ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Είναι σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι τρέχουν έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ωστόσο πως η κακοκαιρία «Daniel» ξεπέρασε έως και 5 φορές τη σφοδρότητα του «Ιανού» που είχε χτυπήσει πριν τρία χρόνια.

Το πριν, το τώρα αλλά και το μετά της καταστροφής στη Θεσσαλία τέθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σε διαδοχικές συνεντεύξεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και το ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM". Ο πρωθυπουργός παρέστη σήμερα σε σχολείο του Έβρου, το οποίο είχε καεί, επεσήμανε ταυτοχρόνως. Εκτιμώντας ότι στο εξής οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στην Πολιτική Προστασία, έκανε παραλλήλως ειδική μνεία στο περιστατικό με τα στρατιωτικά ελικόπτερα, στο Στεφανοβίκειο.

Ξεκινώντας από τα έργα που ήσαν σε εξέλιξη προ της έλευσης του "Daniel", ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «είναι σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, ύψους 140 εκατ. ευρώ, ορισμένα έχουν ολοκληρωθεί. Κάποια αφορούσαν διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, και καθαρισμούς». Όμως, διευκρίνισε, «όταν σχεδιάσαμε την αντιπλημμυρική προστασία για τον "Ιανό", την σχεδιάσαμε με βάση τα δεδομένα του "Ιανού" [...] που θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι υπερβολικό. Δεν σχεδιάσαμε για πέντε φορές "Ιανό"».

Στην εξέλιξη της συνέντευξης και με αφορμή το σημερινό αγιασμό στα σχολεία, ο Μ. Βορίδης υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός σήμερα είναι σε αγιασμό στο σχολείο που είχε καεί στην Αλεξανδρούπολη και το σχολείο είναι αυτή τη στιγμή λειτουργικό. [...] Στην ταχύτητα αποκαταστάσεως βλέπετε ότι τα πράγματα προσπαθούμε να τα κάνουμε να λειτουργούν», τόνισε.

Επιστρέφοντας στα της Θεσσαλίας, «έχουν γίνει 4.500 διασώσεις και συνεχίζουν να γίνονται. Τώρα θέλουμε οι πλημμυροπαθείς να τακτοποιηθούν. Να έχουν κάπου να μείνουν, να έχουν φαγητό και καθαρά ρούχα, αυτή είναι η προτεραιότητα», η οποία «αν δεν έχει τελειώσει, είναι θέμα ωρών».

Δεύτερο ζήτημα, ο μηχανισμός των αποζημιώσεων, από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ. «Η πλατφόρμα της αρωγής ανοίγει σήμερα, αυτό να μην υποτιμάται», ζήτησε. «Ένας άνθρωπος που έχει χάσει το σπίτι του ή την οικοσκευή του, αυτό περιμένει. Να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων των αγροτών μας και αυτά να μην τα βγάζουμε εύκολα έξω από τη συζήτηση. Όταν μιλάμε για 150, 300 εκατ. που πάνε στους αγρότες μας, αυτά βγαίνουν από τον προϋπολογισμό μας. Και έχει τη δυνατότητα να τα δώσει, γιατί η χώρα είναι σε μια οικονομική κατάσταση, που μπορεί να τα δώσει», δήλωσε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι εν συνεχεία, αρχίζει «η πιο μεγάλη συζήτηση, αυτή των υποδομών»: Εθνική Οδός, επαρχιακό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση. Πιο απαιτητικό δείχνει το ζήτημα της υδροδότησης, αλλά και αυτό, όμως, θα φτιαχτεί, δεσμεύτηκε.

