ΓΔ: 2050.52 1.29% Τζίρος: 99.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:39:34
Dendias
Shutterstock

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ακάρ: Υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Δεν έμεινε αναπάντητη η νέα πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Έντονη ήταν η αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα, ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ξεκαθαρίζει ότι: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», ενώ, μεταξύ άλλων, δε κρύβει και την ανησυχία του, για το γεγονός ότι: «οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Οι δηλώσεις Ακάρ

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις του στην Daily Sabah, ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, ανεβάζοντας τους τόνους της προκλητικότητας.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα «ζητήματα» αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που θέτονται, αφού η Τουρκία έχει αρκετές φορές, μέσω διάφορων αξιωματούχων, προσπαθήσει να τα ανοίξει.

Ακόμα, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων, σχολιάζοντας ότι δεν είναι νόμιμο να υπάρχουν χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριος χώρος 10.

«Αυτό κάνουν οι Έλληνες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παράνομο», τόνισε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό το θέμα υπήρχαν στο παρελθόν τουρκικές αναφορές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η Τουρκία πιέζει με όλες της τις δυνάμεις να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα από τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει κάτι, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χακάν Φιντάν συγκαλεί σύσκεψη ΥΠΕΞ Ισλαμικών χωρών για τη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν θα φιλοξενήσει συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για τις εξελίξεις στη Γάζα, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από Τουρκία, ΗΑΕ, Ινδονησία, Κατάρ, Πακιστάν, Σ. Αραβία και Ιορδανία.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η πολιτική μας είναι ενεργητική με βάση το εθνικό συμφέρον

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώνει το κοινό μέσω της Υπηρεσίας Ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις και δράσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΥΠΕΞ Τουρκίας χαιρετίζει την εκεχειρία στη Γάζα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει την εκεχειρία στη Γάζα, καλεί για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση, ευχαριστεί Κατάρ, Αίγυπτο, ΗΠΑ για τη διαμεσολάβηση και δεσμεύεται για ενεργή στήριξη της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση για τη δράση Ισραήλ κατά στόλου ακτιβιστών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την ισραηλινή επίθεση σε πλοία ακτιβιστών που πήγαιναν στη Γάζα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για «φασιστική» πολιτική και ανακοινώνει μέτρα για τους Τούρκους κρατούμενους.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Τα «ήρεμα νερά» έγιναν «θολά» λόγω δισταγμών της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς στηλίτευσε την ακύρωση της συνάντησης με Ερντογάν, μιλώντας για παγίδα της Τουρκίας και ερασιτεχνισμό στην προετοιμασία, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας.