ΓΔ: 1366.72 -1.85% Τζίρος: 160.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
menendez
Φώτο: Shutterstock

Αίτημα Μπάιντεν για F-16 στην Τουρκία, άμεση άρνηση από τον Μενέντεζ

Ανεπίσημη αίτημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών. «Όχι» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας με βαρύτατες επικρίσεις στον Ερντογάν.

Αίτημα στο Κογκρέσο για την έγκριση πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία έστειλε η διοίκηση Μπάιντεν, όμως αντέδρασε αμέσως ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας με γραπτή δήλωσή του την αντίθεσή του σε αυτή την προμήθεια, αλλά και την υποστήριξή του στην πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως μετέδωσε το Reuters, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι προετοιμάζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε την άτυπη ανακοίνωση στο Κογκρέσο την Πέμπτη, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο, ενημερώνοντας τις επιτροπές που επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόθεσή του να προχωρήσει την προτεινόμενη συμφωνία.

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση και βρίσκεται σε επαφή εδώ και μήνες με το Κογκρέσο ανεπίσημα, για να κερδίσει την έγκρισή της. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει «πράσινο φως».

Σκληρή δήλωση Μενέντεζ

«Όπως έχω επανειλημμένα καταστήσει σαφές, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ κατηγόρησε στην ίδια δήλωση τον Ερντογάν ότι συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά έναντι γειτονικών χωρών, συμμάχων στο NATO.

«Μέχρι να σταματήσει ο Ερντογάν τις απειλές του, να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας -περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης κρατούμενων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων- και να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε έναν έμπιστο σύμμαχο,  δεν πρόκειται να εγκρίνω αυτή την προμήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ, σημειώνοντας επίσης ότι υποστηρίζει την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει, η Αθήνα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και η πώληση των αεροσκαφών «ενισχύει τις ικανότητες των δύο εθνών μας να υπερασπίζονται κοινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής μας άμυνας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Πηγή κοντά στον γερουσιαστή ανέφερε στο Politico ότι μόλις τον Δεκέμβριο ο Μενέντεζ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη μεγάλη προμήθεια αεροσκαφών στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η πώληση βρίσκεται ακόμη στην άτυπη διαδικασία εξέτασης από τα δύο νομοθετικά σώματα. Το Κογκρέσο είναι επίσης απίθανο να εγκρίνει την πώληση, όσο η Τουρκία αρνείται να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας τον περασμένο Μάιο και υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αντιτάχθηκε και κατηγόρησε τις χώρες ότι φιλοξενούν τρομοκράτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και απαίτησε να ληφθούν μέτρα.

Η ισορροπία Λευκού Οίκου - Κογκρέσου

Η άτυπη ενημέρωση προς το Κογκρέσο για τα F-16, ήλθε καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την Τετάρτη για συνομιλίες, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να ξεπεράσουν σειρά διαφωνιών, μεταξύ άλλων και για τη Συρία.

Σημειώνεται ότι στην άτυπη διαδικασία εξέτασης της προμήθειας από το Κογκρέσο, οι επικεφαλής των επιτροπών, όπως ο Μενέντεζ, μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις ή να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την πώληση. Τυπικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να στείλει επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο, όμως ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι η διοίκηση είναι αμφίβολο αν θα κάνει αυτό το βήμα, αν ο Μενέντεζ δεν αποσύρει την ένστασή του.

Η απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την Τουρκία το 2019 είχε αποτέλεσμα η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και να έλθει σε αντιπαράθεση με το Κογκρέσο. Οι διαφωνίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με την πολιτική της Συρίας και τις επιδεινούμενες επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης επιβαρύνουν επίσης το κλίμα στο Κογκρέσο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές όπλων έως ότου η κυβέρνηση ζητήσει επίσημα έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο μπορεί να εμποδίσει μια πώληση εγκρίνοντας ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας μετά από επίσημη κοινοποίηση μιας πώλησης, αλλά είναι απίθανο να το κάνει εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις των νομοθετών. Ενώ το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τέτοια ψηφίσματα στο παρελθόν, δεν συγκέντρωσε ποτέ τις πλειοψηφίες των δύο τρίτων που απαιτούνται και στα δύο σώματα για να ξεπεράσει ένα προεδρικό βέτο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέντεζ: Να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για τις παραβιάσεις του Διεθνους Δικαίου

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας καταδίκασε με τον πιο επίσημο τρόπο τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Αθήνας και επανέλαβε τη θέση να μην παραδοθούν τα F16 στην Τουρκία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Οι πολίτες ζητούν μία αποτελεσματική αντιπολίτευση στη χώρα

«Και εδώ έρχεται το ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο και δείχνει με θεσμική ευθύνη ότι υπάρχει μια άλλη πρόταση και μία διαφορετική αντίληψη» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
mitsotakis_EU_council
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να επενδύσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική

«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Τα ζητήματα της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τον Τραμπ και τον Ερντογάν.