ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Μέγαρο Μαξίμου

Ο στόχος της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές και η «μάχη» για την καθημερινότητα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, διάβασαν με ανακούφιση τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και παραμένει ο στόχος για 13 «γαλάζιες» περιφέρειες. Νομοσχέδια για φοροδιαφυγή και τράπεζες.

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα κόμματα στρέφουν το βλέμμα τους στη μάχη της επικράτησης στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, με τη ΝΔ να στοχεύει στη διατήρηση των κεκτημένων από τις εκλογές του Ιουνίου και την αντιπολίτευση να ποντάρει στην ενίσχυση των εκλογικών της ποσοστών.

Για το κυβερνητικό επιτελείο ο εκλογικός σχεδιασμός έχει ως κεντρικό πρόταγμα την επικράτηση και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, κάτι που αν επαναληφθεί – όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού – θα καταδείξει από τη μια, την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και από την άλλη, την ανάγκη για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε, διάβασαν με ανακούφιση τα αποτελέσματα των πρόσφατων πανελλαδικών δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν στο σύνολό τους, τη ΝΔ να διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το προβάδισμα που κατέγραψε στις εκλογές του Ιουνίου.

Αξιολογούν δε ως ενθαρρυντικό μήνυμα, το 41,6% των θετικών απαντήσεων στην αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας της κυβέρνησης, ποσοστό αντίστοιχο αυτού που κατάφερε να συγκεντρώσει η ΝΔ και στις εθνικές εκλογές. «Αγκάθι» για την κυβερνητική παράταξη ωστόσο, παραμένει η δυσαρέσκεια που εισπράττουν για τις ελλείψεις στην παρουσία του κρατικού μηχανισμού, με μόλις το 14% των ερωτώμενων να αξιολογούν θετικά την απόδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το 71,5% (GPO) να θεωρεί ανεπαρκείς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και να δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η πίεση από την κοινωνία, ωστόσο, δεν μεταφράζεται – επί του παρόντος – και σε πολιτική πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν  από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θεωρώντας ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για όσο χρονικό διάστημα δεν προβάλει έναν αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο.

Στροφή στην καθημερινότητα και την οικονομία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ζητούμενο για την κυβέρνηση παραμένει η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας και κυρίως η μάχη κατά της ακρίβειας, μέσα από τη δέσμη των παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.

Σειρά στην κυβερνητική ατζέντα παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση και αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση, με την περαιτέρω ψηφιοποίηση των χρηματικών συναλλαγών που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επόμενο βήμα, το νομοσχέδιο για τον εξωτραπεζικό δανεισμό το οποίο αφορά σε επιχειρήσεις που δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, μέσω της δημιουργίας ενός νέου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός των συστημικών τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κατάργηση τελών κυκλοφορίας στα περισσότερα οχήματα πριν τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για 14,5 εκατομμύρια οχήματα, στοχεύοντας στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Στήριξη της κυβέρνησης σε όσους έχουν ανάγκη

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις και οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν την οικονομία και τη συζήτηση στη ΔΕΘ, ενώ σχολίασε και την πιθανότητα υποψηφιότητας του Κασιδιάρη στις εκλογές.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο Σαξονίας-Άνχαλτ

Το AfD κέρδισε στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ με 43,8%, χωρίς όμως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν στο 17,2%. SPD, Πράσινοι και Die Linke εισήλθαν στο κοινοβούλιο με περίπου 9% το καθένα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης: Μητσοτάκης – Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο τρίτης θητείας, σημείωσε πως χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία για τις προκλήσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη σεμνότητα.