ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA
mitsotakis-erdogan
Φώτο: Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά

O πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι οι δύο χώρες δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

Στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (διευθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ) και στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκαν δύο ηγέτες Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

Η σημερινή συνάντηση συνιστά απόπειρα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, με κύριο καταλύτη την Ουάσιγκτον, από την οποία καλλιεργούνται συνθήκες προώθησης πολιτικού διακανονισμού σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να κινηθούν σε ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου περιλαμβάνονται νέες ισορροπίες στα εξοπλιστικά στο Αιγαίο, διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφορών και σε κάθε περίπτωση εμπέδωση της ατμόσφαιρας νηνεμίας σε αυτή την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

«Μπορούμε - είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός - δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, με την Αθήνα να ποντάρει στη θετική ατζέντα, αλλά και στο κλειδί του οδικού χάρτη, στον οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι περιλαμβάνει αυτός; Τη συνεργασία σε τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η οικονομία και το διμερές εμπόριο, που μπορεί να θέσει τις βάσεις για την οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης.

Περαιτέρω βήματα θα μπορούσαν να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών (βρίσκονται στον…πάγο από τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς) με μοναδικό θέμα στο τραπέζι τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, αλλά και η συνέχεια στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό σε μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Σε οικονομία και μεταναστευτικό η σύγκλιση Αθήνας - Άγκυρας. Η αναφορά στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου που τη χαρακτήρισε ως «αντιστασιακή οργάνωση».