Η ευρύτατη πλειοψηφία των 220 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ήταν το πρώτο σημαντικό κοινοβουλευτικό crash test για την κυβέρνηση, με πέντε από τα οκτώ κόμματα της Βουλής να στέκονται θετικά στο σχετικό νομοσχέδιο.
Και μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ιστορική στιγμή», όμως το διάστημα που ακολουθεί -εντός και εκτός της Ολομέλειας της Βουλής- αναμένεται να αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, τόσο για τους χειρισμούς στις εν εξελίξει καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και για τα επόμενα νομοσχέδια που σχετίζονται με τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να κλείσει νομοθετικές εκκρεμότητες έως την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής, που αποτέλεσαν και το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ πριν από τις κάλπες του Ιουνίου.
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η νομοθετική πρωτοβουλία για τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν ως χρονικό ορίζοντα το τέλος της τετραετίας.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και εμπεριέχει τις βασικότερες φοροελαφρύνσεις και τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ακολουθούν μια σειρά πρωτοβουλιών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους περίφημους μπλε φακέλους που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης και σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τις δημόσιες επενδύσεις.
Με τον πρωθυπουργό να έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, στο κυβερνητικό επιτελείο βάζουν μπροστά την επίτευξη του στόχου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της γενικευμένης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Μεγάλο βάρος πέφτει και στο υπουργείο Εσωτερικών, η ηγεσία του οποίου καλείται να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο επιλογής των προέδρων και των διευθυντικών στελεχών κρίσιμων δημόσιων φορέων.
Ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση παραμένει η θεραπεία χρόνιων παθογενειών, με σαρωτικές αλλαγές προσώπων στην κρατική μηχανή, χωρίς ωστόσο, να αποτελεί προαπαιτούμενο η κομματική προέλευση.
Στο κάδρο των επικείμενων παρεμβάσεων μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης ως προς την αποδοτικότητά τους.
Το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιβράβευση με χρηματικά μπόνους και κατάρτιση 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, με παράλληλη αυστηροποίηση και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών όταν απαιτείται.