ΓΔ: 1395.83 -0.13% Τζίρος: 55.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αγωνία για την ψήφο των αποδήμων, αναζητεί συμμάχους η κυβέρνηση

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο δύο άρθρων που απλοποιεί τη διαδικασία για να ψηφίζουν οι απόδημοι. Αιφνιδιασμός από το «όχι» Βελόπουλου, ενώ είχε ψηφίσει ακριβώς τις ίδιες διατάξεις στο παρελθόν.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την άρση των περιορισμών που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων.

Το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, με θέμα «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», περιλαμβάνει δύο μόλις άρθρα και θα εισαχθεί σήμερα προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές.

Ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αποδυθεί στο παρασκήνιο σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ», με τελικό ζητούμενο τη συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων για την έγκριση των προτεινόμενων διατάξεων.

Τα πράγματα περιέπλεξε η στάση των 12 βουλευτών του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, μετά την απόφασή τους να μην ψηφίσουν υπέρ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να υπενθυμίζει με νόημα ότι πριν από ενάμιση χρόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε ψηφίσει την ίδια ακριβώς διάταξη.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος παρέπεμπε στα όσα είχε από βήματος Βουλής, όταν και είχε μιλήσει για παράνομη κυβέρνηση, λόγω «εθνικών υπαναχωρήσεων», επιμένοντας ότι «για λόγους αρχής, μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία».

Είναι ενδεικτικό ότι με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης η ΝΔ θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 202 ψήφους που θα οδηγούσαν αυτομάτως στην έγκριση των προωθούμενων αλλαγών, με τις εξελίξεις να οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε αναζήτηση άλλων συμμαχιών.

Την ίδια στιγμή, γρίφο αποτελεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, οι ψήφοι του οποίου στην τελική καταμέτρηση αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται.

Η Χαριλάου Τρικούπη τηρεί στάση αναμονής, αν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ μιας ρύθμισης που θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια. 

Ωστόσο, ερωτηματικά ως προς την τελική τους στάση, δημιουργεί η κριτική προς τον πρωθυπουργό, για επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπωσιασμού και γκρίζα σημεία στην πρόταση της κυβέρνησης.

Υπέρ έχει ταχθεί μέχρι αυτή την ώρα μόνο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Πλεύση Ελευθερίας», ενώ το ΚΚΕ έχει διατυπώσει δημοσίως την άρνησή του και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα κατεβάσει δική του πρόταση. 

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.

Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αύξηση 5% - 6% στον κατώτατο μισθό θα πάει προς τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Η αύξηση των εισοδημάτων και η αναχαίτιση της ακρίβειας θα αποτελέσουν τα βασικά πολιτικά «όπλα» του Μαξίμου το επόμενο διάστημα, ενώ αναγνωρίζεται ότι η ΝΔ δέχεται πιέσεις από τα «δεξιά».
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 16.500 προσλήψεις στο Δημόσιο θέλει να αλλάξει ατζέντα το Μαξίμου

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητείται σήμερα ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις του 2024, με έμφαση στις ανάγκες του ΕΣΥ. Στο τραπέζι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.