ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Γιώργος Τρουλλινός, διευθύνων σύμβουλος, IDE
Φωτο: IDE, Γιώργος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος

Γ. Τρουλλινός: Πώς κινήθηκε η IDE κόντρα στην κρίση της αμυντικής βιομηχανίας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Defense, σε συνέντευξη στο Business Daily, μιλάει για την πορεία και τα επιτεύγματα της εταιρείας και για τις προσδοκίες που δημιουργούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Έχοντας στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η Intracom Defense (IDE) κάνει σταθερά βήματα ανάπτυξης κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, είναι από τις λίγες αμυντικές εταιρείες, που όχι μόνο άντεξε αλλά κατάφερε και να αναπτυχθεί παρουσιάζοντας καινοτόμο έργο και κάνοντας συνεργασίες με κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας. 

Ο Γεώργιος Τρουλλινός Διευθύνων Σύμβουλος της IDE, σε συνέντευξη στο Business Daily, μιλάει για την εταιρεία και τις προοπτικές που ανοίγονται, καθώς η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας λόγω της οικονομικής κρίσης κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα δαπανώντας δισεκατομμύρια για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με αγορές οπλικών συστημάτων. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απτά οικονομικά αποτελέσματα για την εγχώρια βιομηχανία. Γίνονται πράγματι συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά δεν υπογράφονται συμβάσεις και δεν ξεκινά η παραγωγή».

Όσον αφορά την IDE, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γεωργ. Τρουλλινός, «θα έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και να υλοποιήσει στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σειρά παροχών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο σε ενδοεταιρικό, όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας».

  • Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η IDE είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που όχι απλά «άντεξε» αλλά αναπτύχθηκε. Πού οφείλεται αυτή η πορεία και ποιος ήταν ο σχεδιασμός που ακολουθήσατε; Ποιο είναι, κατά τη δική σας αντίληψη, το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της IDE, που έχει εξασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια;

Γ.Τ: Η IDE από την ίδρυσή της στοχεύει στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν τις απαιτήσεις όχι μόνο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αυτές των συμμαχικών χωρών. Η εταιρεία έχει ξεκάθαρους επιχειρηματικούς στόχους, όπως, πρόσβαση σε συγκεκριμένους τομείς αμυντικών προϊόντων, όπου θα μπορούσε να πετύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέτοιοι τομείς είναι για παράδειγμα αυτοί των εξειδικευμένων ηλεκτρονικών πυραύλων και των ασφαλών επικοινωνιών μάχης, αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που δίνει το νομοθετικό πλαίσιο περί προμηθειών του ΥΠΕΘΑ για την απόκτηση τεχνογνωσίας καθώς και αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που δίνεται μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο υπερεθνικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και η NSPA

Σταθερή επιδίωξη της IDE είναι να λειτουργεί πελατοκεντρικά, διαθέτοντας αξιόπιστα προϊόντα, ανταποκρινόμενη στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα και σε ανταγωνιστικό κόστος.

  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα γενικότερα έχουν δυνατότητες να αναπτυχθούν στο διεθνές περιβάλλον και πώς πρέπει να κινηθούν στο άμεσο μέλλον;

Γ.Τ: Οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒΙ) βεβαίως και έχουν δυνατότητα ανάπτυξης στο διεθνές περιβάλλον. Η στρατηγική τους για ανάπτυξη, η οποία απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, συνεργασία σε πνεύμα εμπιστοσύνης και συνέπεια στις επιλογές, θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ ότι απαιτείται να υλοποιηθούν δράσεις όπως να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για την ΕΑΒΙ, να θεσμοθετηθεί η ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής της ΕΑΒΙ στα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα που αναλαμβάνουν οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, να υπογραφτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τα εγχώρια προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης, να υποστηρίζεται η συμμετοχή των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Τέλος, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμοί κλπ.) να συνεργάζονται στενά, ώστε μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας να παράγουν αξιόπιστα και καινοτόμα προϊόντα, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού.

