Με μια διπλή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, η κυβέρνηση βάζει μπροστά άμεσες προτεραιότητες που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη: τα ζητήματα της υγείας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, αλλά και της ανακούφισης των πληγέντων σε Έβρο και Θεσσαλία.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του και το συμβολικό δώρο που του έδωσε ο επικεφαλής της FIFA, Τζοβάνι Ινφαντίνο στο πρόσφατο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη, το πορτοφόλι που έχουν οι διαιτητές με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα.
Στο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο τηλεοπτικός φακός, ο πρωθυπουργός άνοιξε το πορτοφόλι, κράτησε στα χέρια του την κόκκινη κάρτα, λέγοντας ότι «θα τις χρησιμοποιήσω στο υπουργικό συμβούλιο».
Μετά τη διαβεβαίωση του κ.Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, ότι δεν θα προβεί - επί του παρόντος - σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής το «κοντέρ» για όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει μηδενίσει και άπαντες θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους να υλοποιήσουν όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Με την… κίτρινη και κόκκινη κάρτα ανά χείρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ζητήσει την επίσπευση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και όλων των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε πρόσφατα, αλλά και όσων παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε Έβρο και Θεσσαλία, ταυτόχρονα με την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές, ταυτόχρονα με την καταβολή των αποζημιώσεων για την έμπρακτη στήριξη των πλημμυροπαθών.
Τα μέλη της κυβέρνησης θα κληθούν να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το σχέδιο για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, με τις πληροφορίες να θέλουν την κυβέρνηση να έχει έρθει ήδη σε επαφή με ολλανδική εταιρεία, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στο συγκεριμένο πεδίο.
Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των παθογενειών
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο και το νέο πλαίσιο για το διορισμό διοικήσεων θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη της κυβέρνησης, με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να εισηγείται τους όρους τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επιλογή των διοικήσεων με βάση της επαγγελματική τους επάρκεια.
Παράλληλα, η κ.Κεραμέως καλείται να τρέξει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις αλλαγές στη λειτουργία των ΟΤΑ μετά και την απόφαση να καταργηθούν μια σειρά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που αφορούν στην Υγεία, όπου στο τραπέζι θα τεθεί το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία εθνικού καταλόγου για την παρακολούθηση διακίνησης των φαρμάκων και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος διανομής φαρμάκων κατ΄οίκον, σε ασθενείς δίχως δυνατότητες πρόσβασης στα φαρμακεία.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας θα κληθεί να διαχειριστεί και τη διαδικασία διορισμού των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, ενώ το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των χειρουργείων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Πιερρακάκη που ως στόχο έχει τη διευκόλυνση της συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με ξένα πανεπιστήμια, ώστε να παρακαμφθούν οι αγκυλώσεις του άρθρου 16, πρωτοβουλία που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου εντός του φθινοπώρου.
Τέλος, ο Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεών του για την αναδιάρθρωση των δομών και την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης της δικαιοσύνης.
Θα συζητηθεί εκ νέου η αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας και η πάταξη της αισχροκέρδειας στα είδη πρώτης ανάγκης, μετά και την απόφαση περαιτέρω ενεργοποίησης των μηχανισμών ελέγχου σε συγκεκριμένα προϊόντα.