Συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο είχαν σήμερα στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR-eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλαισιώνεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.
Η δεύτερη, θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, προκειμένου, όπως επισημαίνεται να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ιαπωνική πλευρά έχει επιδείξει ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών, που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης ακόμη χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).
Αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.