Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023 αποτελεί τον πλέον ορατό στόχο για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε και από την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, εξέλιξη η οποία -σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού- αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ξεκλειδώσουν τα περιθώρια επιπλέον μελλοντικών παρεμβάσεων στο πεδία της οικονομίας.
Μέχρι τότε, τα βλέμματα στρέφονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, που θα ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των ευάλωτων, από την σταδιακή αύξηση των μισθών, μέχρι την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.
Τα δύο "pass" που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, με την επέκταση καταρχάς του “market pass” για την αγορά βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και την επίσημη πρώτη του “Youth Pass” στους νέους που ενηλικιώνονται και θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, για το πρώτο εξάμηνο, η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στο τέλος του χρόνου σε συνταξιούχους που εξακολουθούν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά, ήταν μία ακόμα κυβερνητική δέσμευση που παίρνει τον δρόμο της άμεσης υλοποίησης, μαζί με τη νέα αύξηση άνω του 3% στις συντάξεις, τις περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση τεκμηρίων, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Ζητούμενο παραμένει ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο όλα τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης, θα βρουν πεδίο ουσιαστικής απόδοσης και δεν θα εξαϋλωθούν από τους αυξανόμενους δείκτες της ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα. Ίσως για αυτό, ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαιτέρως, στην ενεργοποίηση του νέου μισθολογίου, το οποίο μετά από 15 χρόνια. θα εξασφαλίσει αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τα μέτρα και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, υπό τον τίτλο «Εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον στόχο για υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως το 2027, την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, την πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, καθώς και μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα, όπως η μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα.
Τέλος, στη σκιά και των τελευταίων περιστατικών με τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δεσμεύσεις του για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την υλοποίηση της δέσμευσης για 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων 800 στο ΕΚΑΒ, ενώ προανήγγειλε μεταξύ άλλων και την συγκρότηση εντός των επόμενων εβδομάδων μίας ειδικής ομάδας για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ξεκινώντας από την Αθήνα, από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.