράφει ένα σαφές ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο και θα ενσωματώνει την ανάληψη βασικών πρωτοβουλιών και την παροχή οικονομικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης 5G υποδομών. Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα διασφαλίσει και θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 5G. Παράλληλα, μέσω του σχεδίου δράσης, το κράτος θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις και θα πρωτοστατήσει στη ζήτηση καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών 5G».
Ο στρατηγικός σχεδιασμός για δίκτυα πέμπτης γενίας
Η ανάγκη στρατηγικού σχεδίου για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή προκύπτει από το γεγονός πως η ανάπτυξή τους θα απαιτήσει παράλληλη αναβάθμιση των υποδομών σταθερής τηλεφωνίας. Στις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητών επικοινωνιών, ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τα σταθερά δίκτυα.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς επιβάλλεται η σύγκλιση με τα σταθερά δίκτυα, καθώς οι πολύ υψηλοί ρυθμοί μετάδοσης που θα παρέχονται στους τελικούς χρήστες, και η πολύ μεγάλη πυκνότητα των συνδεδεμένων ασύρματων συσκευών θέτουν υψηλές απαιτήσεις στην ταχύτητα ανταπόκρισης που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από σταθερές δικτυακές υποδομές. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός 5G δικτύου αποτελεί η ύπαρξη ενός σταθερού δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατό πυκνότερου, που θα φτάνει όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη.
Οι υφιστάμενες υποδομές δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα κρίνονται οριακά επαρκείς για να υποστηρίξουν τα πρώτα στάδια υλοποίησης των δικτύων 5G. Αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω επενδυτικών προγραμμάτων των παρόχων, κάποια από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με στοχευμένες δράσεις δημόσιας παρέμβασης (οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τρόπο μεταξύ τους συμπληρωματικό). Ο συνδυασμός αυτός θα εξασφαλίσει το απαιτούμενο υπόβαθρο για τη φιλοξενία του πυκνού δικτύου κεραιοσυστημάτων των δικτύων 5G.