Για δεύτερο τρίμηνο συνεχίστηκε η άνοδος της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρά το γεγονός ότι στην Κίνα διατηρήθηκαν τα αδύναμα αποτελέσματα. Η αγορά επανακτά τη χαμένη δυναμική που είχε αποκτήσει μετά την πανδημία καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και οι ανανεώσεις των αποθεμάτων ενισχύουν τις προοπτικές.
Το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια έχουν βαρύνει το κλίμα στην αγορά που όμως κατάφερε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 να σημειώσει αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση φτάνοντας τις 62,8 εκατ. αποστολές μονάδων σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι προοπτικές για την αγορά παραμένουν θετικές, παρά τη σχετική ωριμότητα που υπάρχει από τις αγορές την περίοδο της πανδημίας και αμέσως μετά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα κύκλος εμπορικής ανανέωσης, ενώ και η Τεχνητή Νοημοσύνη στους υπολογιστές θα στηρίξει την ανοδική πορεία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Canalys, οι αποστολές των laptop, και των φορητών σταθμών εργασίας έφτασαν τα 50 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 4%. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων σταθμών εργασίας), που αποτελούν το 20% της συνολικής αγοράς PC, σημείωσαν μικρή αύξηση 1%, φτάνοντας τις 12,8 εκατομμύρια μονάδες.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Lenovo κατάφερε να διατηρήσει τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών με αποστολή 14,724 εκατ. μονάδων σημειώνοντας άνοδο 3,5% από τις 14,230 εκατ. αποστολές το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση διατηρώντας αναλλοίωτα τα μερίδια αγοράς της στο 23,4%.
Στη δεύτερη θέση, χάνοντας ωστόσο μερίδιο αγοράς, καθώς από το 22,1% υποχώρησε στο 21,8% βρέθηκε η HP, παρά την αύξηση 1,8% που σημείωσε, αποστέλλοντας 13,681 εκατ. μονάδες έναντι των 13,444 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Στην τρίτη θέση είναι η Dell που υπήρξε και η μοναδική που κατέγραψε πτώση τόσο σε αποστολές μονάδων όσο και μερίδια αγοράς. Ειδικότερα η εταιρεία κατέγραψε 2,4% μειωμένες αποστολές το δεύτερο τρίμηνο του 2024 φτάνοντας τις 10,078 εκατ. μονάδες έναντι 10,329 εκατ. μονάδων το 2023, ενώ και τα μερίδια αγοράς της περιορίστηκαν στο 16% από 17% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Όπως επισημαίνει η Canalys, η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στις μειωμένες αποστολές στην αγορά των ΗΠΑ, όπου άλλοι κορυφαίοι προμηθευτές σημείωσαν αύξηση.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Apple έχοντας σημειώσει άνοδο 6% σε ετήσια βάση με 5,510 εκατ. αποστολές έναντι των 5,198 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ κατάφερε να αυξήσει ελαφρώς τα μερίδια αγοράς της στο 8,8% από 8,6% το 2023.
Η Asus συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα, ξεπερνώντας την Acer, χάρη στην επιτυχία των gaming PC της. Η εταιρεία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με ετήσια αύξηση 17%, αποστέλλοντας 4,535 εκατ. μονάδες από 3,865 εκατ. το 2023, ενώ τα μερίδια αγορά της ανέβηκαν στο 7,2% από 6,4% το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Στο 22,7% διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς για τις υπόλοιπες εταιρείες από 22,5% την περασμένη χρονιά, με 14,280 εκατ. αποστολές στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση από τις 13,669 εκατ. μονάδες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο διάστημα
Το τέλος του κύκλου ζωής των Windows 10 αναμένεται να αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανανέωση των υπολογιστών και την αύξηση της ζήτησης μέχρι και τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2025. Στην εκπαίδευση πρόκειται να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα αλλαγών υπολογιστών που θα πρέπει να υποστηρίζουν τα Windows 11 καθώς από το τέλος του 2025 θα σταματήσει η υποστήριξη των Windows 10.
«Ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών βαδίζει από το ένα τρίμηνο στο άλλο με ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο Ishan Dutt, επικεφαλής αναλυτής της Canalys που επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη της αγοράς συμπίπτει με συναρπαστικές ανακοινώσεις από τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές chipset, καθώς οι οδικοί χάρτες τους για τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης μεταπίπτουν από την υπόσχεση στην πραγματικότητα».
Μεταξύ των καινοτομιών που θα δώσουν ώθηση στην αγορά, το «γκάζι» εκτιμάται πως θα πατήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς το τελευταίο τρίμηνο κορυφώθηκε με το λανσάρισμα των πρώτων υπολογιστών Copilot+ με επεξεργαστές Snapdragon ενώ και οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν περισσότερα σχετικά με τα σχέδιά τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Apple να ανακοινώνει την σουίτας λειτουργιών Apple Intelligence για Mac, iPad και iPhone.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι υπολογιστές με ΤΝ θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της αγοράς υπολογιστών καθώς η διείσδυσή τους αναμένεται να εκτοξευτεί από το 2% το 2024 στο 65% το 2028, ενώ παράλληλα οι εταιρείες καθώς στρέφονται σε εφαρμογές ΑΙ επενδύουν σε υπολογιστές που μπορούν να εκτελέσουν τέτοιες λειτουργίες.
Αρχικά αναμένεται η επαγγελματική αγορά να αποτυπώσει πιο χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στους υπολογιστές, με τους καταναλωτές στη λιανική να αναμένεται να ακολουθήσουν στη συνέχεια όταν και εφόσον υπάρξουν εφαρμογές και λειτουργίες που θα δείχνουν την πλήρη δυναμική της. Η αρχή αναμένεται να γίνει από την Apple με το επερχόμενο λανσάρισμα των προϊόντων της, ωστόσο και οι άλλοι κατασκευαστές αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις την επόμενη χρονιά που θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στην αγορά υπολογιστών.