ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Margaritis Sxoinas

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη γίνεται πιο μεγάλη και πιο ισχυρή

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι το «ευρωπαϊκό μοντέλο» είναι μοναδικό στον κόσμο, με ελευθερίες, κοινωνικές κατακτήσεις, με δημοκρατικά ανοιχτά συστήματα διακυβέρνησης, με μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής και ανακατανομής του πλούτου.

«Γιορτάζουμε μια Ευρώπη, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο μεγάλη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συζήτηση με μαθητές, στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εβδομήντα τρία χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν, η οποία θεωρείται η γενέθλια πράξη της Ε.Ε.

Ο κ. Σχοινάς, σχολιάζοντας ολιγόλεπτο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ιδέα που προώθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν, προτείνοντας, στις 9 Μαΐου 1950, τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας 'Ανθρακα και Χάλυβα, ώστε τα δύο υλικά που ήταν απαραίτητα για την κατασκευή όπλων να τεθούν υπό κοινή παραγωγή, για να αποφευχθούν μελλοντικοί πόλεμοι και πρόσθεσε: «Και όπως όλες οι απλές ιδέες, είναι οι σωστές ιδέες. Δεν ξαναπολεμήσαμε ποτέ από τότε. Κι όχι μόνο δεν ξαναπολεμήσαμε στην Ευρώπη, αλλά από το ατσάλι και το κάρβουνο, πήγαμε στη Γεωργία, στο Περιβάλλον, στις Μεταφορές, στην Εσωτερική Αγορά, στο Κοινό Νόμισμα, στις κοινές πολιτικές» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι σαν ένας ποδηλάτης, που πρέπει να κάνει συνέχεια πετάλι για συνεχίσει να προχωράει, εάν σταματήσει θα πέσει».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το «ευρωπαϊκό μοντέλο» είναι «μοναδικό» στον κόσμο, με ελευθερίες, κοινωνικές κατακτήσεις, με δημοκρατικά ανοιχτά συστήματα διακυβέρνησης, με μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής και ανακατανομής του πλούτου, με συστήματα που προστατεύουν όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, ένα μοντέλο το οποίο, σε σχέση με την Αμερική και την Ασία, στα θέματα αυτά έχει δώσει «πολύ ισχυρές απαντήσεις».

Πρόσθεσε επίσης πως «αυτό γιορτάζουμε, μια Ευρώπη διαφορετική, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο μεγάλη. Μια Ευρώπη 27 δημοκρατικών χωρών, που έχει κατακτήσει τη θέση της στον κόσμο, που είναι παγκόσμια πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που έχει δωρεάν καθολικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης για όλους, όπου η θέση της γυναίκας είναι κατοχυρωμένη στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, μια Ευρώπη που προσέχει τους ηλικιωμένους της και μια Ευρώπη που δεν έχει θανατική ποινή. Κομμάτια αυτού του ψηφιδωτού μπορείτε να βρείτε και σε άλλα μέρη του κόσμου, όλα αυτά μαζί θα τα βρείτε μόνο στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στους μαθητές, επεσήμανε ότι την Ευρώπη δεν πρέπει να τη γιορτάζουμε «μουσειακά», αλλά «διεκδικητικά», όχι μόνο «για όσα καταφέραμε μαζί, αλλά για όσα θέλουμε να πετύχουμε μαζί», ως την «Ευρώπη των φιλοδοξιών μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η Ε.Ε. μέσα από προγράμματα ενίσχυσης σπουδών, κατάρτισης, εκπαιδευτικών δράσεων και των ανταλλαγών και αφού διευκρίνισε ότι και ο ίδιος είναι απόφοιτος δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, πρόσθεσε: «Το δημόσιο σχολείο πρέπει να είναι ένας ιμάντας ευκαιριών για όλους. Όχι μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τα ιδιωτικά σχολεία, πρέπει να αφορά και αυτούς που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης και πρέπει να αφορά και αυτούς που μπορούν να διακριθούν στην κοινωνία, χωρίς να συμπιέζουν τους πάντες προς τα κάτω. Ένα σύστημα ισονομίας, που δίνει ευκαιρίες σε όλους, αλλά και ένα σύστημα που δε θα καταπιέζει προς τα κάτω, στο όνομα μιας προσέγγισης του ελάχιστου κοινού παρονομαστή».

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζητούμενο δεν είναι η ομοιομορφία, αλλά η σύνθεση της διαφορετικότητας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπου όλες οι διαφορετικότητες αντί να αποδιαρθρώνουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αντίθετα, «συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό μοντέλο, πρόσθεσε, θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε ευκαιρίες κινητικότητας, προγράμματα, εργαλεία ανταλλαγών, κ.α.

Σε ερώτηση μαθητών εάν ο ίδιος είχε ως μαθητής, ή σπουδαστής κάποια «ινδάλματα», πρότυπα ζωής, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι, καθώς η γενιά του ήταν η «γενιά της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε.», «ινδάλματά» του εκείνη την εποχή, ήταν «όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας».

Θυμήθηκε, συγκεκριμένα, μια σύντομη συνάντηση που είχε, σε μια μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ως πρωτοετής φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ μαζί με άλλους φοιτητές, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους σε μια ολιγόλεπτη στιχομυθία. Όταν ο κ. Σχοινάς του εξέφρασε το θαυμασμό προς το πρόσωπό του, ο έμπειρος πολιτικός, τού απάντησε: «Αν θες να κάνεις κάτι στη ζωή σου, να μην έχεις ποτέ ινδάλματα». Ο κ. Σχοινάς εξήγησε, ότι η φράση αυτή του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας είχε την έννοια, ότι αυτά τα πρότυπα, ίσως εν τέλει να λειτουργούσαν, κάπως περιοριστικά, ως ένα «όριο» προς τις δυνατότητες της εξέλιξής του.

«Σίγουρα, να έχετε κίνητρα, να έχετε προσανατολισμούς, φιλοδοξίες και να τις κυνηγήσετε» προέτρεψε τους μαθητές ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Σε αυτόν τον κόσμο, τον πολύ αβέβαιο, τον πολύ ανασφαλή, η Ευρώπη προβάλει σαν μια άγκυρα σταθερότητας, λογικής. Και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι ακριβώς αυτό. Είναι όλες οι πολιτικές που κρατάνε την Ευρώπη, ως άγκυρα σταθερότητας. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι δράσεις για τη νεολαία, οι ανταλλαγές, το Erasmus, η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά μαζί, υποχρεώσεις και δικαιώματα, σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας, αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Κανείς να μην μείνει πίσω στην επανάσταση των δεξιοτήτων

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων των παγκόσμιων απειλών και των νέων τεχνολογιών σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Οικονόμου: Ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ειδικότητας «Τεχνικός Οχημάτων» του Τομέα Μηχανολογίας τριετούς φοίτησης με τα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας των εσπερινών ΕΠΑ.Λ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει τα αίτια της βίας στα σχολεία

«Μετά το σοκ που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι εικόνες ακραίας νεανικής βίας σε βάρος μιας 14χρονης και οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ήρθαν να σκορπίσουν την πλήρη απογοήτευση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.