ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Πηγή: ΑΠΕ

Πιθανή καθυστέρηση στην παράδοση τεθωρακισμένων από τη Γερμανία

Η απόφαση για αποστολή 40 Marder στην Ουκρανία δυσκολεύει την υλοποίηση της αποστολής τεθωρακισμένων στην Ελλάδα. Τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας BILD.

Πιθανή καθυστέρηση της παράδοσης τεθωρακισμένων Marder στην Ελλάδα, λόγω της νέας απόφασης για αποστολή 40 τέτοιων οχημάτων στην Ουκρανία, εξετάζει το Βερολίνο, σύμφωνα με τη γερμανική BILD.

Υψηλόβαθμος Έλληνας στρατιωτικός δήλωσε την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της BILD, ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καθυστέρηση παράδοσης του Marder εάν η Γερμανία ήθελε πρώτα να προμηθεύσει την Ουκρανία. «Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας δεν θα επηρεαστεί εάν καθυστερήσει η παράδοση των Marder», ανέφερε.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (57 ετών, SPD) είχε δηλώσει ότι τα 40 τεθωρακισμένα που θα σταλούν στην Ουκρανία πρέπει να προέρχονται τόσο από βιομηχανικά αποθέματα όσο και από αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr).

Μέχρι στιγμής, η Λάμπρεχτ είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την παράδοση από τα αποθέματα της Bundeswehr, λόγω και της δυσαρέσκειας για το διάδοχο μοντέλο «Puma». Στα μέσα Δεκεμβρίου, 18 από τα 18 άρματα μάχης Puma απέτυχαν σε άσκηση βολής στο Munster της Κάτω Σαξονίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, η Bundeswehr έχει επί του παρόντος περίπου 370 άρματα σε απόθεμα. Μερικά από τα οχήματα χρησιμοποιούνται μόνο για ανταλλακτικά ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η παράδοση απευθείας από τη βιομηχανία: Η εταιρεία όπλων Rheinmetall είχε ήδη προσφερθεί να παραδώσει έως και 100 Martens στην Ουκρανία αμέσως μετά το ξέσπασμα της ρωσικής επίθεσης.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, ο κατασκευαστής Rheinmetall θα παραδώσει αρχικά 40 marder στην Ελλάδα –ενώ η Ελλάδα θα παραδώσει παλαιότερα οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 στην Ουκρανία ένα προς ένα σε αντάλλαγμα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία παρέκκλισης από τη συμφωνία. «Η συμφωνία για την ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τη Γερμανία στην Ελλάδα και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία θα εκτελεστεί κανονικά», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην BILD.

Σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο, η Ελλάδα έχει παραδώσει μέχρι στιγμής ακόμη περισσότερα άρματα μάχης στην Ουκρανία από ό,τι ήταν συμβατικά εγγυημένο: η Ελλάδα «παρέλαβε τα πρώτα 14 οχήματα Marder από τη Γερμανία και παρέδωσε 20 BMPs στην Ουκρανία». Ο Παναγιωτόπουλος συνεχίζει: «Τον Ιανουάριο θα λάβουμε περισσότερα "martens" και θα παραδώσουμε περισσότερα BMPs».

Τώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ακόμη και χωρίς τις παραδόσεις τεθωρακισμένων από τη Γερμανία προς το παρόν –υπέρ της Ουκρανίας. Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα πήρε «ξεκάθαρη θέση υπέρ της βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ζητά κοινό βηματισμό για αμυντικές προμήθειες

H Ελλάδα πηγαίνει στη σύνοδο από θέση ισχύος καθώς ως ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία έχει βαρύνοντα λόγο.
Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πυλώνας γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω κρίσης.
BMP-1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα παραχωρεί τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, με τι θα αντικατασταθούν

«Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή», αναφέρει το υπουργείο.