Έντονη ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στο Ιράν. Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «κάθε λογικός άνθρωπος ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ιράν, ένας Υπουργός Ανάπτυξης ακόμη περισσότερο διότι αν έχουμε παρατεταμένη κρίση εκεί και το πετρέλαιο αυξηθεί πάνω από τα 100 δολάρια για μακρό χρονικό διάστημα, αυτό επιβαρύνει συνολικά την οικονομία μας στο μέτρο που αυτή εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα».
«Σήμερα δε νοείται καμία αύξηση στην τιμή των καυσίμων λόγω της επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράν προχθές. Όποιος πρατηριούχος τυχόν ανέβασε τις τιμές εξ αυτού του λόγου είναι κλέφτης. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε βγάλει συνεργεία και κάνουμε ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ο αποθανών στρατηγός του Ιράν ήταν κεντρικό πρόσωπο στις επιχειρήσεις του Ιράν εκτός Ιράν. Το Ιράν ακολουθεί πολιτική πάρα πολύ παρεμβατική στις γειτονικές της χώρες κι είναι χώρα εξαιρετικά επιθετική στην περιοχή της. Προφανώς, αυτό έφθασε σε ένα σημείο που έκριναν οι ΗΠΑ ότι έπρεπε να αντιδράσουν. Καλώς ή κακώς, αυτό θα το κρίνει η Ιστορία. Πρόκειται πάντως για το σοβαρότερο γεγονός των τελευταίων ετών».
«Εμείς ως Ελλάδα επιθυμούμε ηρεμία, ησυχία, να κυλούν όλα σε μια παγκόσμια κανονικότητα ώστε να δράσουμε προσελκύοντας επενδύσεις».
Οι Αμερικανοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μετέχω στην αποστολή που συνοδεύει τον κ. πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, θα έχω συνάντησή με τον ομόλογό μου για μια σειρά θεμάτων που αφορούν αμερικανικές επενδύσεις, είτε εκκρεμών είτε σχεδιαζομένων για το μέλλον, στην Ελλάδα προκειμένου να δούμε πως μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα. Οι Αμερικανοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται μεγάλη αποστολή Αμερικανών επιχειρηματιών του τομέα της πληροφορικής και του IT, από τη Silicon Valley και αλλού, με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες του ίδιου τομέα για να σχεδιάσουν κοινές δράσεις και κοινά επιχειρηματικά σχέδια».
«Ως προς τις επενδύσεις, εστιάζουμε στο αμερικανικό ενδιαφέρον στα ναυπηγεία. Η εταιρεία ΟΝΕΧ έχει πάρει τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Εμείς προσδοκούμε αυτό να επεκταθεί και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που είναι πιο σύνθετο επιχειρηματικό πρότζεκτ. Άρα, πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να βοηθήσει αυτού του είδους την επένδυση στην Ελευσίνα, που την έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας».
«Αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνησή μας και ειδικά για τη ΔΕΠΑ, που αποτελεί στρατηγική επένδυση. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για την αγορά φυσικού αερίου καθώς είναι πλέον εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου εξ ου και η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη για το LNG. Περιμένουμε να δούμε πως αυτό το ρητορικό ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε πράξη».