Θέματα σχεδιασμού της αντιπλημμυρικής προστασίας, και εν γένει της πολιτικής προστασίας, απασχόλησαν αμέσως μετά. «Θα κάνουμε αντιπλημμυρική προστασία με βάση ότι ένα ακραίο φαινόμενο θα εμφανίζεται μία φορά τη χιλιετία ή ότι θα εμφανίζεται μία φορά την εικοσαετία, και το κόστος είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση;», διερωτήθηκε εξ άλλου, ζητώντας ταυτοχρόνως τις απαντήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Επ' αυτού, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέσθηκε τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης από τις πληγείσες περιοχές. Όσα είπε ο πρωθυπουργός θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον ΟΗΕ, εκτίμησε ο υπουργός. «Το να λέμε ότι θα βλέπουμε τέτοια φαινόμενα όλο και περισσότερο», μήπως αυτό συνεπάγεται ότι - εκτός από τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των αερίων θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτός από τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές, καθαρή ενέργεια - «πρέπει να βάζουμε ποσά για να αντιμετωπίζουμε αυτές τις μεγάλες ζημιές;», διερωτήθηκε.

Συγχρόνως πήρε θέση και για το χρόνο αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταφέροντας την απάντηση επιχειρησιακών παραγόντων, σημείωσε ότι ο Στρατός δεν μπορούσε να επέμβει νωρίτερα, με άλλα λόγια 6 ως 7 ώρες πριν. Αφενός τα κεραυνικά φαινόμενα κρατούσαν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα, αφετέρου τα φερτά υλικά δεν επέτρεπαν στις μεγάλες στρατιωτικές βάρκες να συνδράμουν στο έργο της διάσωσης. Στο σημείο αυτό θύμισε δε, ότι, με άλλη αφορμή, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για δημιουργία μονάδας διάσωσης από αέρος.

Στο ερώτημα, εξ άλλου, αν στη νέα Πολιτική Προστασία θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι αυτό είναι «απολύτως αναγκαίο». Όπως επιχειρηματολόγησε, είναι «εξαιρετικά πολυτελές» να υπάρχουν δύο χωριστές δομές, με όλα αυτά τα πανάκριβα πτητικά μέσα επί παραδείγματι, η μία για Πολιτική Προστασία και η άλλη για την Άμυνα.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε, όμως, και για τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Αφού παρέπεμψε, επανέλαβε τις απαντήσεις του Γενικού Επιτελείου, υπενθύμισε ότι συνιστά βαρύ στρατιωτικό ποινικό αδίκημα η φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων. «Το να υπάρχουν φωτογραφίες από στρατόπεδο, που έχουν ληφθεί από κάποιους μέσα από αυτό, εν συνεχεία αυτές, ωραία και χαλαρά να δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης και εν συνεχεία να κάνουμε και δημόσια συζήτηση την οποία ακούει ο ελληνικός λαός και όποιος άλλος ...ενδιαφερόμενος. Το να συζητάμε ποια έχουν παροπλισθεί και ποια όχι, ποια έχουν πτητική ικανότητα και ποια όχι, αυτό είναι κάτι που με ξεπερνά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Δήλωσε, πάντως, «απολύτως βέβαιος» ότι ο Ελληνικός Στρατός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «θα κάνουν αυτό που πρέπει», στο σκέλος της διερεύνησης των συνθηκών του συμβάντος. «Πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε κλείνοντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκατάσταση ζημιών σε Έβρο - Θεσσαλία θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Θεσσαλία από την πλημμύρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί τις καταστροφικές συνέπειες από την πλημμύρα στη Θεσσαλία και υπογράμμισε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθούν οι καλλιέργειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Πενταπλάσιος ο όγκος του νερού του «Daniel» από τον «Ιανό»

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως όταν υπάρξει ύφεση των φαινομένων θα γίνει εκτίμηση των ζημιών, αναφέροντας πως θα εφαρμοσθεί το μοντέλο που είχε μπει σε εφαρμογή και στην κακοκαιρία «Ιανός».
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας θα βρεθεί ο πρωθυπουργός

Θα δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα για την καλύτερη οργάνωση όλων των δράσεων στη Θεσσαλία το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Ο κρατικός μηχανισμός μαθαίνει και γίνεται καλύτερος

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως φέτος υπήρξαν πολύ λιγότερες διακοπές ηλεκτροδότησης, τονίζοντας την βελτίωση που υπάρχει στη συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.