Την απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που δημιουργεί το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων και θέλει να επενδύσει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει χαρτογράφηση της ενεργειακής επάρκειας περιοχών, ώστε να «δέσουν» επενδύσεις σε data centers και διαχείριση δεδομένων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο BD ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, «αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να ξεκινήσουμε τη μελέτη άμεσα, για να μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε μια πλήρως καταγεγραμμένη και χαρτογραφημένη εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτό αλλά και σε σχέση με την παραγωγή ΑΠΕ».
Σημείωσε πως «στη συνάντηση που έγινε με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ συζητήσαμε το πώς θα γεφυρώσουμε το γεγονός ότι από τη μία πλευρά κυρίως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τα έργα που απαιτούνται από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα γίνουν σε εύλογο χρόνο, σίγουρα δεν θα γίνουν στα χρονοδιαγράμματα που θέλουν οι επενδυτές Data Centers και από την άλλη να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων.
Το δεύτερο πράγμα που πάμε γεφυρώσουμε με το πρώτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, η ανάγκη να κλείσουμε ανανεώσιμες πηγές διότι δεν είχαμε καταναλώσεις. Αυτό λοιπόν το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την κατανάλωση των Data Centers όσο πιο κοντά στην παραγωγή μπορούμε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές όσο μπορούμε περισσότερο για τη λειτουργία των Data Centers και των υπολογιστών που τρέχουν αλγορίθμους ΤΝ. Επιπλέον, θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια σημεία το δίκτυο και σήμερα είναι επαρκές και να πούμε σε έναν επενδυτή για παράδειγμα να μην πάει στο Κορωπί (τυχαία αναφορά) γιατί πιθανώς εκεί τα έργα τα οποία θα απαιτηθούν να είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, αλλά να πάει στην Κοζάνη για να βρίσκεται κοντά στο δίκτυο κορμού του ΑΔΜΗΕ, γιατί εκεί ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τον “τροφοδοτήσει” με ισχύ γρήγορη και να πραγματοποιήσει την επένδυσή του».
Πριν από μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια του 3ου Quo Vadis Ai Act, ο κ. Παπαστεργίου είχε τονίσει πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδηφάγα στο κομμάτι της ενέργειας και δεν θέλουμε να καίμε ούτε λιγνίτη, ούτε φυσικό αέριο για να την υποστηριξουμε». Υπογράμμισε το μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν οι υπερυπολογιστές και τα data centers για να «έχουν την ταχύτητα που θέλουμε».
Η αναβάθμιση των υποδομών ενέργειας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα νέα δίκτυα που αναπτύσσονται και τα data center, με τις μονάδες «πράσινης» ενέργειας να έχουν βρεθεί στο προσκήνιο ώστε να καλυφθεί το κενό με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις παροχής ενέργειας. Παράλληλα τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που θα αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα έως τα 29GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, σχεδιάζεται να υπάρξει και από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας μια επιτροπή που θα περάσει από «κόσκινο» τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ΑΠΕ ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος σημείωσε στο BD πως «σε συνέχεια της πολύ χρήσιμης και εποικοδομητικής μας συνάντησης σχετικά με το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα των Data Centers και του πρωτοποριακού και καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζει και σε αυτόν τον τομέα ο ΔΕΔΔΗΕ, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενεργά υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια, από το 2020, την ταχεία ανάπτυξη των data centers στην Ελλάδα.
Είμαστε αρωγοί και καταλύτες, έχουμε αναγνωρίσει και προτείνει την ανάγκη ενός στιβαρού κεντρικού σχεδιασμού, ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε άμεσες λύσεις. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της οποίας είμαστε θερμοί υποστηρικτές. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς τα Data Centers αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητές μας και δηλώνουμε πανέτοιμοι να διερευνήσουμε τις τοποθεσίες στις οποίες υπάρχουν τα πιο ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές εγκαταστάσεις».
Τα data centers απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας και στην Ιρλανδία ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα καταναλώνουν το 31% της ιρλανδικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό που ξεπερνά τις προ διετίας προβλέψεις της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στην Ιρλανδία που είχε προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και έκανε λόγο για 23% της ζήτησης έως το 2030. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα data centers μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύουν το 3,2% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με την κατανάλωση να ξεπερνά τις 100 τεραβατώρες. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019.
Στην Ελλάδα, την επόμενη πενταετία οι επενδύσεις στα data center πρόκειται να φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ φέρνοντας τεχνολογικούς κολοσσούς στη χώρα και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.