Με το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου βρίσκονται όλα τα κόμματα, καθώς σε δημόσια συνεδρίασή του θα ανακηρύξει όλους τους εκλογικούς συνδυασμούς.
Ουσιαστικά στα ραντάρ των δικαστικών θα βρεθεί το κόμμα Κασιδιάρη και του πρώην Αντεισαγγελέα Κανελλόπουλου, αλλά και νεοσύστατοι σχηματισμοί που βρίσκονται, κυρίως, στα δεξιά της ΝΔ.
Αυτό που θα κριθεί είναι σε ποια κόμματα θα ανάψουν το «πράσινο φως» για να συμμετάσχουν στις εκλογές και ποια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο κατακερματισμός στα δεξιά της ΝΔ έως και την Ακροδεξιά, που θυμίζει εικόνα «Βαβέλ», δεν αφήνει αδιάφορη την κυβερνητική παράταξη, έστω και αν δημοσίως αποφεύγουν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο μετά τον αποκλεισμό του κόμματος «Πατριωτική Ένωση - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» από τις εκλογές, στο οποίο είχε προσχωρήσει ο άλλοτε γαλάζιος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Αικατερίνη Αλεξοπούλου που είχε αποχωρήσει από την Ελληνική Λύση.
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο το πολιτικό τοπίο και να διευκολύνουν τις εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης, να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τις τελικές επιλογές των πολιτών στις 21 Μαΐου.
Με τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ηγετικά χαρακτηριστικά φαίνεται να έχουν μια δυναμική διεύρυνσης.
Οι δημοσκοπήσεις και τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ
Αυτό που αποτυπώνεται έως σήμερα, σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, είναι μια «διόρθωση» των ποσοστών της ΝΔ, μετά τις απώλειες από την τραγωδία των Τεμπών, ταυτόχρονα με ένα ασφαλές προβάδισμα 6% και επανασυσπείρωση στων δυνάμεων της στο 75%.
Ωστόσο, πέρα από την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, προβληματισμός υπάρχει και από τη διαφαινόμενη «διαρροή» δυνάμεων προς τα δεξιά της ΝΔ.
Και αυτό γιατί η απώλεια ψηφοφόρων με δεξιότερο προφίλ, δείχνει να έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν σταματούν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά φέρονται αποφασισμένοι να επιλέξουν στην κάλπη άλλο κόμμα, που είτε υπάρχει ή έχει σχηματιστεί στο «παρά πέντε» των εκλογών.
Άλλωστε, η διεξαγωγή εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής μετά από πολλά χρόνια, άνοιξε την «όρεξη» σε πολλές ομάδες και κόμματα, να διεκδικήσουν μερίδιο στο πολιτικό σκηνικό και να το εξαργυρώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μελλοντικά.
Μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο της ΝΔ, οι διαλυτικές τάσεις που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα μέσα στο κόμμα Βελόπουλου, με τις αποχωρήσεις στελεχών, που συνοδεύτηκαν και από σειρά βαριών καταγγελιών για διαφθορά.
Εξελίξεις που στοίχισαν ήδη μία μονάδα στις δημοσκοπήσεις στην Ελληνική Λύση και την έφεραν κάτω από το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Αν και συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν, ότι ως ένα βαθμό πρόκειται για τεχνητή κρίση, με μοναδική σαφή επιδίωξη ο Κυριάκος Βελόπουλος να φέρει τον εαυτό του την επομένη των εκλογών σε θέση συνομιλητή στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η σχετική συζήτηση δεν αφήνει αδιάφορη και την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν ότι μπορεί το κόμμα τους να καταγράφει απώλειες προς τα Αριστερά, ωστόσο χάνει και η ΝΔ από τα Δεξιά της.
Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το ποσοστό που συγκέντρωσαν στις εκλογές του 2019 η Ελληνική Λύση, η Χρυσή Αυγή και η Δημιουργία Ξανά του κ. Τζήμερου (7,3%), ποσοστό που θεωρούν ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορεί να φτάσει μέχρι και το 11%, απομακρύνοντας τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδύναμης κυβέρνησης.