ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Texniti-Noimosynh
Φωτο: Shutterstock

Γιατί «φρενάρουν» η Apple και η Meta τη διάθεση νέων προϊόντων στην ΕΕ

Χωρίς τις προηγμένες λειτουργίες AI το νέο iPhone στην ευρωπαϊκή αγορά. Αντίστοιχη κίνηση και από τη Meta. Το θεσμικό πλαίσιο των Βρυξελλών ανησυχεί τους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους κορυφαίους αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε έως τη διασκέδασή μας. 

Όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και για την Ευρώπη, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ δεν παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στη Γηραιά Ήπειρο, λόγω και των πιο «επιθετικών» νόμων που ισχύουν για την τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Αποτέλεσμα, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν τις τελευταίες προηγμένες λειτουργίες στα iPhone της Apple. Η Meta Platforms, επίσης, δεν έχει συμπεριλάβει την ήπειρο στην κυκλοφορία του πιο ισχυρού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της. Οι κινήσεις γίνονται περίπου ένα χρόνο αφότου ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, προκάλεσε αναστάτωση λέγοντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρώπη εάν το ρυθμιστικό καθεστώς εκεί γινόταν ανεφάρμοστο.

Η OpenAI εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι περισσότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση της Apple και της Meta να παρακρατήσουν βασικά προϊόντα είναι μια δυσοίωνη κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ της Silicon Valley και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει καθιερωθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης για τους αυστηρούς τεχνολογικούς κανονισμούς και τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο. 

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν αντιδρούν συνολικά στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αλλά σε αυτό που η Meta έχει περιγράψει ως «απρόβλεπτη φύση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος». Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απειλούν να ανακόψουν την πρόοδο μιας ιδιαίτερα χρήσιμης τεχνολογίας, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η υιοθέτηση μιας χαλαρής προσέγγισης θα μπορούσε να επιτείνει τη ζημία που ήδη προκαλεί η κυριαρχία της Silicon Valley στην παγκόσμια τεχνολογία.

Παράλληλα έχουν παραπονεθεί ότι οι τοπικές πολιτικές σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία ισοδυναμούν με ανάρμοστη λογοκρισία, ακόμη και αν συμμορφώνονται με αυτές. Όταν δραστηριοποιούνται στην Κίνα, συχνά κάνουν τεράστιες παραχωρήσεις, όπως η συνεργασία με το καθεστώς λογοκρισίας της χώρας, ενώ πολλές δεν δραστηριοποιούνται καθόλου εκεί.

Ως αποτέλεσμα, η δυτική και η κινεζική εκδοχή του διαδικτύου αποκλείονται όλο και περισσότερο η μία από την άλλη. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν η τρέχουσα αντιπαράθεση στην Ευρώπη είναι μια τοπική αψιμαχία ή η αρχή του τέλους της καθολικής εμπειρίας του διαδικτύου στον δυτικό κόσμο. «Έχουμε μια νέα γραμμή μάχης», σημειώνει ο Μ. Κάλκινς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Appian.

Από το GDPR στη ρύθμιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο νέος νόμος της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ευαίσθητο σημείο για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Το διακύβευμα αυξάνεται με τρεις νέους νόμους που τέθηκαν σε ισχύ φέτος, δίνοντας στην ΕΕ αυξημένη εξουσία να στοχοποιεί τεχνολογικούς γίγαντες. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές στοχεύει σε συμπεριφορές που η ΕΕ θεωρεί ότι είναι ανταγωνιστικές, όπως οι τεχνολογικές πλατφόρμες που ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες ή συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα σε διάφορες υπηρεσίες.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει μια σειρά από κανόνες που αποσκοπούν στο να κάνουν τις τεχνολογικές πλατφόρμες να ενισχύσουν την άμυνά τους κατά του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη απαγορεύει ή περιορίζει τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρεί ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, ενώ θέτει επίσης κανόνες διαφάνειας για τα ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προορίζονται για γενικότερη χρήση.

Τον Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την ευρωπαϊκή εξάπλωση του Apple Intelligence, μιας νέας σουίτας λογισμικού για τις συσκευές της. Τότε, η εταιρεία δήλωσε ότι ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα ανάγκαζε την Apple να προβεί σε συμβιβασμούς ασφαλείας που θεωρούσε απαράδεκτους. 

Η Meta ακολούθησε το παράδειγμα και δεν λάνσαρε τη νέα έκδοση του Llama, του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που οι προγραμματιστές και οι εταιρείες μπορούν ελεύθερα να κατεβάσουν και να τροποποιήσουν. Η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφασή της ήρθε μετά από μια αντιπαράθεση με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το αν τα σχέδιά της να εκπαιδεύσει το Llama εν μέρει με δεδομένα που θα έπαιρνε από δημόσιους λογαριασμούς Facebook και Instagram στην Ευρώπη μπορεί να παραβιάζουν τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ένα μήνα αφότου η Meta ενημέρωσε τους αξιωματούχους για τις προθέσεις της, οι ρυθμιστικές αρχές της είπαν να σταματήσει και έστειλαν περισσότερες από 270 ερωτήσεις που ρωτούσαν για το πώς η πρακτική αυτή συμμορφωνόταν με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Ο Μασκ έχει επίσης έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, η οποία πρόσφατα υποχρέωσε την πλατφόρμα του, X, να σταματήσει τη συλλογή δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες για το Grok, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του.

Οι άμεσες συνέπειες είτε για τις εταιρείες είτε για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ελάχιστες. Τα εν λόγω προϊόντα δεν βοηθούν ακόμη στην πώληση iPhones, διαφημίσεων στο X ή ακουστικών εικονικής πραγματικότητας της Meta. Οι εταιρείες στοιχηματίζουν ότι οι μελλοντικές εξελίξεις -ή η γοητεία τους- θα είναι τόσο κρίσιμες που οι αρχές της ΕΕ θα χαλαρώσουν τη ρύθμιση. Ο νόμος της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη τέθηκε σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι εταιρείες που επηρεάζει δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστούν οι διάφοροι περιορισμοί και απαιτήσεις του μέτρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μένει καχεκτική η τεχνολογία στην ΕΕ, τι προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

Δεν υπάρχει εταιρεία της ΕΕ με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. ευρώ που να έχει συσταθεί από το μηδέν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι έξι εταιρείες των ΗΠΑ με αποτίμηση άνω του ενός τρισ. δημιουργήθηκαν ακριβώς αυτήν την περίοδο.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφαρμογές συντροφιάς για... όλα τα γούστα έφερε η Τεχνητή Νοημοσύνη

Χρήστες λένε ότι έχουν αναπτύξει συναισθηματική σύνδεση με τις εφαρμογές και τις χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, να λάβουν παρηγοριά ή να πειραματιστούν με σεξουαλικές φαντασιώσεις.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εντοπίζουν τεράστια κοιτάσματα μετάλλων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η πράσινη μετάβαση απαιτεί νέα κοιτάσματα μετάλλων στρατηγικής σημασίας, όπως το νικέλιο και ο χαλκός. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων επιταχύνονται δραστικά, όπως τονίζει η ING.