  • Η Ελλάδα υπογράφει μετά από πολλά χρόνια μεγάλες αμυντικές συμφωνίες και παραγγελίες δισεκατομμυρίων ευρώ –μαχητικά αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες Belharra– ενώ φαίνεται γενικότερα μεγάλη κινητικότητα σε εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει θέση σε αυτά τα προγράμματα;

Γ.Τ: Η αστάθεια στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και οι απειλές που δεχόμαστε στην περιοχή αυτή, απαιτούν διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις να θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που αποδεικνύεται εμπράκτως από το βαθμό συμμετοχής της σε προγράμματα εκσυγχρονισμού ή προμήθειας Κύριων Οπλικών Συστημάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Για τα προγράμματα στα οποία αναφέρεστε, είναι αλήθεια ότι για τα ελληνικά δεδομένα δαπανώνται υπέρογκα ποσά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απτά οικονομικά αποτελέσματα για την εγχώρια βιομηχανία. Γίνονται πράγματι συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά δεν υπογράφονται συμβάσεις και δεν ξεκινά η παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η αμυντική βιομηχανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την εκάστοτε κυβέρνηση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

  • Υπάρχουν κινήσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν και από την πλευρά της πολιτείας για να στηριχθεί περαιτέρω η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί και κυρίως υπάρχει η πολιτική βούληση; 

Γ.Τ:  Η Πολιτεία δύναται και πρέπει να συνδράμει στην στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. 
Αρχικά, απαιτείται να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες που διέπουν την λειτουργία της ΕΑΒΙ, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχεία ανάπτυξη και η πιστοποίηση προϊόντων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. 

Επιπλέον, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το προαπαιτούμενο της συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών σε προγράμματα συμπαραγωγής με βιομηχανίες του εξωτερικού για εγχώριες προμήθειες, καθώς και σε κοινά ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία της χώρας από τους προμηθευτές των κρίσιμων συστημάτων, θα ανεβάσουν τους δείκτες διαθεσιμότητας των υπαρχόντων και θα δημιουργήσουν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας και οι ενέργειες από πλευράς της ΓΔΑΕΕ δείχνουν ότι έχουν γίνει κατανοητά τα παραπάνω.

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της IDE τόσο για την Ελλάδα και για τον υπόλοιπο κόσμο, για τα επόμενα χρόνια και πόσο ψηλά βάζει τον πήχη;

Γ.Τ: Η IDE διαθέτει στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και παρέχει υπηρεσίες με επίκεντρο τον πελάτη. Ανάμεσά τους εντάσσονται μονάδες πυραυλικών συστημάτων και ευρυζωνικές επικοινωνίες, με τη δημιουργία ασφαλών ασύρματων δικτύων. 

Επιπλέον, η IDE διαθέτει νέα καινοτόμα συστήματα, όπως τα Υβριδικά Συστήματα παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχουν δοκιμαστεί από τον Ελληνικό Στρατό με την εγκατάστασή τους σε ΑΚ Μ109 και βρίσκονται ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης, και τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα, εναέρια (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) και επιφανείας θαλάσσης (USV – Unmanned Sea Vehicles), τα οποία έχουν προκύψει από την επιτυχημένη συνεργασία της IDE με άλλες ελληνικές βιομηχανίες και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. 

Τέλος, αξίζει να σημειώσω ότι πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με την ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης και κατασκευής του Συστήματος LOTUS, του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Τακτικού Αεροσκάφους. 

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο πήχης πάντα ήταν, αλλά και παραμένει ψηλά για την εταιρεία, καθώς βασική της επιδίωξη είναι η διάθεση καινοτόμων προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που θα επιτρέψει την ένταξή της στην αλυσίδα πιστοποιημένων υποπρομηθευτών των μεγαλύτερων οίκων κατασκευής αμυντικών προϊόντων.

Έτσι, η IDE θα έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και να υλοποιήσει στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σειρά παροχών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο σε ενδοεταιρικό, όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Intracom Defense με τον αμυντικό κολοσσό του Ισραήλ

Πώς η κορυφαία, ιδιωτική εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο της Israel Aerospace Industries στον χώρο του NATO. Οι δύο κρίσιμες συνεργασίες της IDE για τους Patriot και τους πυραύλους Iris-T.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό deal στον αμυντικό τομέα: Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία θα αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Το προφίλ της εταιρείας που έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Iron Dome.
Papatsas-Nikolaos-EFA-Group
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ν. Παπάτσας στο BD: Πώς θα αναπτυχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας μιλά για τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα, τον σχεδιασμό που απαιτείται για την ανάπτυξή τους και τη συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.
Koutsogiannis-Lockheed
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γρ. Κουτσογιάννης (Lockheed) στο BD: Ευκαιρία ανάπτυξης τα εξοπλιστικά

Ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems μιλά στο Business Daily για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ναυτικού, την πρόταση της εταιρείας και τις δυνατότητες συμπαραγωγής στην Ελλάδα.
Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΒΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημ. Αγγελόπουλος: Η ανάπτυξη της ΕΛΒΟ θα βασιστεί σε ελληνικά χέρια

Ο Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΟ μιλάει στο Business Daily για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας, τις πρώτες προσλήψεις και τους επόμενους στόχους μετά την ιδιωτικοποίηση.