ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα έχει πάει στα 1.500 ευρώ

Σημειώνει ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με νόμους, γιατί, όπως λέει, αν τους αυξήσεις με νόμους , βάζεις σε κίνδυνο την αντοχή της οικονομίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εκτόξευση της ανεργίας.

Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι αρνητικός στην επαναφορά της αρμοδιότητας για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με νόμους, γιατί, όπως λέει, αν τους αυξήσεις με νόμους , βάζεις σε κίνδυνο την αντοχή της οικονομίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εκτόξευση της ανεργίας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ και η βεβαιότητά μου εδράζεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση και σύμφωνα με τους νόμους του καπιταλισμού αυξάνεται η αξία της εργασίας , συνθήκη που οδηγεί στην αύξηση των μισθών. Πρακτικά αν μια επιχείρηση δε δίνει αυξήσεις , μπορεί εύκολα ο εργαζόμενος να αναζητήσει αλλού δουλειά με καλύτερη αμοιβή», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: «Όντως η επαναφορά είναι πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Θέλω να είμαι ειλικρινής , προσωπικά είμαι αρνητικός. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν ήταν καλή. Όσο επικρατούν κριτήρια κοινής γνώμης και όχι αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Πρέπει να θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο δε μπορώ να προεξοφλήσω το μέλλον. Ενδεχομένως η ανάπτυξη της της οικονομίας μας να επιτρέψει να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκκρεμείς συντάξεις, τονίζεται ότι σήμερα οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 103.665 αν και ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και εστιάζει στην έκδοση των επικουρικών λέγοντας πως ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνουμε το ρυθμό έκδοσης των επικουρικών.

«Το πρώτο βήμα είναι η αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα. Το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα δοθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όσον αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις είμαστε σε πτωτική τροχιά. Όταν ανέλαβα οι εκκρεμότητες ανέρχονταν σε 34.000, σήμερα είναι στις 32.000 και στο τέλος Οκτωβρίου θα μειωθούν στις 30.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνονται οι γιατροί των ΚΕΠΑ και οι αμοιβές τους

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε «οι πολιτικές αυτές έχουν ως επίκεντρο την προστασία των εργαζομένων, την εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας, τη συμμόρφωση στις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας».
Adonis Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Το 2024 να είναι το έτος με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα

«Το κράτος και η ιδιωτική οικονομία, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Δικαιώθηκε η απόφαση μας να ξεπαγώσουν οι τριετείες

Για τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων χωρίς παρακράτηση της σύνταξής τους, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας συνταξιούχος διότι θέλει να εργαστεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα μητρότητας

Με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «από τη ρύθμιση αυτή ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα έχει όφελος 2.200 ευρώ το χρόνο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Η προστασία της υγείας στην εργασία αποτελεί κοινωνική επένδυση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε πως «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε εκείνους τους κανόνες και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα».