Το σλόγκαν «Αλλαγές Παντού» που είχε τοποθετηθεί σε εμφανή θέση, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο βήμα της ΔΕΘ, ήταν το προφανές μήνυμα που συνόδευε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τις απαντήσεις του στους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου.
Οι «αλλαγές» αυτές αφορούσαν τόσο την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας για τα λάθη και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και διαχείριση των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, όσο και για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, οι λιγοστοί υπουργοί που βρέθηκαν στο πλευρό του και όσοι παρακολούθησαν τα όσα είπε από τηλεοράσεως, άκουσαν μάλλον με ανακούφιση την κατηγορηματική αναφορά του ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν -προς ώρας- τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Πιστός στην πεποίθησή του ότι οι συνεχείς εναλλαγές στα υπουργικά πόστα δεν βοηθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στην πραγματικότητα πίστωση χρόνου στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου, όπως είπε, αυτό να κριθεί σε βάθος χρόνου, στέλνοντας ωστόσο και προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως αμετακίνητους.
Αν και υπεραμύνθηκε της επιλογής του «rotation» στον σχηματισμό της κυβέρνησής του μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, διερωτώμενος «είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές», γίνεται πλέον προφανές ότι υπουργοί που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα και είδαν το όνομά τους να φιγουράρει σε πληθώρα δημοσιευμάτων και αναλύσεων ως υποψήφιοι προς αποχώρηση, παίρνουν πίστωση χρόνου, χωρίς όμως να αποκλείονται αλλαγές, οι όποιες μεταφέρονται χρονικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να έβαλε τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού, ωστόσο ήταν σαφής στο μήνυμά του ότι «μόνο αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν». Έθεσε μάλιστα δύο βασικά κριτήρια αξιολόγησης όσων έχουν αναλάβει κυβερνητικά πόστα. Με πρώτο κριτήριο την «αποτελεσματικότητα» και το αν ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική την οποία επελέγη να υπηρετήσει, και δεύτερο κριτήριο την εν γένει συμπεριφορά του.
Χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στην πρόσφατη απόφασή του να απομακρύνει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας, μετά τις άστοχες δηλώσεις του για το απάνθρωπο περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ότι σε ανάλογες περιπτώσεις «η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δε θα διστάσω να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Η «αγωνία» όσων κοιτάζουν προς τις Βρυξέλλες
Και αν για κάποιους υπουργούς άνοιξε ο ορίζοντας για την παραμονή τους στα υπουργικά έδρανα, δεν συνέβη το ίδιο και με τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές και όσους λοξοκοιτάζουν προς τις Βρυξέλλες. Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος για την πρόθεσή του να παραμείνει και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 το σύστημα εκλογής των εκπροσώπων στην ευρωβουλή με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, κράτησε ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του για το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Στο παρασκήνιο, στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός γαλάζιας λίστας τον προσεχή Μάιο, όσοι ευρωβουλευτές έχουν συμπληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες.