Η επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι - αστραπή στο Στρασβούργο μπορεί να συνοδεύτηκε από την ευρωπαϊκή δέσμευση για στήριξη μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel με ένα ποσό άνω των 2,2 δισ., ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άναψε το πράσινο φως για την άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με την Ευρώπη να στέκεται δίπλα στους Έλληνες, μέσα από συνολικά πέντε πηγές εξασφάλισης κονδυλίων. Καταρχήν με την απορρόφηση χρημάτων από προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής, με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης, από το πρόγραμμα για την κοινή αγροτική πολιτική, ειδικά για την αποκατάσταση δασών και αγροτικών υποδομών και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο η ανησυχία έχει να κάνει με το ύψος του τελικού λογαριασμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος των -άμεσων και έμμεσων- αναγκαίων παρεμβάσεων πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, ένα ποσό πάντως που δεν θα χρειαστεί να καλυφθεί στο σύνολό του φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη άμεσων εκταμιεύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων οδηγεί σε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Οι εισηγήσεις για αλλαγές και τα σενάρια ανασχηματισμού
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναζητά πολιτική διέξοδο από το σφυροκόπημα που δέχεται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ να δώσει πειστικές απαντήσεις, τόσο για τι θα πράξει από εδώ και στο εξής για την αποκατάσταση βασικών υποδομών, τη στήριξη κατοίκων, επιχειρήσεων και αγροτικού κεφαλαίου, και κυρίως για το αν, με την απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη -για τις άστοχες δηλώσεις του για τη δολοφονική ενέργεια στον Πειραιά-, κλείνει ο κύκλος των πρόωρων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Η σχετική συζήτηση ωστόσο έχει φουντώσει μετά και την πρόσφατη αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία».
Για πολλούς επρόκειτο για ένα σαφές μήνυμα προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που λόγω θέσης είχαν άμεση ευθύνη στη σχεδίαση της διαχείρισης των συνεπειών της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία, ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών και οι ίδιοι βρίσκονται στο κάδρο των επιλογών προς αποχώρηση από τις υπουργικές καρέκλες.
Πιο προωθημένες αναλύσεις προσδιορίζουν αυτές τις αλλαγές ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θεωρώντας ως επιτακτική ανάγκη ο πρωθυπουργός να έχει κλείσει όλα τα μέτωπα πριν την εμφάνισή του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, να κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του.
Ζητούμενο παραμένει το εύρος των αλλαγών που θα επιλέξει να κάνει ο πρωθυπουργός, τόσο στη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, όσο και ευρύτερα στον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους.