ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:21
Φώτο: Shutterstock

Εισαγγελική έφοδος σε εταιρείες που εμπλέκονται με το λογισμικό Predator

Τουλάχιστον έξι εταιρίες έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Εισαγγελέων που διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίοι οργάνωσαν μία εκτεταμένη επιχείρηση με αιφνιδιαστικές εφόδους στα γραφεία τους.

Αίτημα προς την ΕΥΠ με το οποίο ζητούν να επιβεβαιώσει ή όχι την παρακολούθηση πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων προσώπων που περιλαμβάνονται σε λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας , απέστειλαν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.

Ήδη η Εισαγγελία οργάνωσε εφόδους της Υπηρεσίας Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε εταιρίες, γραφεία και πιθανότατα και σπίτια στελεχών εμπλεκόμενων εταιριών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποστείλει προς την ΕΥΠ αίτημα με το οποίο ζητούν επίσημες απαντήσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση λιστών ονομάτων προσώπων των οποίων φέρονται να έχουν υποκλαπεί οι επικοινωνίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί που «τρέχουν» τη μεγάλη έρευνα για τις καταγγελίες περί της χρήσης του κακόβουλου λογισμικού Predator για παρακολουθήσεις επικοινωνιών συγκεκριμένων προσώπων, αξιοποίησαν στοιχεία που τους κοινοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έγγραφα αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις.

Τα εν λόγω στοιχεία φαίνεται να οδηγούν στην εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με εταιρίες που έχουν εμπλοκή με το λογισμικό. Έτσι, οργάνωσαν την επιχείρηση εφόδων ώστε να κατασχέσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργούν. Όλο το υλικό που θα προκύψει θα αξιολογηθεί ώστε μετά να κριθεί από τους Εισαγγελείς η επόμενη ή οι επόμενες ποινικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση  στην εντολή προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριέλαβαν εφόδους, μεταξύ άλλων εταιριών, και στην Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό Predator, αλλά και στην Krikel η οποία φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με την πρώτη αναφερόμενη εταιρία.

Οι υπόλοιποι έλεγχοι που οργανώθηκαν από τους δύο εισαγγελείς φαίνεται να αφορούν εταιρίες και πρόσωπα που επίσης συνδέονται είτε απευθείας με τις δύο βασικές εταιρίες είτε μέσω φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που εμφανίζεται κοινή έδρα ή κοινά πρόσωπα στη μετοχική τους σύνθεσή τους. Έτσι φαίνεται πως έφοδοι έγιναν και σε σπίτια προσώπων που τέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας καθώς οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους κάποια δεδομένα για πειστήρια που ενδέχεται να βρεθούν τα οποία πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς παράλληλα συνεχίζουν την έρευνά τους και αξιοποιούν όλα τα δεδομένα που συλλέγουν ενώ περιλαμβάνουν στο φάκελο κάθε στοιχείο που προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα αλλά και άλλα που φαίνεται να προκύπτουν από διάφορες πηγές, ώστε να αξιολογηθούν και να μελετηθούν όλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται συνωμοσία

Ο Τσαρλς Ντ., Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλό φόνο το 2020, επιμένει ότι είναι αθώος και πως άλλοι τον παγίδευσαν, κατηγορώντας μάλιστα την αστυνομία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός εισαγγελέας στη Μαδρίτη κατηγορείται για διαρροή σε ΜΜΕ

Δημοσιογράφοι καταθέτουν στη δίκη του γενικού εισαγγελέα Ισπανίας, που κατηγορείται για διαρροή απορρήτου εγγράφου σχετικά με τον σύντροφο πολιτικού της αντιπολίτευσης, με στόχο τη δυσφήμιση της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λάθος αποφυλάκιση κρατουμένου φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΥΠΔΙ

Νέο λάθος αποφυλάκισης στη Βρετανία: Μετά τον αιθίοπα κρατούμενο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 24χρονος Αλγερινός αποφυλακίστηκε κατά λάθος στο Λονδίνο. Αυξάνονται τα λάθη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για μετανάστευση και άσυλο.
σέρβικη διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κατηγορεί αδράνεια της δικαιοσύνης μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη νομικής δράσης στη Σερβία, ένα χρόνο μετά τη φονική κατάρρευση στεγάστρου στο Νόβι Σαντ που στοίχισε 16 ζωές. Ο Ύπατος Αρμοστής ζητά δικαιοσύνη και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.