Στην «προσγείωση» των επενδυτικών της πλάνων οδηγείται η Nova, καθώς η ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται πλέον, δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο γρίφο για τους παρόχους. Παράλληλα η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά χονδρικής με την είσοδο της ΔΕΗ και την μάχη τιμών που προαλείφεται, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση όταν ολοκληρωθούν τα έργα που θα αλλάξουν την τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας.
Μέχρι σήμερα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είχαν προαναγγείλει επενδυτικά πλάνα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα δημιουργούσαν τη νέα τηλεπικοινωνιακή «ραχοκοκκαλιά» της χώρας. Ωστόσο οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται, οδήγησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να «σφίξει τα λουριά» και να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση για την χαρτογράφηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπως ενημερώθηκαν και οι εταιρείες στην πρόσφατη συνάντηση που υπήρξε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Παπαστεργίου για τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στα δίκτυα οπτικών ινών, η Nova πρόκειται να δημιουργήσει 1 εκατ. συνδέσεις. Ένας αριθμός σημαντικά πολύ χαμηλότερος, σχεδόν κατά 40%, από τις αρχικές εξαγγελίες της διοίκησης της Nova τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που θα έφερνε ταχύτητες έως και 10 Gbps σε 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας.
Επίσης και τον Μάιο του 2023, στην ανακοίνωση της για τη νεοσυσταθείσα United Fiber είχε γίνει αναφορά για επιτάχυνση της επένδυσης που θα δημιουργούσε ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα ξεπερνά τα 22.000 χλμ., καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα έως το 2027 και η United Fiber θα γινόταν και πάροχος χονδρικής.
Πηγές της Nova αναφέρουν στο BD πως, το γεγονός ότι η εταιρεία μείωσε τους στόχους από τις αρχικές εξαγγελίες δεν σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει τα πλάνα της. Η εταιρεία θα δημιουργήσει σίγουρα 1 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026, και στη συνέχεια θα εξετάσει αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς.
Με την ΔΕΗ να έχει επιταχύνει ώστε να εισέλθει στην αγορά χονδρικής, και τον ΟΤΕ να απαντάει στον ανταγωνισμό προτείνοντας σημαντική μείωση τιμών, η Nova δείχνει να χάνει το τρένο και να περιορίζεται στον ρόλο του τρίτου παίκτη στις υποδομές, εκμεταλλευόμενη και την χαμηλή επενδυτική κινητικότητα της Vodafone στη χώρα. Όπως σχολιάζουν στελέχη του κλάδου, αρχικά «ο καθένας μπορούσε να πει ότι νούμερα ήθελε χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση, καθώς νόμιζε ότι θα είχε τις δυνατότητες να δημιουργήσει το δίκτυο που έλεγε. Ωστόσο η ανάπτυξη δικτύων είναι ακριβό σπορ και μερικοί αρχίζουν πλέον και το καταλαβαίνουν τώρα που κλήθηκαν να δεσμευτούν και επίσημα».
Γκάζι από τους παρόχους λόγω χαρτογράφησης
Σύμφωνα με τη Nova, η United Fiber έχει επιταχύνει τις εργασίες της, έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα το δίκτυο της United Fiber φτάνει τις 300.000 συνδέσεις, και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση και με την πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση των πελατών χονδρικής και λιανικής.
Ο ΟΤΕ έχει δεσμευτεί για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου FTTH ώστε να καλύψει περίπου τρία εκατομμύρια συνδέσεις, που αποτελούν τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας μέχρι το 2027. Στο τέλος του 2023 το δίκτυο FTTH της Cosmote έφτανε στα 1,331 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις με την εταιρεία να προσθέτει 420.000 γραμμές το 2023, ενώ θέλει να φτάσει τα 1,8 εκατ. γραμμές στο τέλος του 2024, με στελέχη της εταιρείας να επισημαίνουν στο BD ότι «ο όμιλος έχει ανεβάσει ταχύτητες με στόχο να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις του».
Η ΔΕΗ θέλει να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο παίκτη στην αγορά της χονδρικής, στοχεύοντας το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 ενώ θέλει να καλύψει με οπτική ίνα 3 εκατ. γραμμές σε όλη την χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Fiber Grid έχει φτάσει τις 140.000 συνδέσεις.
Η Vodafone σκοπεύει να επενδύσει περί τα 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, έχοντας φτάσει ως τώρα τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε FTTH, ενώ συνολικά η εταιρεία στοχεύει στην κατασκευή 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.