Η φράση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», που είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αποτύπωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον διεκδικητή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν η βάση του κόμματος τον εκλέξει επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Στέφανο Κασσελάκη που ακολούθησε τη νίκη του και η πρόσκληση σε συνάντηση γνωριμίας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ήταν η επιβεβλημένη θεσμική κίνηση αβρότητας, που γρήγορα έδωσε τη θέση της στις αναλύσεις για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρώτο σχόλιο ήρθε μετά από τις επιλογές των προσώπων σε θέσεις ευθύνης, με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό να σχολιάζουν με νόημα ότι «η νέα εποχή ξεκινάει με τα πιο παλιά υλικά και, μάλιστα, με ανθρώπους που κατά κανόνα συνδέονται με μία τάση η οποία εξέφρασε πολύ περισσότερο τη λάσπη και τον διχαστικό και τοξικό λόγο».
Γενική είναι η εκτίμηση ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό, από τη στιγμή όπου το εσωκομματικό τοπίο στην Κουμουνδούρου είναι σπαρμένο με αγκάθια, με τα μισά στελέχη να βρίσκονται στα χαρακώματα ή να επιλέγουν τον δρόμο της αποστασιοποίησης ή ακόμα και της αποχώρησης από το κόμμα.
Το σκηνικό έντασης και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προσφέρει φαινομενικά στην κυβέρνηση συνθήκες ισχνού αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου μπορούν να αντιμετωπίσουν αδιάφορα και με χαλαρότητα τον βασικό τους αντίπαλο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που σπεύδουν ήδη να προσδώσουν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά στην επιχειρηματολογία τους για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας καταρχήν τον ρόλο «υπερσυντονιστή» του κοινοβουλευτικού έργου που επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Παύλο Πολάκη, καλώντας τον να ξεφύγει από τη λογική της τοξικότητας που υπηρέτησε το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος και να ασκήσει πολιτικά σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, προκειμένου να βελτιώσει τις γνώσεις του σε βασικά ζητήματα που αφορούν στη χώρα και θα προσπαθήσει να οικοδομήσει το προφίλ ενός ισχυρού ηγέτη στο κόμμα του, εν μέσω του πιθανού ενδεχομένου να εκδηλωθεί ένα διασπαστικό κίνημα από παλαιά στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του.
Σε κάθε ευκαιρία, πάντως, υπουργοί και κομματικά στελέχη της ΝΔ, πέρα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την αναμενόμενη αντιπαράθεση στα προς συζήτηση νομοσχέδια, φέρονται αποφασισμένοι να ζητούν από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει θέση σε κεντρικά ζητήματα της πολιτικής σκηνής και για τα προβλήματα των πολιτών.
Ζητούμενο για το γαλάζιο στρατόπεδο παραμένει ο βαθμός απήχησης του Στέφανου Κασσελάκη σε ευρύτερα κοινά και αν το δείγμα γραφής που έδωσε στο διάστημα που προηγήθηκε, θα συγκρατήσει τις τάσεις φυγής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, και, από την άλλη, αν η παρουσία του στην ηγεσία, θα βοηθήσει το κόμμα του ενόψει ακόμα μιας εκλογικής αναμέτρησης στις 8 Οκτωβρίου.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την ερχόμενη Πέμπτη και όσα θα επιλέξει να πει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι βουλευτές του εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.