Μετά από καθυστερήσεις μηνών και ενώ η πίεση των παρόχων αυξάνεται, πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πειρατεία που φέρνει ποινές και για τον τελικό χρήστη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο BD, «πολύ σύντομα θα περάσει το νομοσχέδιο για την πειρατεία. Σχεδιαζόταν να έρθει το Πάσχα, αλλά ήταν και οι ευρωεκλογές που το καθυστέρησαν. Οι ποινές θα φτάνουν στον τελικό χρήστη». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ρυθμίσει σύνθετα ζητήματα, μεταξύ αυτών και σχετικά με την άρση του απορρήτου. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων και θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω της Εφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται. Θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα βεβαιώνεται το πρόστιμο στον ΑΦΜ του χρήστη, ενώ θα βρίσκεται αντιμέτωπος και με ποινικές κυρώσεις.
Μέχρι σήμερα ο νόμος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και προέβλεπε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ήταν αρκετά ασαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες παράνομου υλικού να αποφεύγουν τις κυρώσεις.
Οι πάροχοι από την πλευρά τους ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για τις παράνομες πλατφόρμες αλλά και για τους τελικούς χρήστες, ωστόσο παίρνουν και τα μέτρα τους για να αποθαρρύνουν τους χρήστες να στραφούν στα πειρατικά δίκτυα και να στραφούν στις νόμιμες πλατφόρμες.
Η συμφωνία Cosmote-Nova για τα αθλητικά κανάλια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και έχει προκαλέσει θετική ανταπόκριση των καταναλωτών, με τους παρόχους να σημειώνουν στο BD πως «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για συνδρομητική τηλεόραση, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακριβή νούμερα. Ωστόσο η τάση δείχνει να είναι αυξητική».
«Η μάχη με την πειρατεία στην Ελλάδα, δεν είναι καθημερινή, αλλά λεπτό με το λεπτό» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου στο BD που σημειώνει ότι «ο μόνος τρόπος για να χτυπηθεί πραγματικά η πειρατεία είναι να τιμωρηθεί και ο τελικός χρηστής που κάνει χρήση προϊόντος κλεπταποδοχής και στηρίζει εγκληματικές οργανώσεις». Επισημαίνει ότι πλέον οι Αρχές μπορούν εύκολα να φτάσουν στον χρήστη μέσα από τις λίστες που διατηρούν οι μεταπωλητές.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας, επισημαίνοντας ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής. Παράλληλα, τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.
Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως μαστροπία ή εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Καταδίκες και βαριά χρηματικά πρόστιμα για τους «πειρατές»
Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας με δεκάδες πειρατές να έχουν βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και χρήστες κλήθηκαν να περάσουν την πόρτα του ανακριτή. Αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων είναι πλέον να βρίσκονται στα χέρια των Αρχών τα στοιχεία 50.000 χρηστών πειρατικών συνδέσεων.
Το 2024 έχει φέρει και τις πρώτες βαριές καμπάνες σε πειρατές σε Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα, με πολυετείς ποινές φυλάκισης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τόσο για παράνομες οικιακές πειρατικές συνδέσεις, όσο και για παράνομες πειρατικές συνδέσεις σε καφετέριες και εστιατόρια, με τα πρόστιμα εκεί να είναι πολλαπλάσια, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.
Παράλληλα έχουν ενταθεί και οι επιχειρήσεις ip blocking, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), στην περίοδο των Play Off και Final Four της Εuroleague, από τις 23/04/2024 έως και τις 26/05/2024, λήφθηκαν 35 αποφάσεις και διακόπηκε από τους αρμόδιους παρόχους (ISPs) η πρόσβαση σε τουλάχιστον 250 πειρατικές διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP Addresses).
Ένας αριθμός πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι αποφάσεις διακοπής από την ΕΔΠΠΙ σε ένα μήνα ήταν υπερδπλάσιες από τις αποφάσεις που έλαβε την περίοδο 2020-2021 συνολικά. Ενδεικτικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν υπάρξει 65 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 35 ήταν στο διάστημα της παρουσίας των δύο ελληνικών ομάδων στην τελευταία στροφή της Euroleague.
Στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η καταδίκη ενός μεταπωλητή πειρατή σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 17.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως μεταπωλητής παράνομων πακέτων συνδρομητικής τηλεόρασης, συνδέθηκε με μία ευρύτερη πυραμιδική εγκληματική οργάνωση, η οποία αποκόμιζε παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και παράνομο πελατολόγιο χιλιάδων συνδρομητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο καταδικασθείς φέρεται να είχε αποκομίσει παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του δικτύου παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης και ο εισαγγελέας, τόνισε ότι η έκταση και το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων του κατηγορούμενου ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με το παράνομο δίκτυο να αγγίζει χιλιάδες τελικούς χρήστες-πελάτες πειρατικών συνδέσεων, οι οποίοι αποκτούσαν παράνομα συνδρομές σε τηλεοπτικά συνδρομητικά πακέτα.
Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι χιλιάδες πελάτες του καταδικασθέντος, βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στο παράνομο δίκτυο, ενώ έχουν υπάρξει και συλλήψεις τελικών χρηστών το προηγούμενο διάστημα.