ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στους διακινητές

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών και σημείωσε πως το νέο περιστατικό αναδεικνύει ότι το Μεταναστευτικό πρόβλημα απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική.

Τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου εκφράζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι η τραγική εξέλιξη υπενθυμίζει πως «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου ανεβαίνει συνεχώς, καθώς έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ανέβει πάρα πολύ. 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος κάνουν λόγο για 400 - σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι επιβάτες μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμη και τους 500, ενώ άλλες μαρτυρίες, μάλιστα, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των επιβατών - αφού μιλούν έως και για 700 ανθρώπους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης«είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Ευρωπαϊκή υποστήριξη

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Την θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα και τους νεκρούς καθώς και την ανησυχία της για τους αγνοούμενους εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

«Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχώ πολύ για τον αριθμό των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σχοινάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η «βελτίωση» Μητσοτάκη είναι απόκλιση από το ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Κ. Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον Πρωθυπουργό για αναρτήσεις περί «βελτίωσης εισοδήματος», τονίζοντας πως η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα σε αγοραστική δύναμη και κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Τιμές καυσίμων Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη άνοδος τιμών ενέργειας και καυσίμων στην ΕΕ λόγω κρίσης Μ. Ανατολής

Ισχυρές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος ασκούνται σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω επιθέσεων σε ζωτικής σημασίας υποδομές στον Κόλπο, με την τιμή φυσικού αερίου να υπερβαίνει τα 72€/MWh πριν υποχωρήσει στα 67€/MWh.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενεργοποίηση ρήτρας ΕΕ για κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ λόγω των σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων, ζητώντας θεσμική κατοχύρωση της στήριξης μεταξύ κρατών-μελών.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Οι θέσεις των ΜμΕ για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 19-20/3/2026

Η ΕΒΕΕ, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, μεταφέρει τη θέση των ΜμΕ για την ανταγωνιστικότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης και βελτιώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ.