ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Dendias
Shutterstock

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ακάρ: Υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Δεν έμεινε αναπάντητη η νέα πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Έντονη ήταν η αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα, ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ξεκαθαρίζει ότι: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», ενώ, μεταξύ άλλων, δε κρύβει και την ανησυχία του, για το γεγονός ότι: «οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Οι δηλώσεις Ακάρ

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις του στην Daily Sabah, ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, ανεβάζοντας τους τόνους της προκλητικότητας.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα «ζητήματα» αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που θέτονται, αφού η Τουρκία έχει αρκετές φορές, μέσω διάφορων αξιωματούχων, προσπαθήσει να τα ανοίξει.

Ακόμα, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων, σχολιάζοντας ότι δεν είναι νόμιμο να υπάρχουν χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριος χώρος 10.

«Αυτό κάνουν οι Έλληνες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παράνομο», τόνισε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό το θέμα υπήρχαν στο παρελθόν τουρκικές αναφορές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η Τουρκία πιέζει με όλες της τις δυνάμεις να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα από τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει κάτι, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Είναι σημαντικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.
businessdaily-nikiforos_fokas-fregata
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε τουρκικά πλοία μεταξύ Κάσου - Καρπάθου, ένταση για πόντιση καλωδίου

Γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.