ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ψάχνουν... ρεύμα για τα data center, έρχεται ο ενεργειακός χάρτης

Τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα αναμένεται να δώσει η χαρτογράφηση της επάρκειας περιοχών, ώστε να «δέσουν» επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Ευέλικτες διαδικασίες για χωροθέτηση ΑΠΕ.

Λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των ενεργοβόρων data center αναζητεί η κυβέρνηση, με τον ενεργειακό χάρτη που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να «κουμπώσουν» καλύτερα οι ενεργειακές υποδομές με τα data center, να βρεθεί ευέλικτη διαδικασία χωροθέτησης ΑΠΕ και να απκεντρωθούν οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων.

Η χαρτογράφηση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και των επενδυτικών πλάνων αναμένεται να δώσει τη λύση σε αρκετές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων και προσελκύει επενδύσεις δισεκατομμυρίων για data center.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου πριν λίγες ημέρες, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο πρώτος χάρτης που θα αποτυπώνει ποια είναι η κατάσταση «σε όλη την Ελλάδα και ποια θα είναι σε τέσσερα χρόνια», καθώς θα καταγράφεται ποιες γραμμές υπάρχουν σήμερα και που θα υπάρχει επάρκεια τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι να μπορέσουν να «δέσουν» οι επενδύσεις για data center με τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, «θα πρέπει να εξετάσουμε πού έχουμε επάρκεια καθώς αρκετοί έρχονται για επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες και data center δημιουργώντας πίεση στο σύστημα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον χάρτη πλέον «θα ξέρουμε να κατευθύνουμε τον επενδυτή να μην πάει σε μια περιοχή όπου τα έργα τα οποία θα απαιτηθούν θα πάρουν χρόνο». Σημείωσε ότι θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς περιοχές δίκαιης μετάβασης «που είναι κοντά στο δίκτυο κορμού του ΑΔΜΗΕ και μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια την επένδυση», ώστε να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία data center, και οδηγείται πλέον στα ενεργειακά του όρια, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Microsoft και των 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. για αρχή) της Data4, ενώ και η Digital Realty δημιουργεί το νέο της κτίριο που θα προστεθεί στο campus. Αυτές οι επενδυτικές κινήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ενεργειακό δίκτυο της Αττικής, με στελέχη της αγοράς και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επισημαίνουν ότι γίνεται πλέον μονόδρομος η ανάπτυξη περιφερειακών data center, ενώ και οι ΑΠΕ θα παίξουν τον δικό τους ρόλο.

Η Κρήτη επίσης πρόκειται να βρεθεί υπό πίεση τα επόμενα χρόνια καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί μεγάλο όγκο επενδύσεων που φέρνει η διακίνηση δεδομένων με τα υποβρύχια καλώδια και τα data center, με τον κ. Παπαστεργίου να υπογραμμίζει ότι «έχει πολύ συγκεκριμένες ενεργειακές δυνατότητες και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες που έχει το νησί».

Με τον χάρτη θα ανοίξει και ο δρόμος για να υπάρξει αντίστοιχη χωροθέτηση των ΑΠΕ καθώς οι εταιρείες data center βασίζονται στην «πράσινη» ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου, «πρέπει να φέρουμε την κατανάλωση των data centers όσο πιο κοντά στην παραγωγή μπορούμε», σημειώνοντας ότι πρέπει να ενταθεί η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα data center. Τελευταίο παράδειγμα η Lancom που προχωράει στο πλάνο δημιουργίας φωτοβολταϊκών μονάδων που θα διοχετεύουν την ενέργεια κατευθείαν στη ψύξη του data center και των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να επιτύχουν την καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η περιφέρεια αναμένεται να υποδεχθεί σημαντικό μέρος των επενδύσεων καθώς υπάρχουν περιοχές με πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων την ίδια στιγμή που σε κάποιες περιοχές της Αττικής τα έργα που απαιτούνται από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που απαιτούν οι επενδυτές data center.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τη δημιουργία ενός data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους περιφερειακούς πόλους ανάπτυξης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, τα ορυχεία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σταθερές θερμοκρασίες που είναι απαραίτητες για την χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση των data center. Ένα σχέδιο το οποίο έχει υλοποιηθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οι θερμοκρασίες στα ορυχεία κινούνται στους 18 βαθμούς σταθερά και μπορεί να είναι βιώσιμο ενεργειακά το data center.

Το πρόβλημα που θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια

Αφορμή για την επίσπευση του ενεργειακού χάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η επένδυση πολυεθνικού κολοσσού των data center, καθώς το επιβαρυμένο ενεργειακό δίκτυο της Αττικής δεν άφηνε πολλά περιθώρια να τρέξει άμεσα το πλάνο.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση που της ανήκει, με βάση τη γεωγραφική θέση, στην αγορά της διακίνησης δεδομένων και των data center, το ενεργειακό ζήτημα πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό πονοκέφαλο για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης πρόκειται να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική πρόκληση για το ενεργειακό δίκτυο της χώρας. Υπενθυμίζουμε πως το καλοκαίρι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε τονίσει ότι «το ΑΙ είναι αδηφάγο στο κομμάτι της ενέργειας και δεν θέλουμε να καίμε ούτε λιγνίτη, ούτε φυσικό αέριο για να την παράξουμε».

Οι ενεργειακές ανάγκες των data center είναι τεράστιες και μεγαλώνουν συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό πως το Bloomberg ανέφερε την αύξηση των data center παγκοσμίως από 3.600 το 2015 σε περισσότερα από 7.000 το 2023, με τις ενεργειακές τους ανάγκες να ανέρχονται στις 508 TWh, που αντιστοιχεί στη συνολική κατανάλωση χωρών όπως η Αυστραλία και πρόκειται να εκτοξευτούν το 2034 στις 1.580 TWh, χωρίς να συνυπολογίζεται η επίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Goldman Sachs σε έρευνα της σημειώνει πως οι ενεργειακές ανάγκες των data center θα αυξηθούν κατά 160% έως το 2030, και στην Ευρώπη τα data center θα καταναλώνουν μέχρι τότε ενέργεια αντίστοιχη με το σύνολο της κατανάλωσης σε Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Στην Ιρλανδία ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα καταναλώνουν το 31% της ιρλανδικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό που ξεπερνά τις προ διετίας προβλέψεις της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στην Ιρλανδία που είχε προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και έκανε λόγο για 23% της ζήτησης έως το 2030

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται επίσης πως είναι τελικά μεγάλο για τον πλανήτη και πιθανότατα να μεγαλώσει περαιτέρω καθώς τα μοντέλα εξελίσσονται και οι εταιρείες επενδύουν για τη συνεχή εκπαίδευσή τους. Επίσης ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει οδηγήσει πολλούς να χρησιμοποιούν εφαρμογές της χωρίς να αντιλαμβάνονται την κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτη της Hugging Face και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, η παραγωγή μιας εικόνας μέσω ΤΝ, απαιτεί τόση ενέργεια όση η πλήρης φόρτιση του smartphone, ενώ η παραγωγή 1.000 εικόνων με ένα ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, παράγει διοξείδιο του άνθρακα όσο θα η οδήγηση ενός μέσου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου για περίπου 6,5 χιλιόμετρα.

Κι αν αυτό είναι η αντιστοιχία για κάτι τόσο μικρό και ασήμαντο, καθώς όλοι σχεδόν στον πλανήτη μετά την εμφάνιση του Chat GTP πειραματίστηκαν με τέτοιες απλές εφαρμογές, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη είναι τεράστιες, καθώς οι εταιρείες ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλες τις λειτουργίες τους. Από την απλή σελίδα αναζήτησης, μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, που χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια φορές την ημέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texniti-Noimosynh
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συναγερμός για την περιβαλλοντική απειλή που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft βλέπουν να εκτροχιάζονται τα προγράμματά τους για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει συνεχώς τις ενεργειακές απαιτήσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Tesla φέρνει επανάσταση με φθηνές μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Ο Έλον Μασκ στοιχηματίζει στη χρήση των μπαταριών με βάση το σίδηρο για να πέσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ποιοι έχουν αρχίσει να ακολουθούν τα βήματα του, πώς επηρεάζεται η αγορά ενέργειας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Πατάει» και Κωνσταντινούπολη η Lancom, επεκτείνει το αποτύπωμά της

Η ελληνική εταιρία data centers αποκτά σημείο παρουσίας και στην Τουρκία με στόχο να ενισχύσει την διακίνηση δεδομένων μέσα από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας μετατρέπεται σε λεωφόρο δεδομένων για την Ευρώπη.
internet-doryforos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από τους μικροδορυφόρους, στο σχέδιο για το ελληνικό Space Hub

Στη δημιουργία μιας διαστημικής πολιτείας που θα στεγάσει τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο των ελληνικών μικροδορυφόρων και όσες δραστηριοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία στοχεύει η κυβέρνηση.