Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Παρασκευή, ήταν αρκετά ως μεμονωμένα γεγονότα, για να έρθει ξανά στο τραπέζι η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι, για το μεν υπουργικό, μοναδικό θέμα θα είναι το μέλλον των σιδηροδρόμων -ούτε ο κατώτατος μισθός, ούτε οι εκλογές- για δε τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή σίγουρα δεν θα αφορά τις επερχόμενες κάλπες.
Ακολουθεί, ωστόσο, ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες θα κληθούν από τη μια να ανοίξουν ξανά το ημερολόγιο των εκλογών και από την άλλη, να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, με βάση τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που άρχισαν ήδη να τρέχουν και καταγράφουν την πολιτική ζημιά που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών.
Τα χθεσινά ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές πόλεις ανά την επικράτεια, ήταν το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι επιτελείς του θεωρούν αναμενόμενη την αντίδραση του κόσμου και περίπου επιβεβλημένη την ανάγκη εκδήλωσης της οργής των πολιτών.
Αυτό που για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί είναι η διάρκεια των αντιδράσεων και, κυρίως, αν ο αρχικός σχεδιασμός για την επίτευξη αυτοδυναμίας έχει περάσει στην ιστορία ανεπιστρεπτί.
Ήδη, τα πρώτα στοιχεία των εσωτερικών ερευνών των εταιρειών δημοσκοπήσεων φαίνεται πως καταγράφουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σημαντική απώλεια για την κυβερνητική παράταξη της τάξης του 3,5% με 4,5%, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων και μια ταυτόχρονη αποδοκιμασία, με ένα σημαντικό κομμάτι των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα κινηθεί προς τα άκρα.
Με ένα ποσοστό οριακά κοντά στο 30% για τη ΝΔ, εκ των πραγμάτων η επίτευξη αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο με την ανάκτηση ενός επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 6% αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο στόχο, υποχρεώνοντας το πρωθυπουργικό περιβάλλον να προετοιμάσει ένα “plan B” για την ορατή, με τα σημερινά δεδομένα, περίπτωση συνεργασιών με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι εισηγήσεις που δέχεται πάντως ο πρωθυπουργός αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ως προς τον χρόνο των εκλογών. Με την 9η Απριλίου να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το μπλοκάκι του πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή, η χρονική μετάθεση της εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο θεωρείται από τους συνομιλητές του επιβεβλημένη.
Και αυτό προκειμένου να έχει υπάρξει προηγουμένως μια πρώτη αποτύπωση των ευθυνών του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα στους ελληνικούς σιδηρόδρομους και να επιστρέψουν τα τρένα στις ράγες.
Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό οι εθνικές εκλογές -του πρώτου γύρου- να διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, ανάμεσα στις δύο Κυριακές των αντίστοιχων τουρκικών εκλογικών αναμετρήσεων (14 και 28 Μαΐου), με τις επόμενες να πηγαίνουν αμέσως μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις αρχές Ιουλίου.